Alles over Blue-chip aandelen
Inhoudsopgave
Wat zijn blue-chip aandelen?
Wie dacht dat alle aandelen hetzelfde zijn heeft het mis. Er zijn veel verschillende soorten aandelen. Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens van groeiaandelen gehoord. Onder beleggers zijn blue-chip aandelen ook zeer populair. Maar wat zijn blue-chip aandelen precies?
Blue-chip aandelen zijn aandelen van de meest bekende en sterkste bedrijven ter wereld. De bedrijven achter blue-chip aandelen groeien niet altijd meer hard, maar zijn zeer winstgevend. Kortom blue-chip aandelen zijn aandelen van de meest waardevolle bedrijven ter wereld zoals Disney, Apple & Coca-Cola.
Dit is in de kern de betekenis van blue-chip aandelen, maar er is meer wat je moet weten over blue-chip aandelen. Want waarom zijn blue-chip aandelen zo populair onder beleggers? Hoe herken je Blue-chip aandelen en wat zijn typische voorbeelden?
Hoe herken je blue-chip aandelen?
Blue-chip aandelen zijn eenvoudig te herkennen. Hieronder heb ik een overzichtelijke lijst gemaakt waaraan je blue-chip aandelen eenvoudig kunt herkennen.
- Vaak de grootste bedrijven ter wereld (Multinationals)
- Zeer bekende & sterke merken
- Erg populair onder beleggers
- Zeer winstgevend
- Laten meestal niet veel groei meer zien
- Dalen vaak minder hard in bear-market
- Betalen vaak dividend uit
Blue-chip aandelen zijn eigenlijk altijd de marktleiders binnen een sector en hiermee ook de meest bekende bedrijven ter wereld. Het zijn hiermee ook de meest waardevolle bedrijven op de beurs met de meeste beurswaarde. Denk bijvoorbeeld aan multinationals zoals Disney, McDonald’s, Coca-Cola & Apple. Deze bedrijven staan bekend om hun ijzersterke merken en producten die vaak over de hele wereld te koop zijn.
De bedrijven achter de blue-chip aandelen zijn door hun succes ook vaak zeer winstgevend. Echter is de keerzijde van deze bedrijven dat ze vaak wel lage groei percentages laten zien. Dit is ook niet gek als je beseft dat deze bedrijven soms al letterlijk de wereld hebben veroverd. Door hun hoge winstgevendheid keren de bedrijven achter blue-chip aandelen vaak dividend uit.
Overigens zijn niet alle blue-chip aandelen helemaal uitgegroeid. Met name Big Tech aandelen groeien vaak ondanks hun grootte nog behoorlijk hard en innoveren ze continu door nieuwe markten te willen veroveren.
Voorbeelden van blue-chip aandelen
Ik heb in dit artikel al enkele voorbeelden gegeven van typische blue-chip aandelen, maar er zijn er meer. Hieronder vind je een overzicht van enkele blue-chip aandelen.
- Coca-Cola (KO)
- Pepsi (PEP)
- Apple (AAPL)
- Alphabet (GOOGL) of (GOOG)
- Walt Disney (DIS)
- McDonald's (MCD)
- Unilever (ULVR)
- Adobe (ADBE)
- Heineken (HEIA)
- Nestlé (NSRGY)
Voordelen & risico's van blue-chip aandelen
Voordat je wilt gaan beleggen in blue-chip aandelen, is het verstandig om te weten wat de voordelen & risico’s zijn van beleggen in blue-chip aandelen.
De voordelen van beleggen in blue-chip aandelen zijn dat blue-chip aandelen doorgaans minder volatiel zijn en hierdoor de neiging hebben om minder hard te dalen in tijden van een bear market, beurscrash of correctie. Blue-chip aandelen zijn dus met name geschikt voor defensieve beleggers.
Het klopt dat veel blue-chip aandelen minder hard dalen in tijden dat het slecht gaat op de beurs. Blue-chip aandelen zijn dan ook erg populair in tijden van beurscrashes, correcties en bear markets. Blue-chip aandelen hebben dan ook wel de bijnaam als ‘Safety Stocks’.
Let er wel op dat dit absoluut geen zekerheid is. Ook blue-chip aandelen kunnen hard dalen. Denk bijvoorbeeld aan Lehman Brothers dat ten onder ging tijdens de financiële crisis in 2008. Veel beleggers die dachten dat Lehman Brothers simpelweg ‘too big to fall’ was hadden het helaas gruwelijk mis. In recente tijden zijn aandelen als Walt Disney, Philips & Alphabet toch ook behoorlijk hard in waarde gedaald.
Toch is het wel zo dat blue-chip aandelen over het algemeen minder hard in waarde dalen dan small-cap of mid-cap aandelen. Om deze reden zijn blue-chip aandelen dan ook uitermate geliefd bij defensieve beleggers en beleggers die binnenkort met pensioen gaan.
Er zitten echter ook enkele nadelen aan het beleggen in blue-chip aandelen.
De nadelen van beleggen in blue-chip aandelen zijn dat blue-chip aandelen doorgaans minder kans maken op (zeer) hoge rendementen en dat deze aandelen in recente tijden vaak te duur worden verhandeld.
Blue-chip aandelen zijn dus inderdaad doorgaans minder volatiel en de bedrijven achter deze aandelen zijn ijzersterk en echte marktleiders. De keerzijde hiervan is dat deze aandelen vaak grotendeels zijn uitgegroeid. Beleggers hoeven dus doorgaans geen (zeer) hoge rendementen te verwachten van blue-chip aandelen. Ook al zijn er hier ook uitzonderingen. Big tech namen zoals Alphabet, Microsoft & Apple hebben wel degelijk voor zeer mooie rendementen gezorgd de afgelopen jaren.
Ten slotte is het me persoonlijk opgevallen dat veel blue-chip aandelen de laatste jaren geen aantrekkelijke waardering hebben. De koers-winstverhouding van veel blue-chip aandelen ligt zelfs ver in de 20. Dit is geen gezonde situatie en zelf vermijd ik veel van deze aandelen dan ook, ondanks dat de bedrijven zelf ijzersterk zijn.
Waar kan ik blue-chip aandelen vinden?
Blue-chip aandelen zijn met name te vinden in de grootste en meest bekende beurzen. Amerikaanse blue-chip aandelen vind je met name terug in de Dow Jones en de S&P500.
Nederlandse blue-chip aandelen zoals Heineken & Shell vind je terug in de AEX. Belgische blue-chip aandelen vind je terug in de BEL 20.
Waar komt de term blue-chip aandeel vandaan?
Wie denkt aan blue-chips moet misschien aan het spel poker denken. Dit is ook de oorsprong van de term blue-chip aandeel. Wie wel eens poker heeft gespeeld zal weten dat er meerdere kleuren fiches zijn die allemaal een bepaalde waarde hebben.
Van alle fiches hebben de blauwe fiches de hoogste waarde in het spel poker. Kortom blue-chip aandelen hebben ook de hoogste beurswaarden vandaar dat de naam blue-chip aandelen van toepassing is.
Conclusie
Kortom blue-chip aandelen zijn aandelen van de meest waardevolle en bekende bedrijven ter wereld. Het zijn bedrijven die marktleider zijn, zeer hoge winstmarges hebben en veel concurrentievoordelen hebben. Om deze reden zijn deze aandelen terecht erg populair.
Bedenk echter wel dat de bedrijven achter blue-chip aandelen doorgaans grotendeels uitgegroeid zijn waardoor het rendement vergeleken met groeiaandelen vaak minder zal zijn. Blue-chip aandelen zijn dan ook met name geschikt voor defensieve beleggers, beleggers op leeftijd of beleggers met een lage risicotolerantie.