Alles over investeren

Sparen versus beleggen

Ook uitgelegd in een video:

Sparen versus beleggen

Delen
Delen
Delen
Delen

In Nederland is sparen razend populair. Sterker nog, Nederlanders zijn kampioen in sparen. Het bedrijf BlackRock deed in 2016 onderzoek naar het spaar-en beleggedrag in 20 Europese landen. Wat blijkt? Van alle Europeanen sparen Nederlanders het meest. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders spaart! 

Hoe zit het met beleggen? Ik zal nog een interessant feitje uit het onderzoek benoemen. Van alle Europeanen beleggen Nederlanders het minst. Slechts 27 procent van de Nederlanders geeft aan dat zij doen aan beleggen. Dit vind ik vrij bizar als je nagaat dat de eerste aandelenbeurs nota bene is opgericht in Nederland. Nu is het zo dat dit onderzoek alweer enkele jaren oud is. Wat blijkt? Steeds meer Nederlanders beginnen met beleggen en wel om de volgende goede reden.

Sparen levert niks op, maar kost geld

De reden dat steeds meer Nederlanders overstappen naar beleggen is, omdat de spaarrentes historisch laag zijn. Waar jij in 2010 nog een spaarrente kon krijgen van 2 procent (wat ook al geen hoog percentage is), krijg je vandaag de dag gemiddeld een spaarrente van slechts een half procent. De verwachting is dat de komende jaren, de spaarrente zelfs verder zal gaan dalen en misschien zelfs negatief zal gaan worden.

Nu zou jij als tegenargument kunnen zeggen dat jouw geld op een spaarrekening in ieder geval veilig is en dat jij jouw zuurverdiende centen in ieder geval niet zult verliezen. In tegenstelling tot beleggen op die risicovolle aandelenbeurs (mensen geloven nog steeds dat beleggen erg risicovol is). Echter heb ik verrassend nieuws. Vandaag de dag levert sparen niets op, maar het kost jou zelfs geld. 

Hoe komt dit? Je moet namelijk nog rekening houden met de inflatie (het duurder worden van alledaagse producten/diensten) en dat percentage ligt gemiddeld op 2 procent. 

Stel jij bent een fanatiek spaarder en jij hebt jouw geld gestort op een spaarrekening met een spaarrente van een half procent. Dan verlies jij door de inflatie elk jaar 1.5 procent van jouw geld. 

Waarom is sparen dan toch zo populair?

Naar mijn idee zijn hier verschillende redenen voor. Allereerst is het zo dat sparen vanuit vroeger echt een gewoonte is geworden. Veel mensen hebben altijd al gespaard en weten gewoon niet beter. 

Verder is het zo dat de huidige spaarrente historisch laag is. Vroeger was dit wel anders. Vroeger kon je zelfs spaarrentes krijgen van 5 procent of hoger. 

Zelfs als je de gemiddelde inflatie van 2 procent ervan af zou trekken, dan nog verdiende je (een klein beetje) geld met sparen. Dit is echter al jaren niet meer zo.  

Verder is het zo dat veel mensen geen alternatief in hun hoofd hebben, want het enige waar zij bekend mee zijn is sparen. 

Ten slotte zijn er mensen die wél van andere alternatieven hebben gehoord (zoals beleggen), maar zij zijn ervan overtuigd dat het simpelweg te risicovol is. 

Hoe zit het dan met beleggen?

Bij sparen is er dus sprake van een limiet. De spaarrente bepaalt hoeveel geld jij maximaal kan verdienen over jouw spaargeld. Of beter gezegd, de spaarrente bepaalt tegenwoordig hoeveel geld jij maximaal kan verliezen. 

Met beleggen heb je geen limiet. Kort gezegd kan jij veel meer geld verdienen met beleggen dan met sparen, maar jij kunt ook veel meer geld verliezen dan met sparen. Beleggen of investeren kan dus wel degelijk risicovol zijn! 

Hier zit echter wel een enorme kanttekening aan. Beleggen is eigenlijk puur en alleen het maken van keuzes. Je kunt alle keuzes onderverdelen in twee soorten keuzes namelijk een winstgevende of een verliesgevende keuze. 

Mensen die veel verlies maken met beleggen nemen gewoonweg teveel risico of zij hebben eigenlijk geen flauw idee wat zij aan het doen zijn. Het mooie van beleggen is dat jij zelf helemaal kunt bepalen hoeveel risico jij wilt nemen. De beurs geeft jou als het ware een keuze. Beleggers die constant verlies draaien zullen altijd voor de ‘ik wil snel rijk worden’ strategie gaan en zullen dus beleggen in risicovolle beleggingsinstrumenten zoals opties, speculatieve aandelen, CFD’s, cryptocurrencies enzovoort. 

Beleggers die constant winst maken zullen altijd voor de ‘ik wil rijk worden op de lange termijn’ strategie gaan. Deze beleggers speculeren niet, maar doen goed hun research voordat ze hun geld beleggen. Deze investeerders kopen meestal aandelen of vastgoed. Als zij ook nog eens een kwalitatief goede investering op het juiste moment kopen dan lopen ze heel weinig risico. 

Wie heeft er gewonnen?

De conclusie is simpel. Beleggen in aandelen of vastgoed wint naar mijn mening met een hele ruime zege op sparen. Als dit een voetbalwedstrijd zou zijn dan wint FC beleggen met dubbele cijfers. 

Sparen is simpelweg niet meer van deze tijd. Met de huidige spaarrente lijdt je elk jaar weer een stukje verlies. Zelfs al zou de spaarrente weer richting de vijf procent gaan dan nog kun jij naar mijn mening tamelijk eenvoudig (veel) meer bereiken door te beleggen. Tenminste als jij dus op een wijze manier investeert en geen onnodige ‘ik wil snel rijk worden’ risico’s neemt. 

Wil jij graag meer weten over hoe je op een winstgevende manier kunt investeren, maar wel op een manier zonder grote risico’s? Klik dan op de knop hieronder die jou naar de meest waardevolle pagina van deze website leid. 

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie