Alles over bear markets

In dit artikel:

Wat is een bear market?

In dit artikel gaan we het hebben over het begrip bear market wat in het Nederlands ook wel beren markt wordt genoemd. Een bear market wordt gevreesd onder veel beleggers gevreesd, maar wat is het eigenlijk precies?

Een bear market is simpel gezegd een bepaalde periode dat beurzen, aandelen en andere beleggingen massaal en flink in waarde dalen. Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market. Bear markets worden gevreesd onder beleggers, maar andere beleggers zien bear markets juist als een goede tijd om aandelen te kopen.

Hoe herken je een bear market?

Een bear market is te herkennen aan verschillende eigenschappen. 

Een bear market is met name te herkennen aan het feit dat aandelen (fors) in waarde dalen. Over het algemeen spreekt men van een bear market als aandelen of beurzen met minimaal 20% dalen ten opzichte van het vorige hoogtepunt. Daarnaast is de kans groot dat beleggers zeer pessimistisch zijn en dat de economie minder goed draait. 

Het klopt dat aandelen in een bear market flink in waarde kunnen dalen. Met name speculatieve en groei aandelen kunnen zeer hard onderuit gaan. Toch kunnen zelfs de beste en sterkste aandelen hard naar beneden gaan. Vaak heb je het gevoel dat aandelen elke dag wel in waarde dalen en dat je elke dag meer geld verliest. Emotionele beleggers die weinig vertrouwen hebben in hun gekochte aandelen zullen snel geneigd zijn om aandelen te verkopen waardoor het mogelijk is om snel en veel geld te verliezen. 

Het is wel belangrijk om te weten dat aandelen niet iedere dag zullen dalen tijdens een bear market. Er zullen ook dagen voorkomen dat aandelen uit het niets flink stijgen, maar vervolgens na enkele tijd weer flink onderuit gaan. Deze korte pieken die weer tevergeefse hoop geven aan beleggers worden ook wel ‘dead cat bounces’ genoemd. 

Vaak zie je dat het sentiment onder beleggers zeer negatief en pessimistisch is in tijden van een bear market. Je zult veel reacties lezen dat er alleen maar meer ellende aan komt en dat aandelen wel eens net zo hard kunnen dalen als in de crisis van de jaren 30 of de financiële crisis van 2008. 

Hoe ontstaat een bear market?

Niet elke bear market ontstaat om exact dezelfde reden, maar er is één reden die eigenlijk altijd terug komt en dat is dat de economie slechter draait dan eerder het geval was.

Bear markets ontstaan wanneer het slecht gaat met de economie, winsten van bedrijven afnemen, inflatie hoog is, de rente wordt verhoogd, werkloosheid hoog is of wanneer het sentiment onder beleggers pessimistisch wordt. 

Wanneer het minder gaat met de economie, zullen bedrijfswinsten afnemen. Hoge inflatie of een hoge werkloosheid zorgt ervoor dat consumenten minder te besteden hebben, maar het zorgt er ook voor dat er minder geld is om te beleggen. 

Een verhoging van de rente is doorgaans ook funest voor aandelen. Als de rente wordt verhoogd, dan is het voor bedrijven duurder om geld te lenen waardoor bedrijven minder zullen investeren. Dit gaat weer ten koste van economische groei. De bear market van de Nasdaq gedurende 2022 is een goed voorbeeld wat een agressieve verhoging van de rente met aandelen en beurzen kan doen. 

Voorbeelden van bear markets

De afgelopen decennia zijn er verschillende bear markets geweest. 

De meest bekende en heftige bear markets zijn de financiële crisis van 2008, de internet bubbel van 2000 en de ‘Great Depression’ in de jaren 30. Toch zijn er in meer recente jaren ook enkele bear markets geweest. Denk aan de bear market tijdens de hoge inflatie van 2022 en de corona crash in 2020. 

In de onderstaande infographic gemaakt door Investopedia zie je een mooi overzicht van verschillende bear markets van de S&P 500 beurs. Daarnaast zie je de hoe ernstig deze bear markets waren, hoeveel maanden het heeft geduurd en hoeveel maanden de S&P 500 nodig had om weer te herstellen van de bear market. 

Het valt op dat bear markets ondanks de gevreesde status toch vrij zeldzaam zijn. Het kan eenvoudig meerdere jaren duren voordat er weer een bear market komt. Bear markets komen dan ook minder vaak voor dan bull markets. Dit is één van de redenen waarom lange-termijn beleggen succesvol is. 

Hoe lang duurt een bear market?

Veel beleggers vragen zich af hoe lang een bear market precies duurt. Dit is waardevolle informatie want het kan lange-termijn beleggers vertellen hoeveel tijd ze gemiddeld hebben om (zeer) goedkoop aandelen te kopen.

Het kan emotionele beleggers ook mentaal er door heen helpen. Want ook al lijkt het in een bear market soms zo, er zal altijd een einde komen aan een bear market en er zal weer een nieuwe bear market verschijnen. 

Helaas is het niet exact te zeggen hoe lang een bear market duurt. Sommige bear markets duren maar een maand zoals in 2020, maar de bear market die begon in 2000 duurde maar liefst 31 maanden. Gemiddeld duren bear markets ongeveer iets langer dan een jaar namelijk 13 maanden. 

Wat doen in bear market?

Veel nieuwe beleggers vragen zich af wat je het beste kunt doen in tijden van bear markets. Is het slim om aandelen te verkopen, helemaal niets te doen of aandelen te kopen?

Persoonlijk heb ik inmiddels meerdere bear markets meegemaakt waarin mijn aandelen en aandelen in het algemeen hard in waarde daalden. Voor mij was dit net als iedere belegger altijd even schrikken. Het is nooit leuk om elke dag te zien dat jouw geld steeds een beetje minder waard wordt. Ik heb aandelen in mijn portfolio gehad die met meer dan 80% in waarde daalden. 

Gelukkig is er een belangrijke maar in dit verhaal. Zoals je inmiddels weet, komt er altijd een einde aan een bear market en duren bear markets gemiddeld grofweg 13 maanden. Gedurende deze 13 maanden dalen niet alleen speculatieve en risicovolle aandelen hard, maar soms ook kwalitatief sterke aandelen. Dit betekent dat je de beste aandelen soms voor zeer goedkope prijzen kunt kopen. Zelf is dit het moment wanneer ik probeer toe te slaan. 

Het klinkt misschien gek, maar bear markets zijn eigenlijk de periode dat ik veel geld kan verdienen als belegger. In deze periode probeer ik namelijk zo hevig mogelijk de beste aandelen voor een goedkope prijs te kopen. Ik plant als het ware een financieel zaadje die tot een grote financiële  boom kan groeien in de volgende bull market. Ik bereid me als belegger dus eigenlijk in een bear market voor op de volgende bull market als beleggers over het algemeen zeer pessimistisch en negatief zijn. 

Het klopt dat een bear market emotioneel kan zijn, maar mindset is hierin zeer belangrijk. Het klinkt misschien gek, maar ik kijk om de zoveel tijd juist uit naar een bear market terwijl de meeste beleggers hier juist niet op zitten te wachten. Zolang je in kwalitatief sterke aandelen investeert, zullen er veel betere tijden aankomen. Het beleggen in kwalitatief sterke aandelen kan je als belegger dus ook erg geruststellen tijdens een bear market. Het wordt een ander verhaal wanneer je met name in zeer speculatieve aandelen investeert. 

Een laatste tip is om tijdens een bear market niet te vaak je portfolio te bekijken. Dit kan er voor zorgen dat je meer emotioneel wordt als je gevoelig bent voor beursdalingen. 

Kortom wat je het beste kan doen in een bear market is rustig en rationeel blijven, profiteren van de (zeer) lage prijzen door kwalitatief sterke aandelen in te kopen en deze aandelen vervolgens te blijven kopen wanneer prijzen nog meer dalen.