Alles over investeren
Het beste moment om aandelen te kopen
Ook uitgelegd in een video:
Het beste moment om aandelen te kopen
Een aandeel kopen dat is niet zo moeilijk, maar een aandeel kopen op het juiste moment is een stuk lastiger. Als belegger is het geen geheim dat jij zoveel mogelijk winst wil behalen met jouw aandelen. Het bepalen van juiste momenten om aandelen te kopen is erg belangrijk. Sterker nog, het moment van kopen bepaalt jouw winst en niet het moment van verkopen. Maar wat is eigenlijk het beste moment om een aandeel te kopen?
In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, is het beste moment om een aandeel te kopen tijdens het dieptepunt van een economische crisis, recessie of beursdip. Dit heeft te maken met het feit dat een aandeel tijdens een crisis vaak te koop wordt aangeboden voor een bedrag dat minder is dan het aandeel eigenlijk waard is. Als jij het aandeel koopt tijdens een crisis dan betaal jij dus simpelweg te weinig, krijg je eigenlijk korting en dus heb jij als belegger een uitstekende deal te pakken.
Het klinkt misschien gek om aandelen te gaan kopen tijdens economische zware tijden zoals een crisis. Toch is dit ook volgens de beste beleggers ter wereld de beste beleggersstrategie om rijk te worden. Zo zijn mannen zoals Warren Buffett erg rijk geworden.
Je zou verwachten dat alleen de aandelen van bedrijven met financiële problemen hard onderuit zullen gaan tijdens een beurscrash. Het tegendeel is waar, want niet alleen aandelen met problemen zoals veel schuld of weinig omzet zullen gaan dalen tijdens een economische crisis, maar ook gezonde aandelen die zelfs tijdens een crisis uitstekend presteren zullen onterecht gaan dalen. Deze daling heeft vaak weinig te maken met de prestaties van het bedrijf zelf, maar deze daling komt meer voort uit het feit dat de algemene economische situatie verslechtert. Kortom ook geweldige kwalitatief sterke aandelen zullen in prijs gaan dalen en juist dit is een geweldige kans voor jou als belegger!
Laten we een kijkje nemen naar het aandeel Microsoft. Zoals verwacht is Microsoft een sterk en goed aandeel. Als de beurs rationeel zou zijn, dan zal dit aandeel dus niet crashen tijdens een beursdip. Laten we kijken Hoe het aandeel Microsoft heeft gepresteerd tijdens en na de laatste crisis.
De laatste economische crisis begon in het jaar 2008 en eindigde in het jaar 2009. Zoals je kunt zien had ook het aandeel Microsoft last van deze crisis, want het aandeel daalde destijds in februari 2009 naar 19 dollar.
Veel investeerders en beleggers waren bang tijdens de crisis en dus verkochten velen massaal hun aandelen met verlies. Zoals je kunt zien is het niet slim om de massa te volgen, want het aandeel Microsoft is iets langer dan 10 jaren later geen 19 dollar, maar zelfs bijna 150 dollar waard.
Had jij het aandeel gekocht tijdens het dieptepunt van de economische crisis van 2008 dan waren jouw aandelen Microsoft, maar liefst 10 keer zoveel waard geworden. Dit is een rendement van maar liefst 1000%!
Nu spreken we natuurlijk over 10 jaar later en dat is een behoorlijke tijd. Maar zelfs één jaar na het dieptepunt van de economische crisis zou je al een geweldig rendement hebben gehad. Op 19 februari 2010 was het aandeel namelijk bijna 29 dollar waard. Zelfs als jij het aandeel Microsoft slechts een jaar later had verkocht, dan had je een rendement behaald van maar liefst 52%!
Kopen met korting
Een aandeel kopen, maar dan voor een bedrag dat lager is dan de waarde van het aandeel. Het klinkt eigenlijk erg logisch. Sterker nog, veel mensen passen deze strategie (on)bewust al toe in het dagelijks leven. Hoeveel mensen gaan juist shoppen wanneer er kortingen worden gegeven op boodschappen of kleren? Denk bijvoorbeeld aan dagen zoals Black Friday. Vele koopjesjagers gaan juist dan op pad om hun gewilde producten in te slaan. Hoe hoger de korting, des te meer mensen het product zullen gaan kopen.
Deze strategie werkt ook voor het kopen van aandelen. De achterliggende gedachte van aandelen kopen is dat je wilt dat het aandeel in de toekomst meer waard zal worden. Als jij aandelen voor een laag bedrag inkoopt, des te groter de kans dat het aandeel meer waard zal worden. Het aandeel kan namelijk niet veel verder meer zakken, want het aandeel is al ondergewaardeerd.
Koop jij een aandeel in voor een hoog bedrag? Dan bestaat er een grote kans dat het aandeel overgewaardeerd is en dus is de kans groter dat het aandeel juist in waarde zal dalen. Het is op basis van het verleden bewezen dat de markt zich altijd wil herstellen en qua waarde in evenwicht wilt blijven. Is er sprake van een diepe daling op de beurs? Dan zal de beurs zich na verloop van tijd zich herstellen. Is er sprake van een bubbel en lijken aandelen alleen nog maar in waarde te kunnen toenemen? Op den duur zal de bubbel knappen en zullen aandelenprijzen weer evenveel waard worden zoals ze eigenlijk waard zijn. De eigenlijke waarde van een aandeel wordt met een duur woord ook wel intrinsieke waarde genoemd.
De beste strategie op de beurs is dus simpelweg om kwalitatief sterke aandelen te kopen wanneer ze ondergewaardeerd zijn. Vervolgens doe je niets, maar wacht je net zo lang tot de beurs stijgt en zo het aandeel zich weer richting haar intrinsieke waarde herstelt. Jouw aandelen zullen in dit proces al heel veel in waarde stijgen. Een rendement van 50% is naar mijn persoonlijke ervaring geen uitzondering.
Verkoop je aandelen echter nog niet! Wacht nog langer tot jouw aandelen overgewaardeerd worden. Ook tijdens dit proces kunnen er nog vele procenten winst worden gemaakt. Begint het aandeel inderdaad overgewaardeerd te worden? Dit is een uitstekend moment om jouw aandelen te verkopen. Door deze simpele en toch zeer effectieve strategie te volgen, is het mogelijk om erg mooie rendementen te behalen.
Probeer de markt niet te timen
Jij weet nu dat je geweldige rendementen kunt behalen door aandelen goedkoop in te kopen tijdens economische mindere tijden. Hoe minder een aandeel onder haar intrinsieke waarde ligt, des te hoger de korting is die jij over jouw aandelen ontvangt. In theorie zou een aandeel kopen op het laagste punt van de crisis dus het beste zijn. Jij ontvangt dan namelijk de beste korting, plus het aandeel zal dan alleen nog maar in waarde stijgen. Het proberen om juist op het absolute dieptepunt van de crisis in te stappen wordt ook wel het timen van de markt genoemd. In theorie zou dit de perfecte strategie zijn, maar in de praktijk werkt dit niet.
Geen enkel mens kan namelijk keer op keer exact voorspellen wanneer het dieptepunt van de crisis zal zijn. Het gevaar is dus dat je tijdens een crisis als maar wacht tot het perfecte moment langskomt, maar wellicht is het perfecte moment allang geweest. Door steeds te blijven wachten tot het perfecte moment heb jij uiteindelijk de boot gemist. Probeer dus niet de markt te timen.
Er zijn ook investeerders die beweren dat je beter helemaal niet hoeft te wachten tot een aandeel ondergewaardeerd is, maar dat je beter op elk moment jouw geld in een zelfde aandeel kunt stoppen. Deze strategie wordt ook wel ‘periodiek beleggen’ of ‘Dollar Cost Averaging’ genoemd. Heb jij op dit moment geld liggen wat je niet gebruikt? Stop dat bedrag meteen in dezelfde aandelen die jij al bezit ongeacht de prijs die jij ervoor betaalt. Ik snap de gedachtegang van deze strategie, omdat je zo emoties uitsluit en je hebt niet de angst om zogenaamd de boot te missen. Je investeert namelijk zowel in goede als in slechte tijden.
En toch gebruik ik persoonlijk deze strategie niet. Ik zeg niet dat je nooit winst kunt behalen met deze strategie. Op de lange termijn zal de koers altijd stijgen waardoor ook deze strategie winst oplevert, maar waarom zou jij (veel) te veel willen betalen voor aandelen? Als jij een T-shirt koopt die €50 waard is, waarom zou jij er dan €75 voor gaan betalen? Dat zou alles behalve een slimme keuze zijn. Zo werkt het ook met aandelen.
Welke strategie werkt wel?
Jij weet nu dat de markt proberen te timen niet werkt en dat periodiek beleggen ook niet de beste keuze is. Maar welke strategie werkt wel? Het antwoord is eigenlijk erg simpel. Jij weet inmiddels dat je alleen aandelen moet kopen als jij een prijs hoeft te betalen die onder de intrinsieke waarde ligt. Des te lager de prijs ligt onder de intrinsieke waarde, des te hoger de korting is die jij als belegger ontvangt. Echter is het niet slim om puur te gaan wachten tot het aandeel nog verder zakt. Je probeert dan namelijk de markt te timen.
Als voorbeeld nemen we het aandeel Apple. Stel het aandeel heeft een intrinsieke waarde van $100. Dit betekent dus dat het aandeel Apple eigenlijk $100 waard is. Momenteel staat het aandeel echter te koop voor $75. Jij weet dus dat jij een korting ontvangt van 25% korting. Het beste scenario zou een korting van 50% zijn. Oftewel het aandeel inkopen voor $50 per stuk. Maar wie weet heb je al de bodem bereikt en zal vanaf nu het aandeel alleen nog maar stijgen.
Wat je naar mijn mening in dit voorbeeld het beste zou kunnen doen is het volgende: Koop een aandeel op jouw wenslijst wanneer die een korting bereikt van minimaal 20%. Investeer echter niet jouw hele vermogen wat jij wilt investeren, maar investeer slechts een deel daarvan. Zakt het aandeel Apple nog meer in prijs? Koop dan nog meer aandelen van Apple in. Kortom zo time je niet de markt, maar breid je jouw positie in een aandeel steeds iets verder uit wanneer jij nog meer korting kunt ontvangen.
Tot slot
Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:
- Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
- Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
- Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
- Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
- En nog veel meer…
Klik dan op de knop hieronder.