Alles over bull markets
In dit artikel:
Wat is een bull market?
In dit artikel gaan we het hebben over het begrip bull market wat in het Nederlands ook wel stieren markt wordt genoemd.
Een bull market is simpel gezegd een bepaalde periode dat aandelen, ETF’s en andere beleggingen massaal en flink in waarde stijgen. Het tegenovergestelde van een bull market is een bear market. Bull markets zijn populair onder beleggers, omdat er veel geld verdiend kan worden.
Hoe herken je een bull market?
Een bull market is vrij makkelijk te herkennen, want een bull market heeft bepaalde typerende eigenschappen.
Een bull market is met name te herkennen aan het feit dat aandelen (fors) in waarde stijgen. Over het algemeen spreekt men van een bull market als aandelen of beurzen met minimaal 20% in waarde stijgen vanaf het vorige dieptepunt. Daarnaast is de kans groot dat aandelen hoog gewaardeerd zijn en dat de economie het goed doet.
Aandelen kunnen inderdaad flink stijgen in een bull market en er kan veel geld verdiend worden. Vaak heb je het gevoel dat aandelen bijna elke dag wel in waarde stijgen. Een mooi voorbeeld is de bull market die ontstond in 2020. De eerste maanden van 2020 gingen aandelen en beurzen massaal omlaag doordat landen wereldwijd te maken kregen met corona. Echter duurde het niet lang voordat aandelen en beurzen weer massaal omhoog schoten naar nieuwe hoogtes.
Het is wel belangrijk om te weten dat aandelen en beurzen gedurende een bull market niet altijd omhoog gaan. Er zullen ook dagen en weken zijn dat aandelen weer zullen dalen. In een bull market zullen aandelen echter snel weer stijgen terwijl aandelen in een bear market juist zullen blijven dalen.
Vaak zie je dat het sentiment onder beleggers zeer positief is in tijden van een bull market. Beleggers durven vergeleken met bear markets doorgaans veel meer risico te nemen waardoor het niet ongewoon is dat veel groei aandelen flink in waarde stijgen. Zelfs de minst kwalitatieve aandelen kunnen in tijden van een bull market zeer hard in waarde stijgen waardoor er een bubbel kan ontstaan.
Hoe ontstaat een bull market?
Niet elke bull market is hetzelfde of ontstaat om dezelfde reden. Er zijn verschillende gebeurtenissen die een nieuwe bull market kunnen aanwakkeren.
Bull markets ontstaan vaak in tijden wanneer het goed gaat met de economie, winsten van bedrijven toenemen, de rente laag is, werkloosheid laag is en wanneer sentiment onder beleggers positiever wordt.
Wanneer het goed gaat met de economie en wanneer werkloosheid laag is dan hebben consumenten meer te besteden. Om deze reden is er voor bedrijven meer ruimte voor groei en zullen bedrijfswinsten toenemen.
Een lage rente heeft doorgaans ook een zeer positief effect op aandelen. Als de rente laag is dan kunnen bedrijven goedkoper geld lenen en zullen beleggers vooral beleggen in aandelen in plaats van bijvoorbeeld obligaties of sparen. Dit resulteert vaak in mooie stijgingen voor aandelen zoals we de laatste jaren hebben kunnen zien toen de rente erg laag bleef.
Hoe profiteren van een bull market?
Veel beleggers vragen zich af hoe je nu het beste kunt beleggen tijdens een bull market of hoe je nu het beste van een bull market kunt profiteren. Zelf ben ik een lange-termijn belegger en heb ik al meerdere malen kunnen profiteren van verschillende bull markets. Laat ik daarom delen wat ik doe tijdens een bull market.
Eigenlijk is het antwoord simpel. Je kunt het best profiteren van een bull market door op het dieptepunt van een bear market aandelen te kopen. Aandelen zijn namelijk op dat moment het meest in waarde gedaald waardoor je het meeste rendement maakt als aandelen weer flink in waarde stijgen tijdens een bull market.
Helaas is dit echter niet zo simpel als het lijkt. Aandelen kopen voor de laagste prijs op het dieptepunt van een bear market of beurscrash is bijna onmogelijk. Deze strategie wordt ook wel ‘timing the market’ genoemd, omdat je als het ware precies de markt wil timen met kopen en verkopen.
Constant de markt op het juiste moment timen is dus bijna onmogelijk. Echter ben ik van mening dat het wel mogelijk is om in de buurt van het dieptepunt aandelen te kopen. Zelf ben ik niet zo bezig met de vraag of aandelen nog verder zullen dalen. Ik kijk meer naar de waarderingen van aandelen.
Zelf koop ik het liefst kwalitatief sterke aandelen wanneer ze hard zijn afgestraft en hierdoor ondergewaardeerd zijn. Dit betekent dat het aandeel te koop staat voor een lager bedrag dan dat het aandeel eigenlijk waard is. Dit gebeurd niet vaak, maar als het gebeurd bij kwalitatief sterke aandelen dan is dat wel tijdens een bear market.
Vaak koop ik voor het eerst aandelen in als de bear market al een tijdje aan de gang is. Duurt de bear market nog langer en dalen mijn gekochte aandelen nog meer? Dan koop ik steeds een beetje meer aandelen bij. Dit herhaal ik gedurende de bear market. Op deze manier zal mijn gemiddelde aankoopkoers steeds lager worden waardoor ik meer rendement zal behalen als er weer een bull market komt. Door deze strategie te volgen kun je behoorlijk dichtbij het dieptepunt van een bear market komen.
Vervolgens kan je in een bull market ervoor kiezen om aandelen te verkopen. Let er echter wel op dat dit alleen slim is als je er echt van overtuigd bent dat jouw aandelen flink overgewaardeerd zijn geworden. Als lange-termijn belegger kan je er ook voor kiezen om de aandelen ook in een bull market te behouden als je ervan overtuigd bent dat het bedrijf nog vele jaren zullen blijven groeien. Er is namelijk een grote kans dat je je aandelen nooit meer voor zo’n lage prijs kunt inkopen en dus loop je behoorlijk wat rendement mis als je aandelen te vroeg verkoopt.
Kortom, je kunt het beste profiteren van een bull market door kwalitatief sterke aandelen te kopen tijdens een bear market wanneer prijzen een stuk lager liggen. Wanneer deze aandelen dalen dan is het slim om stap voor stap bij te kopen zodat je gemiddelde aankoopkoers zeer laag ligt. In tijden van een bull market zullen veel kwalitatief sterke aandelen weer stijgen waardoor er flinke winsten behaald kunnen worden.