Alles over investeren

De elf meest waardevolle lessen uit de rijkste man van Babylon

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter

De kans is heel groot dat jij wel eens van het boek “De rijkste man van Babylon” hebt gehoord. Heb je dat niet? Dan wordt het echt tijd dat je het boek gaat lezen. Eerder beschreef ik al hoe goed het boek is in en wat het boek wel niet te bieden heeft. Echter heeft het boek nóg veel meer praktische tips en wijze lessen dan dat je zou denken. In dit artikel beschrijf ik de elf meest waardevolle financiële lessen uit één van de beste boeken aller tijden. 

De moderne “vrije” slaaf

Aan het begin van het boek gaat het over de slaven van de koning van Babylon. Twee mannen genaamd Kobbi en Bansir zien de slaven van de koning voorbij komen. Terwijl zij de slavenparade langs zien komen valt hen iets op. Het boek zegt hier het volgende over:

"Heb medelijden met die arme kerels Kobbi! Dat heb ik ook. Maar je hebt me duidelijk gemaakt dat wij zelf nauwelijks beter af zijn, al noemen wij onszelf dan vrije mannen. Dat is waar Kobbi, hoewel het een onaangename gedachte is. We willen niet jaar in jaar uit als slaven leven. Werken, werken en nog eens werken! Zo komen we nergens"

-De Rijkste man van Babylon-

Wellicht vraag jij je af wat slaven te maken hebben met financiën. Hoewel echte slavernij gelukkig al lang is afgeschaft voelen vandaag de dag heel veel mensen zich onbewust een slaaf. Veel mensen werken hard met een full-time baan. Het gekke is dat hoe hard deze mensen ook werken, rijker worden ze niet. Dit komt, omdat veel mensen al hun geld wat ze als inkomen verdienen ook weer spenderen. Op papier leven wij in een democratisch vrij land, maar hoe vrij zijn we eigenlijk als wij elke veertig uren moeten werken? Doen we dit niet, dan kunnen we vaak noodzakelijke vaste lasten zoals de huur of hypotheek niet betalen. Doordat veel mensen meer geld spenderen aan dingen die ze eigenlijk niet kunnen betalen worden deze mensen gedwongen om het grootste gedeelte van hun leven te werken. 

Persoonlijk vond ik het echt een eye-opener om dit te lezen. Wanneer je echt plezier hebt in jouw werk dan is het uiteraard lang niet zo erg om full-time te werken, echter zijn er ook heel veel mensen die weinig plezier beleven aan hun werk. Zij gaan naar hun werk simpelweg, omdat zij geen andere mogelijkheid zien om geld te verdienen.

De essentie van meerdere inkomensstromen

Bansir en Kobbi hebben een oude vriend die in de loop der jaren erg rijk is geworden. Deze man is Arkad en is zelfs zo rijk dat hij de rijkste man van heel Babylon wordt genoemd. Bansir en Kobbi vragen zich af hoe het komt dat Arkad toch altijd zoveel geld te besteden heeft. Het boek zegt er het volgende over: 

"Iemands rijkdom zit niet in zijn geldbuidel. Een volle buidel is snel leeg als het goud ontbreekt om hem weer te vullen. Arkad heeft inkomsten die zorgen dat zijn buidel voortdurend gevuld is, hoeveel hij ook uitgeeft. Inkomsten, daar draait het om! Riep Bansir uit. Ik wil een stroom van inkomsten die mijn buidel gevuld houden, of ik nu op de muur zit of naar verre landen reis"

-De Rijkste man van Babylon-

Ook vandaag de dag hebben veruit de meeste mensen slechts één vorm van inkomen. Voor de meeste mensen is dat inkomen uit salarisbetaling. Eigenlijk is dit een erg riskante manier van leven. Wat gebeurd er als er een crisis aankomt en het bedrijf is genoodzaakt om jou te ontslaan vanwege een personeelsbezuiniging. Wanneer jij geen andere inkomsten hebt, betekend dit dat jij geen inkomensstroom meer hebt. 

Steeds meer mensen beginnen te begrijpen dat leven van één inkomensstroom riskant is. Om die reden beginnen veel mensen te zoeken naar meerdere inkomensstromen. Dit kan letterlijk van alles zijn. Wellicht ben jij erg goed in klussen. In dat geval zou jij een eigen kluskanaal op Youtube kunnen beginnen, een eigen kluswebsite beginnen of zelfs een eigen bedrijf beginnen. Het beste kun je opzoek gaan naar passief inkomen. Passief inkomen is inkomen waarbij je eerst werk verricht, maar wanneer jouw product of dienst af is hoef je geen werk meer te verrichten terwijl je nog steeds (veel) betaald krijgt. Op die manier ontvang je inkomen terwijl je nergens fysiek aanwezig hoeft te zijn. Vormen van passief inkomen zijn inkomen uit dividend of huur, maar ook het beginnen van een eigen Youtube kanaal of blog.

Motiveer jezelf om rijk te worden

Bansir is een wagenbouwer en Kobbi is een muzikant die de lier bespeelt. Beide mannen vragen hebben jarenlang veel energie gestopt in hun vak, maar worden maar niet rijker. Beide mannen zijn het zat om arm te zijn en wilden ten kosten van alles weten hoe zij meer geld kunnen gaan verdienen. Het boek zegt er het volgende over: 

"We zijn het beu om arm te zijn te midden van rijkaards. Kom, laten we naar Arkad gaan en vragen hoe wij ook inkomsten voor onszelf kunnen verwerven. Dat is ware inspiratie Bansir, zei Kobbi. Dankzij jouw woorden besef ik nu waarom we nooit enige rijkdom hebben gevonden. We hebben er nooit naar gestreefd. Jij hebt geduldig en hard gewerkt aan de bouw van de meest solide wagens van Babylon. Daaraan heb je al jouw energie gegeven. Daarom ben je ook in dat doel geslaagd. Mijn streven was de lier goed te bespelen en daarin ben ik geslaagd. In die dingen waarvoor we ons tot uiterste hebben ingespannen hebben we succes geboekt. Nu pas gaat ons licht op dat even helder straalt als de opkomende zon. Het vertelt ons dat we informatie moeten inwinnen om grotere welvaart te bereiken"

-De Rijkste man van Babylon-

Veel mensen focussen zich op hun carriere en steken al hun energie in hun baan. Daarom slagen veel mensen ook in hun beroep. Veel mensen vergeten echter om energie te steken op financieel vlak. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die echt weten hoe met geld om te gaan of hoe succesvol hun geld te laten groeien. Dit is één van de redenen waarom de meeste mensen tot de middenklasse of daaronder behoren. Zelfs op onze scholen wordt niet onderwezen hoe met geld om te gaan terwijl dat onderwerp één van de meest belangrijke onderwerpen in het leven is. Iedereen krijgt namelijk in zijn of haar leven te maken met geld, maar er zijn maar weinigen die willen leren hoe met geld om te gaan.

Laat geld voor jou werken

Volgens het boek zijn de vaardigheden genaamd sparen en investeren ontzettend belangrijk is. Het boek zegt hier het volgende over: 

"Elk goudstuk dat je spaart, is een slaaf die voor jou werkt. Elk koperstuk dat de slaaf verdient, is zijn kind dat ook voor jou geld kan verdienen. Als je rijk wilt worden, dan moet jouw spaargeld winst brengen, wat allemaal bijdraagt tot de overvloed die jij begeert"

-De Rijkste man van Babylon-

Het is erg belangrijk om geld voor jou te laten werken. Je kunt geld voor jou laten werken door te investeren. Om te kunnen investeren heb je spaargeld nodig. Daarom zijn deze twee vaardigheden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de lange termijn zorgen deze twee vaardigheden ervoor dat je erg rijk zal worden. 

Hoewel deze twee vaardigheden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, maken nog altijd de meeste mensen gebruik van slechts één van de twee vaardigheden. Ook vandaag de dag doen de meeste mensen wel aan sparen, maar vergeten ze om het spaargeld te investeren. Door niet te investeren loop jij op de lange termijn heel veel geld mis. Wanneer jij namelijk jouw spaargeld investeert levert dit winsten op. Deze winsten leveren vervolgens weer winsten op. Die winsten leveren vervolgens weer winsten op en zo gaat de groei maar door. Deze ontzettend harde groei wordt ook wel compound interest genoemd en werd niet voor niets door Einstein benoemd als de sterkste kracht van het universum!

Begin vroeg en laat jouw geld keer op keer groeien

Volgens het boek is er een sterk verband tussen het groeien van een boom en het groeien van geld. Het boek zegt er het volgende over:

"Rijkdom groeit net als een boom uit een klein zaadje. Het eerste koperstuk dat je spaart, is het zaadje waaruit de boom van rijkdom zal ontkiemen. Hoe eerder je dat zaadje plant, des te eerder de boom gaat groeien. En hoe vaker je de boom water geeft en voedt met spaargeld, des te eerder je tevreden in de schaduw van zijn bladerdak kunt uitrusten"

-De Rijkste man van Babylon-

Ja, ook deze wijze les heeft het over compound interest. Het is onvoorstelbaar dat slechts een klein zaadje kan uitgroeien tot een enorme bodem. Het enige wat een zaadje nodig heeft om tot een enorme boom te groeien zijn tijd en voeding van water en zonlicht. Het groeien van geld werkt eigenlijk net zo. Jouw spaargeld van pak hem beet duizend euro kan uitgroeien tot een bedrag van enkele miljoenen. Het enige wat jij hoeft te doen om jouw geld te laten groeien is door jouw investeringen te voeden met meer spaargeld en het hebben van tijd. 

Ook wordt in deze quote duidelijk beschreven dat vroeg beginnen ontzettend belangrijk is. Want, groeien met weinig tijd? Dat gaat meestal niet. Voor iedereen die dit leest die een leeftijd heeft van veertig of jonger, heb ik goed nieuws. Je hebt nog genoeg tijd om jouw geld te laten groeien tot een geweldig bedrag. Wacht alleen niet langer, want des te langer jij wacht, des te minder hoog jouw geldbedrag zal zijn.

Betaal jezelf eerst, leg het opzij en investeer

In het boek wordt er een verhaal verteld over een man genaamd Algamish die door het hebben van schulden alles kwijt is geraakt. Een andere man bezat ook veel schulden, maar heeft inmiddels geld in overvloed. Deze rijke man legt aan Algamish zijn praktische strategie uit hoe hij uit de schulden kan raken. Het boek zegt er het volgende over:

"Ik raad jullie aan het wijze advies van Algamish op te volgen en jezelf voor te houden: Een deel van wat ik verdien, is voor mijzelf, dat mag ik houden. Zeg dat 's morgens bij het wakker worden. Zeg het als de zon hoog aan de hemel staat. Zeg het als de avond valt. Zeg het elk uur van de dag. Zeg het tegen jezelf totdat de woorden met vlammende letters in de hemel lijken te zijn gegraveerd. Leg naar eigen inzicht een deel opzij, dat niet minder mag zijn dan een tiende deel. Pas je uitgaven zo nodig aan. Maar leg eerst dat deel opzij."

-De Rijkste man van Babylon-

Net als duizenden jaren geleden zijn er vandaag de dag erg veel mensen die hun inkomen volledig uitgeven. Van hun inkomen kopen mensen vaak producten en diensten die zij eigenlijk niet kunnen betalen. Het constant uitgeven van jouw maandloon, wordt in het Engels ook wel living paycheck to paycheck genoemd. Sommige mensen gaan nog een stapje verder en zitten zelfs (zwaar) in de schulden. 

Om rijk te worden zul je geld moeten overhouden en dus moeten kunnen sparen. Als het boek ergens een meester in is, dan is het wel het geven van een praktische strategie waaraan jij je kunt houden. In dit plan staat dat je minimaal 10% van jou maandelijks loon moet overhouden. Dit deel moet je uiteraard niet besteden aan een vakantie of nieuwe auto, maar moet je mee investeren. Je zult merken dat jij per maand rijker zult worden.

Wordt niet gierig

Het gevaar van sparen is dat wanneer het jou goed af gaat, je te veel gaat sparen.  Het boek zegt hier het volgende over:

"Geniet van het leven hier op aarde. Span je niet te veel in en probeer niet te veel te sparen. Als een tiende deel alles is wat je zonder probleem opzij kunt leggen, wees daar dan tevreden mee. Word geen vrek die te gierig is om geld uit te geven. Het leven is goed en er zijn zoveel dingen die de moeite waard zijn om van te genieten"

-De Rijkste man van Babylon-

Sparen is zoals eerder besproken een uitstekende vaardigheid. Voorkom alleen dat je begint met te veel geld sparen. Hoe weet je wanneer je te veel spaart? Er is geen concreet bedrag die dat vertelt. Je weet dat je te veel spaart als je dingen vermijd die jou anders juist erg gelukkig maken. Maak jij jaarlijks een zomervakantie met jouw vrienden, maar wil je deze ervaring dit jaar voorbij laten gaan, omdat je meer geld wil sparen? Als je dit oké vind dan kun je dit doen. Voel je je al somber door dit überhaupt te overwegen? Dan is het verstandiger om wel die unieke ervaring mee te maken. Je leeft ten slotte maar één keer. Kortom probeer in ieder geval 10% van jouw maandelijks inkomen te sparen, maar probeer niet geforceerd nog meer te sparen.

Wacht niet op geluk, maar trek geluk aan!

 

"Geluk wordt aangetrokken door kansen met beide handen aan te grijpen"

-De Rijkste man van Babylon-

Veel mensen denken dat rijke mensen rijk zijn geworden door puur geluk te hebben. Echter zijn rijke mensen vooral rijk geworden door kansen te grijpen die anderen voorbij lieten gaan. Doordat rijke mensen kansen aangrijpen trekken zij geluk aan. Dit is ook één van de redenen waarom ondernemers zo vaak behoren tot de rijken. 

De meeste mensen trekken geen geluk aan, maar het geluk vermijd juist de meeste mensen. Dit komt, omdat de meeste mensen te lui zijn om een kans aan te grijpen en in plaats daarvan willen veel mensen snel rijk worden, maar daar weinig moeite voor doen. Zij gaan naar plekken zoals casino’s of hopen de jackpot te winnen bij de loterij. Het geluk vermijd juist deze plekken zoals een casino. In het casino is de kans vele malen groter dat de gokker geld zal verliezen. De ondernemer die een kans aangreep en een casino begon heeft juiste grote kans om geld te winnen. 

Het maximum wat je mag uitgeven

"Daarom zal 7/10 van wat ik verdien gebruikt worden voor een woning, voor kleding, voor voedsel en nog wat uitgaven aan uitjes en extra's. Maar Mathon drukt ons op het hart om niet meer dan zeven tiende deel van het verdiende loon te reserveren voor deze zinvolle doelen"

-De Rijkste man van Babylon-

Eerder las je al dat je minimaal 10% van jouw maandelijks inkomen moet sparen. Maar hoe zit het met het overige deel? Volgens het boek is het zeer verstandig om maximaal 70% uit te geven. Onder dit deel vallen alle vaste lasten zoals huur, hypotheek, belastingen, boodschappen etc. Wat ook onder dit deel valt zijn luxe kosten zoals kleding, vakanties etc. Kortom van maximaal 70% van jouw maandelijks inkomen moet jij zien te leven. Merk jij dat je structureel meer uitgeeft dan 70% van jouw inkomen? Ga dan op zoek waarop jij kunt besparen.

Betaal schulden af

"Elke keer bij volle maan moet ik 2/10 deel van alles wat ik verdient heb, eerlijk verdelen tussen degenen die mij vertrouwden en aan wie ik geld schuldig ben. Zo zullen te zijnentijd al mijn schulden voldaan zijn"

-De Rijkste man van Babylon-

Niet iedereen heeft momenteel schulden, maar voor degenen die wel schulden hebben is dit zeer waardevolle informatie. We zijn er eerder al achtergekomen dat je beter maximaal 70% van jouw inkomen kunt uitgeven aan alle maandelijkse kosten. Ook wanneer jij in de schuld zit hoeft dit deel niet minder te worden, zolang jij maar minimaal 20% van jouw inkomen aan schulden afbetaalt. Begin uiteraard met het afbetalen van de schulden met de hoogste rente, aangezien deze schulden jou het meest pijn doen. Als je deze strategie elke maand volhoud dan zullen jouw schulden binnen een mum van tijd zijn voldaan, terwijl jij zelf niet minder hebt moeten leven.

Betaal altijd jezelf uit

"Een tiende deel hield ik voor mezelf"

-De Rijkste man van Babylon-

Je hebt eerder gelezen dat je maximaal 70% van jouw loon kunt uitgeven aan anderen. Denk hierbij aan de overheid die bij jou belastingen int, de huisbaas die graag jouw huurbetaling ziet en de plaatselijke ondernemers waarbij jij onder andere kleding koopt. Ook heb je gelezen dat wanneer jij schulden hebt dat je 20% van jouw loon opzij moet zetten om jouw schulden snel af te kunnen betalen. Ook dit geld betaal jij dus aan anderen.

We missen nog een klein deel van jouw loon wat overblijft. Dit kleine deel van 10% betaal je altijd aan jezelf uit. Doe deze stap overigens niet als laatste, maar juist als eerste wanneer jij loon ontvangt. Bereken hoeveel 10% van jouw loon is en zet het meteen op jouw spaarrekening om het vervolgens te investeren zoals je geleerd hebt.

Wellicht ben jij iemand die altijd rationeel is geweest en dus geen schulden heeft. Of wellicht zijn jouw schulden al afbetaalt. Ga in dat geval die 20% niet besteden aan meer uitgaven, maar betaal dat deel ook uit aan jezelf. In dat geval gebruik je dus 70% van jouw loon aan alle kosten en uitgaven terwijl jij 30% uitbetaal aan jezelf om te sparen en investeren. 

Plaats een reactie