Alles over investeren

Deze aandelen zou iedereen moeten hebben!

Deze aandelen zou iedereen moeten hebben!

Delen
Delen
Delen
Delen

Voordat ik zelf begon met investeren stelde ik mijzelf de vraag waarom succesvolle investeerders per jaar tientallen procenten rendementen behalen terwijl de gemiddelde belegger al blij is met een rendement van 8%. Na het analyseren van meerdere beleggersportefeuilles van verschillende succesvolle investeerders, kwam ik tot de conclusie dat deze investeerders hun geld stoppen in drie verschillende soorten aandelen. In dit artikel kom jij precies te weten welke soorten aandelen dit zijn en wat de voordelen van juist deze aandelen zijn.

Welke verschillende soorten aandelen zijn er?

Vaak denken mensen dat aandelen gewoon aandelen zijn en dat er geen onderscheid bestaat tussen aandelen. Het tegendeel is echter waar. Wanneer je alle aandelen van de wereld zou analyseren, dan zou je ze in één of meerdere hokjes kunnen stoppen. Er zijn vijf verschillende soorten aandelen en die heten als volgt:

Wat zijn waarde aandelen?

Waarde aandelen zijn aandelen van enorme, winstgevende en bekende beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen worden in het Engels ook wel Blue-chip stocks, value stocks of safe stocks genoemd. Bekende waarde-aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Apple, Coca-Cola, Walt Disney en Microsoft. Beleggen in waarde aandelen heeft enkele grote voordelen en eigenlijk maar één nadeel. 

Allereerst is het zo dat de bedrijven achter waarde-aandelen relatief simpel te begrijpen zijn. Deze bedrijven zijn vaak bekende multinationals die opereren in vele landen ter wereld. Waarschijnlijk zal ook jij gehoord hebben van de bekende producten en diensten die deze bedrijven aan bieden. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijf Coca-Cola. Iedereen kent het bedrijf en er bestaat een zeer grote kans dat jij ooit in jouw leven een frisdrank van Coca-Cola hebt gedronken. Doordat je bekend bent met het bedrijf en haar producten is het veel makkelijker om het bedrijf en het bedrijfsmodel te begrijpen. Het begrijpen van een bedrijf wordt door meerdere succesvolle beleggers geprezen als het allerbelangrijkste aspect van beleggen. Onder meer Warren Buffett valt onder de beleggers die deze mening delen. 

Ten tweede is het zo dat waarde-aandelen relatief stabiele investeringen zijn. De bedrijven achter waarde-aandelen hebben jaren achter elkaar bewezen om winstgevend te zijn, wat weer voor vertrouwen onder beleggers zorgt. Bovendien zijn deze bedrijven vaak zelfs marktleiders binnen hun branche. Voor nieuwe bedrijven binnen deze branches kan het ontzettend moeilijk zijn om een (groot) marktaandeel van deze bedrijven af te snoepen. Ten slotte is het zo dat het zeer uitzonderlijk is dat een bedrijf achter waarde-aandelen failliet gaat. Op papier is het mogelijk, maar in de praktijk is de kans op een faillissement zeer klein. Zie jij het bedrijf Apple failliet gaan waardoor jij jouw geld verliest? Persoonlijk zie ik dat niet gebeuren.

Ten derde is het zo dat waarde-aandelen ook vaak dividend uitkeren. Het is geen zekerheid en niet elk waarde-aandeel zal ervoor kiezen om dividend uit te keren, maar dividend maakt waarde-aandelen voor veel beleggers nog interessanter.

Grote voordelen van waarde-aandelen zijn onder andere dat deze aandelen eenvoudige en relatief stabiele investeringen zijn. Toch hebben waarde-aandelen één nadeel. De financiële cijfers van waarde aandelen zoals de omzet groeien doorgaans niet zo hard. Dit komt simpelweg door het feit dat de bedrijven achter waarde-aandelen al zo groot zijn dat ze amper meer kunnen groeien. Doorgaans betekent dit ook dat de koers van waarde aandelen minder hard stijgen dan andere aandelen zoals groei aandelen.

Wat zijn groei aandelen?

Groei aandelen zijn aandelen van bedrijven die erom bekend staan hard te groeien. Bekende groei aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Amazon, Tesla, Netflix, Alphabet, Facebook en Nvidia. De bedrijven achter groei aandelen zijn vaak kleiner dan de bedrijven achter waarde aandelen waardoor ze zo hard kunnen groeien. Toch gaat dit niet altijd op, want bedrijven zoals Amazon en Alphabet zijn natuurlijk enorme bedrijven. Voor groei aandelen zijn vooral de financiële cijfers zoals de omzet erg belangrijk. Als de omzet van een aandeel elk jaar met 15% of meer groeit dan spreek je officieel van een groei aandeel. Beleggen in groei aandelen heeft een voordeel, maar ook een nadeel. 

Het voordeel van investeren in groei aandelen is dat ze zoals de naam al doet vermoeden, hard groeien. Door te beleggen in groei aandelen kun je vaak snel tientallen procenten rendement maken. Deze aandelen zijn dan ook ideaal om jouw vermogen nog sneller kan laten groeien dan dat je doorgaans kan met beleggen in waarde aandelen. 

Het nadeel van beleggen in groei aandelen is dat ze wel erg afhankelijk zijn van groeiende financiële cijfers. Wanneer een groei aandeel steeds minder groeit, zullen veel groei investeerders het aandeel gaan verkopen waardoor de prijs van het aandeel snel omlaag kan gaan. Daarnaast is het zo dat er maar weinig groei aandelen dividend uitbetalen. 

Wat zijn speculatieve aandelen?

Speculatieve aandelen zijn aandelen van bedrijven die vaak op dit moment verlies lijden, maar waar gespeculeerd wordt dat dit in de toekomst snel zal veranderen. Een speculatief aandeel die ik zelf bijvoorbeeld bezit is The Very Good Food Company. Een klein bedrijf dat vleesvervangers produceert, hard groeit, maar nog erg jong is en daardoor ook nog geen winst draait. Speculatieve aandelen worden dan ook als meer risicovol beschouwd dan waarde-en groei aandelen. Men speculeert dat het beter gaat, maar op dit moment is de realiteit vaak dat het nettoresultaat nog niet goed genoeg is. Door te investeren in speculatieve aandelen kun je als je het juist hebt een heel hoog rendement behalen. Als je het echter niet goed hebt, kun je ook een aanzienlijk deel van jouw geld verliezen. 

Het voordeel van beleggen in speculatieve aandelen is dat je hoge rendementen kunt behalen. Dit maakt het beleggen in speculatieve aandelen spannend en leuk.

Helaas zijn er vooral nadelen verbonden aan beleggen in speculatieve aandelen. In veel gevallen is er een reden waarom het bedrijf steeds geen winst weet te maken, waardoor het aandeel eerder in waarde zal zakken dan in waarde stijgen. Bovendien ben je meer aan het speculeren dan investeren. 

Wat zijn zeer speculatieve aandelen?

Zeer speculatieve aandelen zijn aandelen van bedrijven die vaak al jaren in waarde dalen en vaak al jaren verlies lijden. Echter speculeren beleggers dat de vrije val zal stoppen en dat het laag gewaardeerde aandeel honderden of zelfs duizenden procenten zal gaan stijgen. Ook de bekende penny stocks vallen onder de categorie zeer speculatieve aandelen. Penny stocks zijn aandelen van (erg) kleine bedrijven die aandelen uitgeven op de beurs die minder dan vijf euro per stuk kosten. Een zeer speculatief aandeel op dit moment is bijvoorbeeld GoPro. Een zeer bekende penny stock is bijvoorbeeld Aurora Cannabis. 

Beleggen in zeer speculatieve aandelen werkt bijna hetzelfde als een loterij. In veruit de meeste gevallen zal het aandeel nog meer in waarde zakken of zelfs failliet gaan. In tegenstelling tot bij de vorige groepen aandelen is het bij zeer speculatieve aandelen een realistische mogelijkheid dat het bedrijf failliet gaat. In dat geval ben je al jouw geld kwijt. Als je het echter een keer goed hebt, heb je als het ware de jackpot binnen. 

Het voordeel van een zeer speculatief aandeel is dat je in zeer korte tijd, rijk kunt worden.

Helaas zijn zeer speculatieve aandelen meestal met afstand de slechtste investeringen die je als investeerder kunt maken. Het nadeel is dan ook dat je bijna altijd meer geld zult verliezen dan winnen. 

Wat zijn dividend aandelen?

Dividend aandelen zijn aandelen die om het kwartaal of jaar dividend kunnen uitkeren aan hun investeerders. Hoe hoger het percentage van de zogenaamde ‘dividend yield’, des te meer dividend jij kunt ontvangen. Bedrijven die doorgaans bekend staan om hun hoge dividend yield zijn bedrijven zoals Shell en Ford. 

Dividend aandelen zijn bij vele investeerders zeer geliefd, want het ontvangen van dividend is een passief inkomen. Je ontvangt geld waar je in principe niets voor hoeft te doen. 

Vaak herinvesteren investeerders het uitgekeerde dividend weer om nog meer dividend aandelen te kunnen kopen. De droom van vele dividend investeerders is om al hun uitgaven en kosten te kunnen betalen met uitgekeerde dividenden. Het is echter nooit een garantie dat je daadwerkelijk krijgt. Let er als belegger daarom goed op of een bedrijf elk jaar dividend uitkeert en of het bedrijf elk jaar haar dividend yield verhoogd. Dit is een ideale situatie voor een belegger.

Denk niet te veel in hokjes

Persoonlijk vind ik het erg fijn om een aandeel in een hokje te plaatsen, want zo weet je wat voor vlees jij in de kuip hebt. Ook kun je je beleggersstrategie hier erg goed op aanpassen. Zo heb je bijvoorbeeld echte dividend beleggers die alleen beleggen in dividend aandelen, maar er zijn ook echte groei beleggers die alleen beleggen in groei aandelen. 

Mijn advies is echter om niet TE veel in hokjes te denken. De reden hiervoor is dat een aandeel ook in meerdere categorieën tegelijk kan vallen. Zo is het aandeel Apple een typisch voorbeeld van een waarde aandeel. Het bedrijf voldoet aan alle eigenschappen van een waarde aandeel. Het bedrijf Apple is onder andere enorm groot en het is de grootste speler in de telefonie markt. Het aandeel is echter ook een dividend aandeel. Het bedrijf keert namelijk dividend uit en verhoogt jaarlijks haar dividend yield. 

Een ander voorbeeld is het Facebook. Facebook is een typisch voorbeeld van een groei aandeel. De omzet van het bedrijf groeit nog altijd met meer dan 10% per jaar. Echter is het bedrijf ook een waarde aandeel. Het bedrijf Facebook is net als Apple enorm groot en is veruit de grootste speler als het gaat om social media. 

Welke aandelen MOET jij nu echt hebben?

In dit artikel hebben wij de vijf verschillende aandelen besproken. Jij en ik weten nu wat de pluspunten van deze aandelen zijn, maar jij en ik weten nu ook wat de minpunten van deze aandelen zijn. Persoonlijk vind ik het verstandig om te beleggen in groei aandelen, waarde aandelen en dividend aandelen. Naar welke succesvolle belegger je ook kijkt, ze bezitten altijd deze drie aandelen. 

Persoonlijk zou ik het kopen van speculatieve aandelen erg beperken. Het is waar dat speculatieve aandelen, het beleggen spannend en leuk maken, maar in de meeste gevallen behaal je geen winst. Winst is uiteindelijk waar jij als belegger het voor doet. Als je vooral plezier wilt hebben met beleggen, kun je beter jouw geld spenderen in het casino. Zeer speculatieve aandelen zou ik zelfs helemaal links laten liggen. Deze aandelen zijn het simpelweg niet waard. 

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie