Alles over dividend

In dit artikel:

Wat is dividend?

Beleggers hoor je regelmatig praten over dividend. Maar wat betekent dividend nu precies

Dividend is heel simpel gezegd een deel van de winst van een bedrijf wat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders van het bedrijf. Het bedrijf kan er voor kiezen om dividend uit te keren in de vorm van geld of in de vorm van aandelen van het bedrijf. 

Dit is een snelle en simpele betekenis van dividend. Echter valt er veel meer te vertellen over dividend. Want hoe werkt dividend precies, hoe vaak wordt dividend uitbetaalt en hoe interessant is dividend als belegger? Deze vragen ga ik voor jou op een eenvoudige en simpele manier beantwoorden. 

Hoe werkt dividend?

Stel een bedrijf doet het goed en heeft de afgelopen tijd veel winsten behaald. In dit geval zijn er eigenlijk twee dingen wat een bedrijf kan doen.

Allereerst kan het bedrijf er voor kiezen om deze winsten in het bedrijf te blijven behouden met als doel om nog meer te groeien. In dit geval kunnen deze winsten bijvoorbeeld geïnvesteerd worden om nieuwe producten of diensten te maken of om bestaande producten of diensten nog beter te maken. Dit is wat veel jonge en kleine bedrijven doen om zo meer te blijven groeien.

Maar wat als een bedrijf al zo volwassen, groot en winstgevend is dat dit eigenlijk niet meer nodig is? In dat geval besluiten veel bedrijven om dividend uit te keren aan haar aandeelhouders. Het uitkeren van dividend kan worden gezien als een bedankje aan de aandeelhouders, omdat ze geld in het bedrijf hebben gestoken.

Als een bedrijf besluit om dividend uit te keren dan kan het bedrijf er voor kiezen om dit in de vorm van geld of eigen aandelen van het bedrijf uit te keren. Het meest voorkomende is echter dat een bedrijf dividend uitkeert in de vorm van geld. 

Als belegger hoef je weinig werk te verrichten om het dividend te ontvangen. Het enige wat nodig is, is dat je het aandeel van het bedrijf in bezit hebt en je zult het dividend ontvangen. Dividend kan dan ook gezien worden als een stukje passief inkomen, wat de reden is dat dividendaandelen zo populair zijn onder beleggers.

Aandelen die een enkele keer dividend uitbrengen of erg weinig dividend uitbrengen zijn niet zo interessant voor dividend beleggers. Aandelen die echter continu een hoog dividend uitkeren en het dividend om de zoveel tijd ook nog eens verhogen zijn wel zeer interessant voor beleggers. Deze aandelen worden dividendaandelen genoemd. 

De meeste bedrijven achter dividendaandelen keren meestal per kwartaal dividend uit. Denk bijvoorbeeld aan Walmart & Coca-Cola. Sommige bedrijven keren echter het dividend uit per maand of per jaar. De frequentie van het uitkeren van dividend kan dus per bedrijf verschillen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het voor een bedrijf zeker niet verplicht is om dividend uit te keren. Als belegger is het dus ook geen garantie dat je dividend ontvangt. Om deze reden is het belangrijk om te checken of het bedrijf waarin je interesse hebt gedurende haar historie elk kwartaal dividend heeft uitgekeerd en het liefst om de zoveel tijd heeft verhoogd. 

 

Hoe lang moet je aandelen in bezit hebben voor dividend?

De meeste beleggers zullen hier niet specifiek naar kijken, maar stel je bent van plan om een zeer interessant dividendaandeel te kopen. Na het doen van onderzoek ben je overtuigd geraakt en je wilt dit aandeel gaan kopen. Toevallig gaat het bedrijf binnen enkele dagen al dividend uitkeren. Dit eerste dividend wil je liever niet missen en je vraagt je af of je het dividend nu al gaat krijgen of dat je nog een kwartaal moet wachten. Wanneer moet ik het aandeel kopen om toch het dividend te ontvangen?

Om dividend te ontvangen moet je minimaal één dag voor de zogenaamde ex-dividend datum aandelen van het desbetreffende bedrijf hebben gekocht.

Dit klinkt misschien wat lastig, maar geen paniek. Ik ga het proberen in eenvoudige taal uit te leggen. Het is belangrijk om te weten dat er eigenlijk vier verschillende belangrijke datums zijn voor het ontvangen van dividend. 

Ik heb express de Engelse termen gebruikt aangezien ex-dividend date een algemeen begrip is in de wereldwijde financiële wereld. Ik zal de verschillende datums uitleggen. 

Allereerst zal declaration date plaatsvinden. In het Nederlands betekent dit de dag van aankondiging. Op deze dag kondigt het bedrijf aan dat het dividend zal gaan uitbetalen. 

Vervolgens zal de zeer belangrijke ex-dividend date plaatsvinden. Deze dag is belangrijk want op deze dag bepaalt het bedrijf welke aandeelhouders recht hebben op dividend. Wil jij dus dividend ontvangen? Koop dan minimaal één dag voor deze datum aandelen. Als je aandelen koopt op de ex-dividend date of daarna dan zal je helaas geen dividend ontvangen en dus moeten wachten tot het het volgende kwartaal. 

De date of record is de dag dat het bedrijf checkt of je als aandeelhouder op de lijst staat. Sta je niet op de lijst en heb je dus te laat aandelen ingekocht? Dan zul je deze ronde geen dividend ontvangen. 

Tot slot heb je uiteraard de dag dat het dividend wordt uitbetaald. Dit wordt in het Engels date of payment genoemd. Dit is vaak een week of iets later na de date of record. 

Om het nog meer te verduidelijken heb ik hieronder een afbeelding gemaakt om een voorbeeld te geven.

dividend, ex-dividend date, dividend datum, dividend ontvangen

De groene lijn geeft aan op welke datums aandelen je kunt kopen zodat je wel dividend zult ontvangen. Zoals je kunt zien vallen 1 & 2 juli voor de ex-dividend date en dus zal je wel dividend ontvangen wanneer je aandelen op deze dagen koopt. 

De rode lijn geeft aan op welke datums je beter geen aandelen kunt kopen want je zult geen dividend ontvangen voor deze ronde. Zoals je kunt zien in het voorbeeld zijn dit 3, 4 & 5 juli. 

Om deze lastige situatie echter te voorkomen raad ik aan om ruim van te voren de gewenste aandelen te kopen. Op deze manier loop je in ieder geval geen dividend mis. 

Hoe krijg ik dividend?

Je krijgt als belegger dividend als je aandeelhouder bent van een bedrijf dat dividend uitkeert. Je hoeft dus alleen te zorgen dat je aandelen van het bedrijf hebt gekocht en nog steeds in bezit hebt. Meer hoef je niet te doen. 

Wanneer je aandelen hebt gekocht van dit bedrijf zal je op de dag van uitbetaling het dividend ontvangen. Dit proces gaat automatisch. Het uitbetaalde dividend kan je terugvinden bij je meldingen in je broker account. Hier staat hoeveel dividend je hebt ontvangen. 

Wat is het nut van dividend?

Dividend heeft als grootste voordeel dat het een stukje passief inkomen is voor beleggers. Beleggers hoeven namelijk alleen goed te onderzoeken wat kwalitatief sterke dividendaandelen zijn en vervolgens deze aandelen kopen. Vervolgens krijgen de aandeelhouders om het kwartaal, maand of jaar dividend uitgekeerd.

Om deze reden zijn dividendaandelen ontzettend populair. Het is zelfs mogelijk om financieel onafhankelijk te worden doormiddel van dividend. Echter is het wel zo dat je hier zeer veel vermogen voor nodig hebt. 

Waarom zou een bedrijf dividend uitkeren?

De twee hoofdredenen waarom een bedrijf ervoor kiest om dividend uit te betalen zijn dat het bedrijf haar aandeelhouders wil belonen of dat het bedrijf grotendeels is uitgegroeid en het geld niet nodig heeft voor nieuwe projecten om meer te groeien. 

Het uitbetalen van dividend wordt ook gezien als een goed teken. Dit betekent in veel gevallen dat het bedrijf zeer winstgevend is en dat het veel geeft om haar aandeelhouders. 

Soms betekent het echter ook dat een bedrijf grotendeels is uitgegroeid. Dividendaandelen zijn vaak zeer volwassen en grote bedrijven. Deze bedrijven hoeven of kunnen vaak niet veel meer groeien, omdat ze al erg groot zijn en hun markt vaak al hebben veroverd. De gemaakte winst kan dus beter gespendeerd worden door het terug te geven aan de aandeelhouders. 

Bedrijven die winstgevend zijn, maar geen dividend uitkeren zijn juist van mening dat ze de gemaakte winst beter kunnen herinvesteren in het bedrijf. Zij zijn van mening dat ze het geld goed kunnen gebruiken om meer te groeien. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe producten, het verbeteren van bestaande producten of het veroveren van een nieuwe markt. 

Het is dus ook niet per definitie een slecht teken als een bedrijf geen dividend uitbetaalt. Als het bedrijf haar winsten namelijk goed herinvesteert dan groeit het bedrijf en zal beurskoers op de lange termijn waarschijnlijk stijgen.