Alles over dividendaandelen

In dit artikel:

Wat zijn dividendaandelen?

Vaak hoor je beleggers praten over zogenaamde dividend aandelen. Maar wat zijn dividendaandelen precies?

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die aandeelhouders regelmatig een deel van de bedrijfswinsten uitkeren in de vorm van dividend. De bedrijven achter dividendaandelen zijn doorgaans zeer winstgevend en worden gekenmerkt door een hoog dividendrendement.

Dit is een snelle & simpele uitleg, maar er valt veel meer te vertellen over dividendaandelen. Want hoe onderscheid je de goede dividendaandelen van de minder goede & wat zijn de voordelen en nadelen van beleggen in dividendaandelen? Deze vragen ga ik op een eenvoudige manier voor jou beantwoorden.

Hoe herken je dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn erg makkelijk te herkennen. De twee meest belangrijke kenmerken zijn dat ze regelmatig dividend uitkeren & dat het dividendrendement hoog is. Dividendaandelen zijn om deze redenen ontzettend populair bij beleggers, omdat het een extra stuk winst oplevert wat je zou kunnen zien als passief inkomen.

Voorbeelden van dividendaandelen

Ben je op zoek naar dividendaandelen? Ik heb hieronder een lijst gemaakt van enkele bekende dividendaandelen.

Kenmerken van goede dividendaandelen

Het is zeer waardevol om van te voren goed onderzoek te doen wanneer je van plan bent om te beleggen in dividendaandelen. Er zit namelijk een verschil tussen betrouwbare dividendaandelen en onbetrouwbare dividendaandelen. Om het jou makkelijker te maken heb ik een lijst gemaakt met vijf belangrijke kenmeren van een goed & betrouwbaar dividendaandeel.

Allereerst is het belangrijk dat het dividendrendement (dividend yield) hoog genoeg is. Een te hoog dividendrendement is echter meestal geen goed teken. Soms gaat het met een bedrijf namelijk financieel niet goed. Om echter toch beleggers zover te krijgen om aandelen te kopen brengt het bedrijf dan een hoog dividend uit. Denk bijvoorbeeld aan een dividendrendement van 15% of zelfs hoger. Grote kans dat het bedrijf dit niet kan blijven volhouden en dus is er een grote kans dat het dividendrendement de volgende keer een stuk lager is of zelfs helemaal geen dividend meer uit zal keren. Doe dus altijd goed onderzoek naar de financiële situatie waarin het bedrijf verkeert.

Ook is een gezonde pay-out ratio belangrijk. Ligt de pay-out ratio tussen de 35% en 55%? Dat is zeer gezond, want dit betekend dat bijvoorbeeld 55% van de bedrijfswinsten worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Je wilt als belegger in ieder geval een pay-out ratio van boven de 100% vermijden, want dit betekent zeer waarschijnlijk dat het bedrijf geld leent om dividend te kunnen uitkeren.

Verder is het erg slim om te onderzoeken of het bedrijf haar uitgekeerde dividend steeds heeft verhoogd. Uiteraard hoeft dit niet per keer verhoogd te worden, maar een verhoging om de zoveel kwartalen of jaren is een goed en gezond teken wat je als aandeelhouder graag ziet. Je wilt in ieder geval niet zien dat het dividend wordt verlaagd tenzij het een zeer extreme en unieke situatie is zoals een globale pandemie.  

Ten slotte is het goed om te kijken of de omzet en winst van een bedrijf jaarlijks groei laat zien. Dit is een goed teken wat er op wijst dat het bedrijf een sterke positie heeft in de markt. De kans op een verhoging van het dividend wordt hiermee groter. Het is niet erg als er een keer een minder jaar tussen zit, maar je wilt voorkomen dat het bedrijf jaar in jaar uit steeds mindere bedrijfsresultaten laat zien. Grote kans dat het dividend namelijk ook minder zal worden. 

Voordelen & risico's van dividendaandelen

Voordat je wilt gaan beleggen in dividendaandelen, is het verstandig om te weten dat er enkele voor- en nadelen zijn wanneer je er voor kiest om te beleggen in dividendaandelen. 

Het grootste voordeel van beleggen in dividendaandelen is dat je passief inkomen genereert waarmee je financieel onafhankelijk mee kan worden indien je genoeg vermogen hebt geïnvesteerd. Daarnaast zijn dividendaandelen minder volatiel en loont het om van met het uitgekeerde dividend weer meer aandelen te kopen. 

Het passieve inkomen is absoluut het grootste voordeel van dividendaandelen omdat je als belegger alleen maar aandelen hoeft te bezitten om het dividend te ontvangen. Uiteraard is het ontvangen van dividend natuurlijk de reden dat beleggers kiezen voor dividendaandelen. 

Wie zeer veel geld heeft geïnvesteerd in dividendaandelen, zou zelfs al zijn of haar uitgaven kunnen betalen uit dividend. Kortom het is mogelijk om financieel onafhankelijk te worden met dividend beleggen.

Het loont echter ook om het ontvangen dividend elke keer weer te herinvesteren in dividendaandelen. Op deze manier maakt de belegger slim gebruik van het geweldige rente-op-rente effect waardoor de aandelenpositie en het te ontvangen dividend steeds groter zal worden. 

Ten slotte hebben dividendaandelen als voordeel dat ze doorgaans minder volatiel zijn dan andere groepen aandelen. Dit komt, omdat veel beleggers jaren vasthouden aan kwalitatief goede dividendaandelen. 

Dividendaandelen kunnen dus voor een zeer mooi (extra) inkomen zorgen. Helaas zijn er echter ook enkele nadelen aan dividendaandelen en dividendbeleggen. 

Het grootste nadeel aan beleggen in dividendaandelen is dat je zeer veel vermogen nodig hebt voordat dividendbeleggen echt interessant wordt. Daarnaast betaal je over het ontvangen van dividend ook belasting waardoor je nog meer vermogen nodig hebt om al je uitgaven te kunnen betalen van dividend.

Om deze reden is beleggen in dividendaandelen voornamelijk interessant voor rijken en gepensioneerden. Jonge beleggers hebben namelijk in veel gevallen nog niet het vermogen waarmee dividendbeleggen pas echt interessant wordt. 

Helaas wordt er ook nog belasting geheven op dividend waardoor beleggers nog meer vermogen nodig hebben voordat ze alle uitgaven kunnen betalen uit dividend.

Ten slotte is het ook absoluut geen zekerheid om dividend te ontvangen. Bedrijven mogen namelijk zelf kiezen of ze dividend uitkeren of niet. Om deze reden is het slim om te bekijken hoe vaak en hoe lang het bedrijf al dividend uitkeert. 

Conclusie

Dividendaandelen zijn aandelen die terecht zeer geliefd zijn vanwege het uitgekeerde dividend. Het ontvangen van passief inkomen doormiddel van dividend is een geweldig middel om uitgaven van te kunnen betalen. 

Helaas is er wel zeer veel vermogen nodig om echt te kunnen leven van dividend. Dividendaandelen zijn dan ook met name interessant voor beleggers die al veel vermogen hebben opgebouwd. Dividendaandelen hebben namelijk niet alleen als voordeel dat ze dividend uitkeren, maar ook dat ze doorgaans minder hard in waarde dalen in tijden dat het slecht gaat op de beurs.