Alles over dividendrendement

In dit artikel:

Wat is dividendrendement?

In dit artikel gaan we het hebben over het dividendrendement wat in het Engels dividend yield wordt genoemd. 

Het dividendrendement is een belangrijke ratio/kengetal voor dividendbeleggers. Het dividendrendement geeft namelijk aan hoeveel dividend wordt uitgekeert ten opzichte van de prijs van een individueel aandeel. Vervolgens wordt het dividendrendement vaak in een percentage uitgedrukt.

Dit is een korte en directe betekenis van het dividendrendement. Echter kan ik begrijpen wanneer je het gevoel hebt dat je het nog niet helemaal begrijpt. Om deze reden zal ik een voorbeeld geven.

Stel je bent als dividendbelegger geïnteresseerd in het aandeel Coca-Cola. Echter wil je er zeker van zijn dat het bedrijf genoeg dividend uitbrengt. Je wil als dividendbelegger namelijk zoveel mogelijk dividend ontvangen. Je ziet op Yahoo Finance dat Coca-Cola op dit moment jaarlijks $1.76 aan dividend uitkeert per aandeel. Je ziet ook dat de prijs van een aandeel Coca-Cola op dit moment $60 bedraagt. Het dividendrendement is in dit geval 2.93%

Wat is een goed dividendrendement?

Je zou denken dat hoe hoger het dividendrendement hoe beter het is voor mij als dividendbelegger. Toch?

Als dividendbelegger wil je voorkomen dat je aandelen bezit die te weinig dividend uitkeren en dus een te laag dividendrendement hebben. Toch kiezen veel dividendbeleggers er voor om dividendaandelen met een zeer hoog dividendrendement ook te vermijden. Ik zal zometeen uitleggen waarom dividendbeleggers deze aandelen mijden. Laat ik allereerst vertellen wat nu globaal gezien een goed dividendrendement is.

Te laag Goed Risicovol hoog
Dividendrendement
< 2%
2% - 7%
> 7%

Grofweg wordt een dividendrendement tussen de 2% en 7% gezien als goed. Een dividendrendement boven de 7% wordt gezien als of zeer goed of te risicovol. Een dividendrendement onder de 2% is te laag en niet interessant voor dividendbeleggers.

Dividendbeleggers mijden vaak dividendaandelen met een dividendrendement boven de 7%. Dit komt, omdat deze dividendaandelen vaak meer risico met zich meebrengen. Deze dividendaandelen zijn vaak namelijk een stuk minder stabiel,

Het kan namelijk voorkomen dat het aandeel doelbewust eenmalig hoog dividend uitbrengt om zo dividendbeleggers te lokken. Grote kans dat het dividend in de toekomst weer verlaagd wordt of zelfs helemaal geen dividend meer uitkeert. 

Ook kan het gebeuren dat het aandeel haar koersprijs hard daalt. De reden van deze daling kan betekenen dat beleggers verwachten dat problemen zijn voor het bedrijf wat er weer voor kan zorgen dat het bedrijf haar dividend moet verlagen. 

Laten we als voorbeeld weer Coca-Cola nemen. Stel het bedrijf is nog steeds van plan om $1.76 aan dividend uit te keren, maar de beurs heeft momenteel te maken met een zware tijden in een bear market. De koers van het aandeel is dus van $60 naar $30 gegaan. In dit geval is het dividendrendement geen 2.93% meer, maar is het dividendrendement gestegen naar 5.87%. 

Nu hoeft dit niet meteen slecht nieuws te betekenen. Het is verstandig om als belegger in deze situatie te achterhalen waarom het aandeel zo fors is gedaald. Zijn er fundamentele problemen ontstaan waardoor het bedrijf flink minder winstgevend zal zijn in de toekomst? Als dit zo is dan is er een grote kans dat het dividend in de toekomst zal verlaagd worden. Dit is wat je als dividendbelegger niet wil. 

Is het aandeel echter gedaald door macro-economische factoren die weinig invloed hebben op de lange-termijn winstgevendheid van het bedrijf? Dan is het aandeel niet meer risicovol geworden en is het hoge dividendrendement een mooie kans als dividendbelegger. 

Het is dus belangrijk als belegger om verder en dieper te kijken dan puur en alleen het dividendrendement.  

Waar kan ik het dividendrendement vinden?

Het dividendrendement is gelukkig erg makkelijk te vinden op het internet. Vaak hoef je alleen maar de naam van het aandeel in te voeren op Google en het dividendrendement zal verschijnen. 

In de afbeelding hieronder vind je een voorbeeld van waar het dividendrendement staat als je bijvoorbeeld het aandeel Coca-Cola zoekt op Google. Ik heb het dividendrendement aangegeven met een rode lijn. 

Dividendrendement, dividend, dividend-yield

Naast Google zijn er nog talloze andere websites en apps waar je het dividendrendement eenvoudig op kunt vinden. Zelf kijk ik bijvoorbeeld graag op de website genaamd Yahoo Finance. Dividend Yield is exact hetzelfde als dividendrendement, maar dan de Engelse vertaling.

Hoe dividendrendement berekenen?

Naast dat je het dividendrendement eenvoudig op allerlei websites en apps kunt vinden, is het ook mogelijk om het dividendrendement zelf te berekenen. 

Voor het berekenen van het dividendrendement deel je het jaarlijks dividend door de prijs van het aandeel. Vervolgens vermenigvuldig je deze uitkomst keer honderd procent. De uitkomst hiervan is het dividendrendement. 

Dividendrendement, dividendrendement-berekenen, hoe-dividendrendement-berekenen

Stel het aandeel Coca-Cola verwacht een jaarlijks dividend uit te keren van $1.76 per aandeel. De prijs van een aandeel Coca-Cola is op dit moment $60. Je deelt het dividend van $1.76 door de prijs van een aandeel Coca-Cola wat $60 is. Vervolgens vermenigvuldig je deze uitkomst met 100%. Het dividendrendement is in dit geval 2.93% wat redelijk is voor een dividendaandeel. 

Het (verwachte) dividend van een aandeel is erg makkelijk te vinden op websites zoals Yahoo Finance. 

Hoe waardevol is het dividendrendement?

Het dividendrendement is zeker een waardevol kengetal dat divididendbeleggers meer vertelt over hoeveel dividend een bedrijf uitkeert aan haar aandeelhouders. Echter is het zeker niet het enige kengetal of stukje informatie waar een dividend belegger naar zou moeten kijken.

Het loont om ook te kijken naar een kengetal genaamd de pay-out ratio. De pay-out ratio vertelt namelijk hoeveel procent van de winst van het bedrijf wordt uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. 

Verder is het ook zeer waardevol om te kijken naar de historie van het bedrijf als het gaat om het uitbetalen van dividend. Het is een zeer waardevol teken als een bedrijf constant dividend heeft uitbetaalt zonder dat het dividend heeft verlaagd of niet heeft uitgekeerd. Het is ook een zeer goed teken als het bedrijf haar dividend over de jaren juist constant heeft verhoogd. 

Kortom doe als dividendbelegger dieper onderzoek dan alleen het kijken naar het dividendrendement. Kijk dus ook goed naar andere informatie zodat je een goed beeld krijgt van het bedrijf achter het dividendaandeel en de financiële situatie hiervan.