Alles over investeren

Groei investeren versus waarde investeren?

Groei investeren versus waarde investeren

Delen
Delen
Delen
Delen

Als het aankomt op beleggen in aandelen, dan zijn er meerdere strategieën die jij als belegger kunt volgen. De twee beleggersstrategieën die het meest worden gebruikt zijn de groei investeringsstrategie en de waarde investeringsstrategie. Ik en met mij vele andere beleggers vroegen ons af welke strategie jij als belegger beter kunt volgen. Is het de groei investeringsstrategie of is het de waarde investeringsstrategie?  

De verschillen tussen waarde-en groei investeerders

Voordat ik ga verklappen welke strategie de beste is, is het handig om te weten wat beide strategieën nu precies inhouden en wat de grote verschillen tussen beide strategieën zijn. 

Laten we beginnen met groei aandelen. Groei aandelen zijn aandelen van bedrijven die erom bekend staan hard te groeien. Bekende groei aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Amazon, Tesla, Netflix, Alphabet, Facebook en Nvidia. De bedrijven achter groei aandelen zijn vaak wat kleiner dan waarde aandelen waardoor ze zo hard kunnen groeien. Ook al gaat dit natuurlijk niet altijd op aangezien bedrijven als Amazon, Alphabet en Facebook bij de grootste bedrijven ter wereld horen. Voor groei aandelen zijn vooral de omzetcijfers erg belangrijk. Als de omzet van een aandeel elk jaar met 10% of meer groeit dan spreek je officieel van een groei aandeel.

Allereerst hechten groei investeerders minder om de financiële cijfers. Waarde investeerders hechten juist heel veel aan de financiële cijfers. Groei investeerders geven veel minder om minder schulden, nettowinst en brutowinst. Groei investeerders geven vooral om de groei van de omzet. Het bedrijf mag zelfs verlies draaien, zolang de omzet maar groeit. Hoe meer de omzet groeit, des te beter. Stopt het bedrijf met groeien en wordt het aandeel van een bedrijf meer een waarde aandeel? Dan zullen groei investeerders dit aandeel verkopen. 

Ten tweede is het zo dat groei investeerders vooral geld willen verdienen door middel van een groeiende beurskoers. Groei investeerders geven veel minder om inkomen uit dividend. Dividend is voor groei investeerders niet meer dan een leuk extraatje. 

Ten derde is het zo dat groei investeerders veel meer gericht zijn op de korte termijn. Als de koers van een aandeel niet snel genoeg groeit, dan zal een groei investeerder overwegen om het aandeel te verkopen. 

Ten vierde is het zo dat de groei investeren strategie erg populair is onder mensen die jonger zijn dan vijfendertig. Vaak hebben deze mensen nog niet veel vermogen en willen daarom dat hun vermogen vooral hard groeit. Deze strategie is meer risicovol dan beleggen in waarde aandelen, maar het levert vaak ook een hoger rendement op. Jonge mensen kunnen zich het veroorloven om iets meer risico te nemen, want als het fout gaat hebben ze nog tijd genoeg om hun fouten te herstellen. 

Ten slotte is het zo dat groei aandelen gedurende een crisis of recessie de neiging hebben om erg hard te crashen. Een crash van 50% is voor groei aandelen niet uitzonderlijk. 

In tegenstelling tot groei aandelen, zijn waarde aandelen doorgaans aandelen van enorme, winstgevende en bekende beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen worden in het Engels ook wel Blue-chip stocks, value stocks of safe stocks genoemd. Bekende waarde aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Apple, Coca-Cola, Walt Disney en Microsoft.

Allereerst hechten waarde investeerders erg veel waarde aan de intrinsieke waarde van een aandeel. Intrinsieke waarde is een lastig woord, maar simpel gezegd betekent dit hoeveel een aandeel nu echt waard is in bijvoorbeeld dollars. Wanneer jij als waarde investeerder weet wat de intrinsieke waarde is van een aandeel, dan weet je simpelweg welk bedrag je eigenlijk zou moeten betalen voor het aandeel. Als je de intrinsieke waarde vervolgens vergelijkt met de huidige beurskoers dan kun je zien of een aandeel momenteel goedkoop, eerlijk gewaardeerd of te duur is. Waarde investeerders zijn altijd op zoek naar aandelen die onder hun intrinsieke waarde te koop staan. Waarde investeerders zijn als het ware koopjesjagers, want ze krijgen korting op hun investeringen.

Ten tweede is het zo dat waarde investeerders erg veel geven om gezonde financiële cijfers van een bedrijf. Een bedrijf moet simpelweg winstgevend zijn anders zal een waarde investeerder niet in het bedrijf investeren. De meest belangrijke financiële cijfers voor een waarde investeerder zijn dan ook de bruto-en nettowinst. Ook zal een waarde investeerder goed kijken naar de hoeveelheid schulden die een bedrijf bezit. Schuld mag in verhouding namelijk niet te groot zijn anders kan het bedrijf wellicht in de problemen komen.  

Ten derde is het zo dat waarde investeerders vooral geld willen verdienen door middel van passief inkomen. Ze verdienen namelijk vaak geld door middel van dividend. Wanneer een bedrijf winstgevend is, kan het bedrijf er voor kiezen om een deel van hun winst uit te keren aan de investeerders die aandelen van het bedrijf bezitten. Investeerders krijgen als het ware geld waar ze niks meer voor hoeven te doen. Vandaar dat inkomen uit dividend onder passief inkomen valt. Een goede waarde investeerder zal met zijn dividend nog meer waarde aandelen kopen, waardoor de investeerder als het ware in een positieve cirkel terecht komt. Doordat die met het dividend nog meer waarde aandelen heeft gekocht, zal hij nog meer dividend ontvangen en dus nog meer geld verdienen. 

Ten vierde is het zo dat waarde investeerders gericht zijn op de lange termijn. Waarde investeerders zitten er namelijk niet op te wachten om hun aandelen te verkopen, want ze ontvangen constant inkomen uit dividend. Als het aandeel over die lange periode toevallig in waarde stijgt (wat in veel gevallen zo is als je enkele jaren wacht) dan is dit mooi meegenomen en als het ware een extra zakcentje voor waarde investeerders. Ze focussen zich echter niet op geld verdienen door middel van een groeiende koers. 

Ten vijfde is het zo dat de waarde investeren strategie erg populair is onder veertig plussers en miljonairs. Zij focussen zich niet meer continu op het erg laten groeien van hun geld, maar zijn nu meer geïnteresseerd in het behouden van hun vermogen. Bovendien is het zo dat hoe meer vermogen je hebt, des te meer inkomen uit dividend je ontvangt. Voor een jonger iemand die over minder dan een ton aan spaargeld beschikt is dividend een stuk minder interessant, dan iemand die miljonair is. Eigenlijk kun je stellen dat deze strategie het meest interessant is voor mensen die al over veel vermogen beschikken. 

Ten slotte is het zo dat waarde aandelen gedurende een crisis of recessie de neiging hebben om minder hard te crashen dan groei aandelen. 

Zoals je ziet zijn er aardig wat verschillen tussen beide strategieën. Om te voorkomen dat jij door de bomen, het bos niet meer ziet, heb ik voor jou een makkelijk overzicht gemaakt waar je alle verschillen snel en eenvoudig kunt bekijken. 

Eigenschappen groei aandelen

Eigenschappen waarde aandelen

De voordelen en nadelen van beleggen in groei aandelen

Jij weet nu wat de grote verschillen tussen beide beleggersstrategieën zijn. Beide strategieën hebben zo hun voor-en nadelen. Laten we beide nog één keer goed doornemen. 

Beleggen in groei aandelen heeft één groot voordeel. Zoals de naam eigenlijk al verklapt is het grote voordeel voor groei investeerders dat hun aandelen doorgaans sneller in waarde stijgen. Als groei investeerder kun je dus hoge rendementen verwachten. 

Het nadeel van investeren in groei aandelen is dat de koers van groei aandelen tijdens economisch slechtere tijden ook erg snel en hard kan dalen. Er is dus ook kans dat je tientallen procenten rendement verliest. 

De voordelen en nadelen van beleggen in waarde aandelen

Investeren in waarde aandelen heeft ook één groot voordeel. Waarde aandelen zijn doorgaans stabieler dan groei aandelen. Bovendien keren waarde aandelen van enorme bedrijven vaak dividend uit. 

Het nadeel van investeren in waarde aandelen is dat waarde aandelen doorgaans minder hard in waarde stijgen dan groei aandelen. 

Welke strategie is het beste?

We zijn erachter gekomen dat beide strategieën hun voor-en nadelen hebben. De hamvraag blijft echter welke van de twee de beste is. Eigenlijk is de één niet beter dan de ander, want welke strategie je het beste kunt volgen is per persoon verschillend. Een jonge investeerder die ervan droomt om miljonair te worden zal beter af zijn door te gaan beginnen met groei investeren. Terwijl iemand die van plan is over vijftien jaar met pensioen te gaan beter af zal zijn door te gaan beginnen met waarde investeren. 

Toch is er één strategie die naar mijn mening (en met mij vele andere top investeerders zoals Phil Town en Jeremy) de beste beleggersstrategie is. Deze strategie is een gemixte strategie waarbij je zowel doet aan groei-als waarde investeren. Het is simpelweg een feit dat beide beleggersstrategie zo hun voordelen hebben. Waarom zou jij als investeerder daarom niet profiteren van beide strategieën? Door deze gemixte strategie behoud je de veilige voordelen die waarde aandelen te bieden hebben, maar groeit jouw rendement ook hard zoals je gewend bent van groei aandelen. 

Wil jij graag leren hoe jij zelf nu gebruik maakt van deze beleggersstrategie? Klik dan op de grote knop hieronder. Via de knop onderaan deze pagina beland je op de meest waardevolle pagina van deze website. Op deze pagina kom jij te weten hoe je gebruik maakt van deze geweldige beleggersstrategie. 

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie