Alles over investeren

Hoe beleggen in aandelen?

Succesvol investeren in aandelen doe je zo

Delen
Delen
Delen
Delen

Welkom op veruit het meest waardevolle artikel van deze website. Op deze pagina geef ik jou mijn beleggers strategie waarmee ik persoonlijk veel rendement mee heb behaald. 

Voordat je het hele artikel gaat lezen wil ik jou nog één ding meegeven. Ik wil duidelijk benadrukken dat je met deze strategie geduld nodig hebt. Het is zeker NIET de zoveelste “ik wil snel rijk worden” strategie die je tegenwoordig steeds meer ziet op het internet. In tegenstelling tot deze “ik wil snel rijk worden” strategieën die de portemonnee in veel gevallen eerder pijn doen dan goeds, werkt deze strategie voor mij persoonlijk juist wel erg goed! Deze strategie is bedoeld voor lange-termijn beleggers die beleggen zien als een serieus en geweldig alternatief voor sparen. 

Heb ik deze strategie zelf bedacht? Absoluut niet! Ik heb de beste beleggers ter wereld zoals bijvoorbeeld Warren Buffett en Phil Town goed geanalyseerd. Uiteindelijk heb ik van al deze verschillende beleggers de beste punten gepakt en vervolgens samengevoegd in mijn eigen variant op deze strategieën. Ik sta te popelen om mijn strategie met jou te delen!

Mijn succesvolle strategie bestaat uit 6 simpele, maar erg belangrijke stappen.

Deze stappen heten als volgt:

Beginnen met beleggen door een rekening te openen

Wanneer jij dit artikel leest dan is de kans groot dat jij een succesvolle belegger wilt worden die mooie rendementen wilt behalen. Maar wellicht vraag jij je af, waar kun je eigenlijk op een betrouwbare manier aandelen kopen en verkopen? Oftewel waar kun je gaan beginnen met beleggen?

Gelukkig is het antwoord eenvoudig! Beleggen kun je doen bij een broker. Een broker is een bedrijf die het mogelijk maakt zo dat jij op een eenvoudige manier aandelen kunt aankopen en kunt verkopen. 

Bij veel brokers kun jij op een makkelijke en gratis manier een account aanmaken. Is jouw account goedgekeurd? Dan kun jij officieel gaan beginnen met beleggen! Bij veel brokers kun je dan via jouw eigen effectenrekening aandelen aankopen en verkopen op hun website of app. 

STOP! Ga nu niet naar Google om je zo bij een willekeurige broker aan te sluiten!

Er zijn tegenwoordig veel verschillende brokers die actief zijn in Nederland, maar ik verklap nu alvast dat lang niet elke broker even geschikt is voor beginnende beleggers. 

De ene broker rekent bijvoorbeeld hoge transactiekosten (iets wat jij als belegger absoluut wilt vermijden) terwijl de andere broker een zeer lastig platform heeft waar jij als beginnende belegger waarschijnlijk hoofdpijn van zult krijgen.

Ben jij benieuwd bij welke brokers ik zelf beleg of ben jij benieuwd welke brokers naar mijn mening wél geschikt zijn voor beginnende beleggers? 

Klik dan op de knop hieronder en maak een gratis beleggers rekening aan zo dat jouw beleggers loopbaan meteen goed begint!

 

Op jacht naar interessante aandelen

Je hebt inmiddels succesvol een beleggersrekening geopend bij de juiste broker. Nu gaat het echte werk beginnen. Veel beginnende beleggers gaan echter bij deze stap ook meteen in de fout.

Veel beginnende beleggers kopen meteen wat aandelen, omdat zij deze aandelen op het eerste oog interessant vinden of omdat zij een tip hebben gekregen van een kennis of vriend. 

Dit is naar mijn mening erg risicovol om te doen! Wanneer je aandelen koopt op basis van tips van anderen of wanneer je aandelen koopt zonder zelf onderzoek te doen, dan ben je in feite aan het gokken. Beleggen wordt dan ineens een stuk meer risicovol en dat is wat jij juist wilt voorkomen! Toch?

Wellicht vraag jij je nu af wat dan wel de juiste aanpak is. De juiste aanpak is om zelf goed onderzoek te doen en om zelf op zoek te gaan naar interessante aandelen. 

Denk er eens rustig over na. Wat zal het een heerlijk gevoel zijn als jij vol vertrouwen een goed aandeel van een matig aandeel kunt onderscheiden. En hoe trots kun jij zijn als je ziet dat jouw zelf gevonden interessante aandelen flink in waarde zijn gestegen? Heel trots! 

Dit betekent namelijk dat jij echt een uitstekende belegger bent met de juiste kennis. Naar mijn mening (en die van zoveel andere top beleggers) zorgt de juiste kennis ervoor dat beleggen een stuk minde risicovol wordt.

Maar hoe vind jij nu zelf die interessante aandelen? Persoonlijk ga ik op verschillende manieren op zoek. 

Allereerst is het slim om bij jezelf na te gaan, welke producten jij vaak koopt en aan welke merken jij meteen moet denken. Rijd jij zelf in een Tesla en merk je dat anderen dit ook steeds meer doen? Dit zijn interessante eerste tekenen van een eventueel sterk bedrijfsmerk of zelfs een bedrijf dat op dit moment sterke groei mee maakt! 

Je kunt ook eens denken aan jouw eigen werk en/of vakgebied. Werk jij bijvoorbeeld in de bouw? Grote kans dat jij veel van deze sector af weet! Probeer eens op google te vinden welke beursgenoteerde bedrijven allemaal actief zijn in de sectoren waar jij veel vanaf weet.

Ten slotte zijn ook artikelen, blogs en met name Youtube video’s van andere beleggers interessant om te bekijken. Koop absoluut niet zo maar deze aandelen klakkeloos over, maar je kunt deze interessante aandelen wel opschrijven zo dat jij ze zelf kunt gaan onderzoeken!

Kortom, maak een lijstje met alle beursgenoteerde bedrijven die jij interessant vind en zet er kort en duidelijk achter waarom je dit een interessant aandeel lijkt. Het maakt helemaal niet uit als jouw lijstje veel namen bevat. Liever te veel interessante aandelen dan te weinig. 

Het aandeel goed onderzoeken

Je hebt inmiddels een mooie lijst gemaakt met alle aandelen die jou interessant lijken. Nu komt een belangrijke stap, waar veel beginnende beleggers angstig voor zijn. 

Ik kan jou geruststellen. Een aandeel onderzoeken is eenvoudiger dan het lijkt. Er zijn namelijk een aantal speerpunten die bepalen of jouw interessante aandelen ook daadwerkelijk top aandelen zijn of juist meer flop aandelen. 

In het vorige hoofdstuk ben ik al dieper ingegaan over de noodzaak van goed onderzoek doen. Doe je zelf geen onderzoek wanneer je een aandeel koopt? Sorry, maar dan kan ik je geen belegger noemen. Dan ben je simpelweg een gokker. Gelukkig leer ik jou doormiddel van dit artikel hoe jij het gokken achterwege kan laten en zodoende een goede belegger kunt worden. 

Hoe kan je nu een goed aandeel van een matig aandeel onderscheiden? Aandelen die hard in waarde stijgen hebben vaak verschillende dingen met elkaar gemeen. 

Allereerst is het belangrijk om erachter te komen of het bedrijf een concurrentievoordeel heeft ten opzichte van de rest binnen de sector. Heeft het bedrijf namelijk één of meerdere concurrentievoordelen? Dan heeft het bedrijf simpelweg een voorsprong op de concurrenten. Dit zal de bedrijfscijfers zoals de omzet een boost geven waardoor de kans ook groter is dat de beurskoers (hard) in waarde stijgt. 

Ten tweede is het belangrijk om een bedrijf te kiezen met een sterk merk. Staat het bedrijf voor goede kwaliteit en/of hebben de producten van het bedrijf een goed imago? Dat zijn allemaal voorbeelden van een sterk merk. Wanneer een bedrijf een sterk merk heeft dan is de kans groot dan consumenten zullen blijven komen, wat vervolgens de verkoopcijfers weer ten goede komt. Een sterk merk hebben is overigens ook een goed voorbeeld van een concurrentievoordeel.

Ten derde is het belangrijk dat een bedrijf beschikt over een uitstekend management team. Met name de CEO van een bedrijf is belangrijk. Het management team maakt de beslissingen en bepaalt als het ware hoe goed of juist hoe matig het bedrijf presteert. Als jij jouw geld investeert in een bedrijf dan wil je er zeker van zijn dat de CEO hier goede dingen mee doet, toch? Daarom is het ontzettend belangrijk om ook de CEO goed te onderzoeken. Een goede CEO zal de beurskoers doen laten stijgen, omdat de resultaten van het bedrijf onder zijn of haar bewind simpelweg goed zijn.

Ten vierde is het zeer belangrijk dat jij het bedrijf goed begrijpt. Je hoeft niet alle kleine details over het bedrijf te weten, maar het is wel minimaal een vereiste dat jij weet hoe het bedrijf precies haar geld verdient. Hoe meer kennis jij hebt over het bedrijf, des te meer jij kunt inschatten of dit een goede of slechte investering zou kunnen zijn. Merk ik dat ik niet overtuigend kan vertellen wat het bedrijf precies doet? Dan investeer ik er niet in of neem ik echt mijn tijd om de sector goed te begrijpen.

Ten slotte is het zeer belangrijk om de bedrijfscijfers te analyseren. Goede resultaten in het verleden zijn geen garantie voor goede resultaten in de toekomst. Dat heeft de corona pandemie wel bewezen bij bedrijven binnen bijvoorbeeld de toerisme sector. Echter is het wel een zeer goed teken wanneer de omzet van het bedrijf elk jaar weer verder lijkt te stijgen. Persoonlijk hecht ik veel waarde aan de omzet, de nettowinst en de hoeveelheid schulden van een bedrijf. 

Scoort een bedrijf sterk op alle of de meeste van deze punten? Dan kun je toch echt stellen dat het fundament van het bedrijf erg sterk is! Je hebt officieel een sterk aandeel weten te vinden.

Aandelen kopen op het juiste moment

Toch is het vinden van een sterk aandeel nog niet genoeg. Hoewel je het risico al sterk hebt weten te beperken door een sterk aandeel te vinden in plaats van een matig aandeel met bijvoorbeeld veel schulden, hoeft dit nog steeds niet te betekenen dat jij een geweldig rendement zult bepalen.

Naar mijn mening is er nog een factor zeer belangrijk en dat is het moment van aankopen. Koop jij een fundamenteel gezien goed aandeel op het verkeerde moment? Dan bestaat er zeker een kans dat jij alsnog een negatief rendement zult behalen. 

Een slecht moment van aankopen is wanneer het aandeel overgewaardeerd is of op een piek staat. Persoonlijk koop ik pas aandelen wanneer ik weet dat de koers laag is. Een goede belegger is dus als het ware een koopjesjager die kwalitatief goede aandelen wilt inkopen voor een bedrag dat eigenlijk te laag is voor de kwaliteit die je ervoor terug krijgt. 

Is het aandeel inderdaad ondergewaardeerd en dus eigenlijk te goedkoop? Persoonlijk zie ik dat als de juiste manier om flink toe te slaan. Hoe meer de koers naar beneden gaat, des te meer aandelen ik inkoop. Ik krijg simpelweg namelijk nóg meer korting.  

Het moment om te verkopen

Jij weet inmiddels hoe je aandelen moet onderzoeken en je weet inmiddels welke prijs je er graag voor zou willen betalen. Wellicht heb je inmiddels zelfs al jouw eerste aandelen gekocht! Mocht dit zo zijn, dan zul jij op een moment denken wanneer je jouw aandelen wilt gaan verkopen.

Dit is een zeer logische vraag. Dit klinkt wellicht raar, maar persoonlijk verkoop ik bijna nooit mijn aandelen. Als lange-termijn belegger is het meestal niet verstandig om steeds jouw aandelen te verkopen. Grote kans namelijk dat je dan uit angst jouw aandelen verkoopt wanneer de beurs ook maar een klein beetje daalt. Of je doet juist het tegenovergestelde. Je verkoopt jouw aandelen al bij een lichte stijging. Ook dit is geen slimme keuze, want vaak zit er op de lange-termijn nog veel meer rendement in. 

Het is ook eigenlijk heel erg logisch. Als jij aandelen koopt ben jij bedrijfseigenaar van dat bedrijf. Als dat bedrijf het goed doet en je ontvangt bijvoorbeeld winstuitkering doormiddel van dividend, waarom zou je dan jouw aandelen verkopen? 

Wat zijn dan wel goede redenen om jouw aandelen te verkopen. Persoonlijk verkoop ik mijn aandelen als het bedrijf achter de aandelen, fundamenteel gezien niet zo sterk meer is als op het moment toen ik de aandelen inkocht.  Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld dat het concurrentievoordeel is weggevallen of het bedrijf laat al een tijdje slechte cijfers zien. 

Wanneer ik mijn aandelen verkoop hangt ook erg af van het soort of type aandeel. Dividend aandelen zou ik in theorie decennia lang kunnen vasthouden zolang ze een mooi rendement blijven bieden. Waarde aandelen en turn-around aandelen zou ik binnen een jaar kunnen verkopen als de koers van het bedrijf weer op het normale niveau staat. Groei aandelen zou ik ook jaren kunnen vasthouden. Ik zou zo’n aandeel pas verkopen wanneer het bedrijf simpelweg uitgegroeid is en vaak duurt dat jaren. 

Kortom ik verkoop aandelen pas als het bedrijf is uitgegroeid, ik weet dat het bedrijf simpelweg veel te duur is geworden of wanneer het bedrijf simpelweg niet zo interessant en sterk meer is.

Herhaal en laat jouw vermogen groeien

Wanneer je deze stappen keer op keer volgt, dan kan het wel eens een erg mooie toekomst worden! Je maakt dan namelijk gebruik van het rente-op-rente effect. Het rente-op-rente effect houd in dat jij jouw winsten weer herbelegd en daar weer nieuwe winsten mee behaald. Hierdoor groeit jouw vermogen steeds harder. Met name op de lange-termijn kun je hiermee zeer rijk worden. Niemand minder dan Albert Einstein noemde het rente-op-rente effect zelfs het achtste wereldwonder. 

Grote beleggers zoals Warren Buffett zijn met een zeer vergelijkbare strategie zelfs multi-miljardair geworden. Persoonlijk kijk ik dan ook reikhalzend uit naar de toekomst, omdat ik weet wat er mogelijk is als je gedisciplineerd blijft en je niet door angsten laat regeren. Juist deze emoties zijn een gevaar voor veel beleggers waardoor ze vaak onjuiste keuzes maken. 

Conclusie

Begin meteen goed door een beleggersrekening te openen bij de juiste broker voor jou. Ga vervolgens opzoek naar interessante aandelen en zet deze aandelen op jouw eigen ‘watchlist’. Ga vervolgens deze interessante analyseren en onderzoeken. 

Voldoet een aandeel aan vrijwel alle criteria? Dan heb je een fundamenteel gezien een geweldig aandeel gevonden. Wacht tot het aandeel een keer flink in waarde zakt en ga op aandelen koopjesjacht. Zakt het aandeel nog meer? Wees niet bang om meer te kopen als je nog steeds vertrouwen hebt in het bedrijf. 

Behoud het bedrijf en verkoop pas als daar echt reden toe is. Met het mooie rendement wat je hebt behaald kun je het kunstje weer herhalen en op zoek gaan naar het volgende top aandeel!

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie