Alles over investeren

Hoe investeren tijdens een recessie?

Hoe investeren tijdens een recessie?

Delen
Delen
Delen
Delen

Als mensen denken aan het woord recessie dan denken mensen vaak aan minder winst, hogere werkloosheid en zelfs bedrijven die failliet gaan. Het klopt dat een recessie voor bepaalde groepen mensen het ergste is wat men kan overkomen. Denk bijvoorbeeld aan werknemers die hun baan kunnen verliezen in economische onzekere tijden. Het klinkt gek maar voor andere groepen mensen is een recessie het beste wat men kan overkomen. Onder deze mensen vallen investeerders. Van een recessie worden deze groep mensen juist rijk en welvarend. Hoe zit dat precies? En hoe kan jij maximaal profiteren van een recessie? In dit artikel ga ik jou dit precies uitleggen. 

Wat is een recessie?

Laat ik beginnen met het uitleggen wat een recessie nu eigenlijk betekent. Men spreekt van een economische recessie als de economische groei van een land minimaal twee kwartalen negatief is. Vaak wordt het BBP (bruto binnenlands product) als economische groeicijfer gebruikt. Krimpt het BBP minimaal twee kwartalen in waarde? Dan is er officieel sprake van een recessie. Een economische depressie of crisis is nog een stuk zwaarder dan een recessie. Men spreekt van een economische depressie als de economische groei van een land minimaal een paar jaren negatief is. Depressies zijn dan ook een stuk zeldzamer en worden meer gevreesd. Denk bijvoorbeeld aan de kredietcrisis en “The Great Depression”. 

Economische mindere tijden zoals recessies en depressies worden door velen gevreesd. Voor de meeste mensen is dit ook terecht. Veruit de meeste mensen in Nederland en in welk ander land dan ook zijn werknemers. Recessies en depressies zijn juist voor hen tijden van grote onzekerheid. Bedrijven zijn door een recessie of depressie vaak genoodzaakt om werknemers te ontslaan waardoor jij als werknemer zomaar jouw inkomen kunt verliezen. Voor werknemers kan een recessie of depressie desastreus uitpakken. Ditzelfde geldt ook voor bedrijfseigenaren die hun zaken niet helemaal op orde hebben. Het is vaak voorgekomen dat bedrijven failliet zijn gegaan tijdens een recessie of depressie. Voor één groep is een recessie of depressie juist erg interessant. Onder deze groep vallen de investeerders.

Waarom is een recessie voor beleggers zo interessant?

Het klinkt wellicht gek en tegenstrijdig, want waarom zou een recessie interessant zijn voor beleggers. Het is namelijk zo dat ook de prijzen van aandelen en vastgoed (flink) kunnen dalen tijdens deze economische tijden. Uiteraard is dit ook geen goed nieuws voor veel beleggers, want dat betekent dat al hun vermogen wat ze in aandelen of vastgoed hebben gestopt ineens minder waard is. 

Echter is het zo dat echte investeerders altijd naar de toekomst kijken. Wanneer je logisch nadenkt en naar de geschiedenis kijkt dan weet je dat een recessie vroeg of laat zal ophouden en er weer jaren van flinke economische groei aankomen. Dit kan gebeuren in slechts een paar maanden of het kan enkele jaren duren. Echter is het zo dat er altijd een einde komt aan economische slechte tijden. Vroeg of laat zullen de prijzen van aandelen en vastgoed weer richting hun oorspronkelijke waarde gaan en naar alle waarschijnlijkheid zelfs veel meer gaan groeien. Dit betekent dat je tijdens een recessie of depressie flinke kortingen kunt krijgen op geweldige investeringen!

Als je kijkt naar historische grafieken dan kun je mooi zien dat een economische recessie of depressie altijd weer zal omslaan richting economische groei. 

Laten we een kijkje nemen naar de historische koers van de S&P500 index. De S&P500 index is een index die de aandelen van de grootste 500 bedrijven van Amerika bevat. Onder deze bedrijven vallen erg bekende en grote namen zoals Apple, Microsoft, Coca-Cola en McDonald’s. Je ziet duidelijk dat de koers van de S&P500 een grote val maakte tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009. Het dieptepunt vond plaats in februari van 2009. Gemiddeld gezien waren aandelen toen het meest gedaald en dus ook het meest goedkoop wanneer jij ze inkocht. Wat ook opvalt is dat de koers zich vrij snel hersteld. Rond 2013 zie je dat de koers van de S&P500 weer richting zijn oorspronkelijke waarde is gegaan en dat de jaren daarna de koers flink verder is gegroeid. Tien jaren later in 2019 is de koers zelfs 4 keer zo hoog als de koers tijdens de het dieptepunt van de kredietcrisis. 

Als conclusie kun je trekken dat een recessie of depressie het beste moment is om aandelen in te kopen. Je krijgt simpelweg de meeste korting op geweldige investeringen. Niet voor niets adviseren de beste investeerders ter wereld zoals Warren Buffett om flink jouw slag te slaan tijdens economische mindere tijden. Echte investeerders zijn erg rijk geworden van economische mindere tijden, omdat ze juist tijdens deze tijden van angst, zelf rationeel bleven. Waar vele mensen in paniek hun aandelen verkochten, kochten wijze investeerders juist deze aandelen op en werden op de lange termijn zeer rijk. 

Zo profiteer jij van een recessie

Jij weet nu dat een recessie een geweldige mogelijkheid is om rijk te worden. Maar hoe profiteer je nu concreet van een recessie? Er zijn vier stappen die jij moet volgen zodat je niet alleen recessie “proof” bent, maar ook nog eens rijk en welvarend uit een recessie kunt komen. Voordat je echter rijk uit een recessie kunt komen is het belangrijk dat je op een goede manier bent voorbereid zodat je goed tegen een recessie kunt en zodat je optimaal kunt profiteren van een recessie.

Beschik over een buffer

Allereerst is het van levensbelang dat jij een buffer hebt voor economische slechtere tijden. Je moet altijd voorbereid zijn op het ergste scenario en in een recessie of depressie is het ergste scenario dat jij jouw baan en dus jouw inkomen zult verliezen. Mocht dit inderdaad gebeuren dan is er nog niet direct een man over boord wanneer jij beschikt over een nood buffer. Dit klinkt als gezond verstand en tijdens een les economie op de middelbare school wordt dit al vaak geadviseerd. 

In de praktijk blijkt echter dat lang niet elk gezin beschikt over een nood buffer. Dit betekent dat wanneer het inkomen wegvalt, het gezin simpelweg direct een groot probleem heeft. Financiële adviseurs adviseren dat je genoeg geld hebt in jouw nood buffer om jouw vaste lasten en uitgaven minimaal 3 maanden te kunnen betalen. Dit is echt het minimum, want het liefst zien ze dat jouw noodbuffer groot genoeg is om het 6 maanden vol te houden. Door het creëren van een noodbuffer in goede tijden, zul je minder grote problemen hebben tijdens economische slechte tijden.  

Betaal schulden af

Voordat je ook maar denkt aan profiteren van een recessie is het belangrijk dat je in ieder geval niet zult lijden door een recessie. Daarom is het cruciaal om eventuele schulden zo snel mogelijk te betalen. 

Tijdens een recessie of depressie krijgen veel gezinnen het al moeilijk genoeg dus schulden kun jij je er absoluut niet bij hebben. Begin bij het afbetalen van de schulden met de hoogste rente en bouw zo langzamerhand jouw schulden af. 

Creëer een watchlist

Nog voordat de recessie is begonnen is het belangrijk dat jij al precies weet welke geweldige investeringen je met korting wilt gaan kopen. Ga op onderzoek uit en zet alle bedrijven die volgens jouw onderzoek geweldige investeringen zijn op een lijst. Het enige wat jij hoeft te doen is simpelweg wachten totdat er inderdaad een recessie of depressie aanbreekt. Veel mensen zullen in paniek zijn en weten niet wat te doen. Jij bent echter slimmer en jij weet precies in welke aandelen jij jouw geld kunt stoppen. 

Het is echter wel cruciaal dat je daadwerkelijk weet hoe je moet beleggen om te kunnen profiteren van een crisis. Daarom raad ik jou aan om na het lezen van dit artikel, een ander artikel op deze website te lezen. Dit artikel is veruit het meest waardevolle artikel op deze website, want het leert jou gratis en precies hoe jij op een simpele manier kunt investeren. Dit artikel kun jij snel en eenvoudig vinden door op de knop onderaan deze pagina te klikken. 

Beschik over zoveel mogelijk geld

Om maximaal te kunnen profiteren van een recessie is het belangrijk dat je over zo veel mogelijk (spaar)geld beschikt. Des te meer geld jij kunt steken in geweldige aandelen, des te rijker jij zult worden. Niet voor niets zei Warren Buffett ooit het volgende: “When it’s raining gold, reach for a bucket, not a thimble”. In het Nederlands betekent dit: “Wanneer het goud regent, pak dan een emmer, geen vingerhoed”. 

Het geheim om veel geld beschikbaar te hebben tijdens een recessie is simpelweg het volgende: Zorg dat jij elke maand geld overhoud aan het einde van de maand. Dit blijkt echter voor veel gezinnen al moeilijk zat. Er zijn ook in Nederland nog altijd veel gezin die net kunnen rondkomen. Voor hen klinkt deze tip wellicht als onmogelijk, want waar halen ze dat extra geld per maand plotseling vandaan? 

In de praktijk is het echter zo dat het inkomen niet het probleem is, maar het zijn de uitgaven die ervoor zorgen dat veel gezinnen elke maand net kunnen rondkomen. De Amerikanen hebben hier een mooi woord voor namelijk “living paycheck to paycheck”. Elke maand werk jij keihard om maar net aan jouw maandelijkse uitgaven te kunnen voldoen. Dit zorgt vaak voor stress en een burn-out, maar het zorgt er ook voor dat jij geen geld beschikbaar hebt om van een gouden mogelijkheid zoals een recessie te kunnen profiteren. Zorg er daarom voor dat jij jouw uitgaven verminderd. 

Veel mensen hebben de neiging om veel luxe artikelen te kopen die ze eigenlijk simpelweg niet nodig hebben. Er zijn ook mensen die hun vaste lasten kunnen verminderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een goedkopere zorgverzekering, auto of energieleverancier. Je zult versteld staan hoeveel geld je maandelijks kunt overhouden en uiteindelijk van dat bedrag later rijk kunt worden. 

Raak niet in paniek

We hebben alle voorbereidingspunten gehad. We komen nu op het punt wat te doen wanneer er daadwerkelijk een recessie aanbreekt. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de aandelenkoersen (flink) gaan dalen. Dit is volstrekt normaal, maar leuk is het natuurlijk niet. Veel mensen raken nu in paniek en ze verkopen hun aandelen zo snel mogelijk. Vaak maken ze verlies. Dit is echter het minste wat je kunt doen in deze situatie. 

Wat je beter kunt doen is jouw positie behouden. Echte beleggers weten namelijk dat de koersen van kwalitatief sterke aandelen na de crisis weer omhoog zullen gaan. Dit kan zelfs verrassend snel gaan. Ten slotte is het zo dat wanneer jij besluit om jouw positie tijdens een recessie te behouden, jij in de praktijk geen verlies maakt. Je verliest pas geld wanneer jij jouw positie daadwerkelijk verkoopt. Blijf geduldig en koop het liefst nog meer aandelen! Tijdens een recessie koop je ze namelijk met korting. 

Investeer je geld in geweldige bedrijven

We zijn aangekomen bij het laatste en meest belangrijke punt om rijk en welvarend uit een economische recessie of depressie te komen. Wanneer jij je hebt gehouden aan de vorige tips dan zou je een aardig geldbedrag op jouw spaarrekening hebben moeten staan. Ook heb je in alle rust een watchlist kunnen samenstellen waar precies de aandelen op staan die jij voor een geweldige prijs wilt gaan kopen. Er zijn echter twee fouten die veel beleggers maken die jij erg makkelijk kunt voorkomen. 

Allereerst is het zo dat veel investeerders proberen om de markt te timen tijdens een recessie. Zij speculeren dat de koers van een aandeel zal dalen met bijvoorbeeld 50 procent. In de praktijk kan echter blijken dat de recessie niet zo stevig was als gedacht waardoor de koers na een waardedaling van 20 procent alweer fors stijgt. De investeerders die te lang hebben gewacht hebben als het ware de boot gemist. Weg is de kans van het decennium. Ze werden te hebzuchtig en hoopten op simpelweg te goede deals die er in de werkelijkheid niet van kwamen. Je wilt als belegger dus niet te lang wachten en gaan proberen om de markt te gaan timen.

Ten tweede is het zo dat er een groep beleggers zijn die bang zijn dat de koers juist niet verder zal dalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een aandeel tijdens een recessie al met 20 procent is gedaald. Veel beleggers speculeren dat de koers niet veel meer zal dalen en steken dus meteen al hun spaargeld op dat moment in de goedkope aandelen. Het kan echter gebeuren dat deze investeerders er naast zaten en dat de koers bijvoorbeeld zelfs daalt naar 50 procent. De beleggers hadden al een prima deal te pakken, maar achteraf blijkt dat zij hun aandelen nog veel goedkoper hadden kunnen inkopen. Ook deze groep beleggers hebben kansen laten liggen. 

Wat kun je als belegger dan wel het beste doen? Het antwoord is simpel. Investeer geleidelijk jouw geld tijdens een recessie. In het Engels wordt dit ook wel met een moeilijk woord “dollar cost averaging” genoemd. Stel je hebt €20.000 klaar liggen om te investeren tijdens een recessie. Het slimste wat jij kunt doen is met jezelf af te spreken dat wanneer het aandeel een bepaald aantal procenten daalt, dat jij een deel van die €20.000 investeert. Zo kun jij bijvoorbeeld met jezelf af spreken dat wanneer het aandeel met 10% daalt, dat jij €5000 investeert. Is het aandeel een week later weer met 10% gedaald? Dan stop je weer €5000 in het bedrijf. Uiteraard mag jij zelf bepalen hoe hoog het bedrag is wat jij elke keer investeert en vanaf hoeveel procent jij geld in een investering stopt.  Door deze tactiek te volgen ben jij er helemaal klaar voor om net zoals de beste investeerders optimaal te profiteren van een recessie of depressie.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie