Alles over investeren

Hoe goed in beleggen ben jij?

           
           In dit artikel:

Ook uitgelegd in een video:

Hoe goed in beleggen ben jij?

Delen
Delen
Delen
Delen

Uiteindelijk draait beleggen maar om één ding en dat is een zo hoog mogelijk rendement behalen of zoveel mogelijk passief inkomen genereren uit dividend of huurinkomsten. Veel beleggers hebben een doel voor ogen wat zij uiteindelijk met beleggen willen gaan bereiken. Het is goed om naar dit doel toe te werken en om naar de toekomst te kijken, maar het is net zo goed om te weten hoe jij als belegger er nu voor staat. 

De vijf verschillende niveaus van beleggers

Voor de mensen die het boek ‘cashflow kwadrant‘ van Robert Kiyosaki hebben gelezen zal deze titel wellicht bekend voor komen. In het boek verwijst Robert naar het investeerders kwadrant. Robert geeft aan dat er vijf verschillende niveaus bestaan waarin beleggers kunnen vallen. 

Op deze pagina gaan wij alle vijf verschillende niveaus uitgebreid behandelen. Als jij jezelf herkent in de kenmerken van niveau 4 of 5, dan heb jij een hoge financiële intelligentie. Herken jij jezelf echter in niveau 1 of 2? Dan heb jij op dit moment een lage financiële intelligentie. Op welk niveau zit jij? En naar welk niveau wil jij naar toe werken?

Niveau 1: Het nul-financiële-kennis niveau

We beginnen bij het laagste niveau als het gaat om financiële intelligentie genaamd het nul-financiële-kennis niveau. In het boek ‘cashflow kwadrant’ gebruikt Robert een overzichtelijk voorbeeld van een man die duidelijk op dit niveau zit.

Robert heeft een Amerikaanse vriend die erg rijk lijkt. Hij heeft een goede baan als makelaar in onroerend goed, een mooie vrouw en zijn drie kinderen gaan naar een dure particuliere school. Bovendien wonen ze ook nog eens in een schitterend huis in San Diego met uitzicht over de Stille Oceaan. Als kers op de taart rijden ze ook nog eens in dure auto’s zoals een BMW en een Mercedes. Toen de drie kinderen ouder werden kregen ook zij een dure auto. Voor veel mensen klinkt dit als een droom die uitkomt, vandaar dat veel mensen met veel bewondering naar hem kijken. Helaas zit er een addertje onder het gras. In feite zijn ze namelijk helemaal niet rijk, sterker nog ze zijn arm. 

In 2008 stortte de onroerendgoedmarkt in en daarmee ook hun luxe leven. Ondanks dat zij inderdaad veel geld verdienden, gaven zij nog meer geld uit. Door de crash waren zij niet meer in staat om de rente op hun schulden af te betalen. Niet veel later was het gezin dakloos. De reden hiervoor is dat het gezin alleen spullen heeft gekocht dat geld kost en in waarde afneemt. Hieraan moet je denken aan spullen als auto’s, vakanties en meubilair. Er is niks mis mee om op zijn tijd op vakantie te gaan, maar weet wel dat het op financieel gebied niks oplevert, maar alleen geld kost. Het was veel slimmer geweest als het gezin ook dingen kochten die in waarde stijgen en dus geld opleveren. 

Dit niveau is het niveau wat iedereen zou moeten vermijden in zijn of haar leven. Helaas vallen erg veel mensen (misschien zelfs de meerderheid van de bevolking in westerse landen) onder deze groep. Ben jij benieuwd of jij tot deze groep behoort? Dit zijn de kenmerken voor een persoon die in niveau 1 valt. 

Niveau 2: Het spaarders niveau

We gaan verder met het tweede niveau als het gaat om financiële intelligentie genaamd het spaarders niveau. In het boek ‘cashflow kwadrant’ heet dit niveau eigenlijk het ‘spaarders-zijn-verliezers niveau. Ik heb besloten om dit niveau het spaarders niveau te noemen. Ik ben het grotendeels eens met de titel van Robert, maar niet helemaal. Naar mijn mening zijn er namelijk twee soorten spaarders op deze wereld. Je zou deze twee groepen langetermijnspaarders en kortetermijnspaarders kunnen noemen. 

Langetermijnspaarders hebben het doel om hun hele leven te sparen totdat ze genoeg geld hebben verzameld om daarmee met pensioen te gaan. In theorie klinkt dit als een veilige en makkelijke manier om een mooi pensioen op te bouwen. Echter zit er ook voor deze groep een addertje onder het gras. Deze strategie heeft in het verleden inderdaad voor mensen gewerkt. De rentes die personen kregen over hun spaarrekeningen waren destijds hoog. Het was in het begin van de jaren negentig zelfs mogelijk om een spaarrekening te openen met een spaarrente van maar liefst 8%. 

Tegenwoordig is dit allang niet meer zo. Sterker nog, de spaarrente bereikt per jaar een nieuw dieptepunt. Tegenwoordig mag je heel erg blij zijn met een spaarrente van slechts 1%. Het vervelende is dat jij als spaarder ook nog rekening moet houden met de jaarlijkse inflatie. Spullen en diensten worden per jaar namelijk ook steeds duurder. Het gemiddelde inflatie percentage is ongeveer 3%. Dit betekent dat jij als spaarder eigenlijk dus geld verliest. Spullen en diensten worden namelijk duurder dan dat jouw vermogen toe neemt. Ik ben het dus eens met Robert dat langetermijnspaarders die hun hele leven alleen gebruik maken van sparen, verliezers zijn.

Daarentegen bestaan er ook nog kortetermijnspaarders. Kortetermijnspaarders sparen voor een kortere periode voor een specifiek doel. Kortetermijnspaarders kunnen net als langetermijnspaarders ook verliezers zijn. Als een kortetermijnspaarder het komende jaar spaart om een nieuwe auto te kopen dan is dit financieel niet slim. Je koopt dan namelijk een product dat in waarde daalt en dus geld kost. Een kortetermijnspaarder kan echter ook een winnaar zijn. Als een kortetermijnspaarder het komende jaar spaart om aandelen te kopen of een eigen bedrijf te beginnen dan is dit financieel wel slim. Je koopt dan namelijk een investering dat in waarde stijgt of inkomen voor jou oplevert. Deze spaarders zie ik juist als winnaars en niet als verliezers. 

Hoewel dit niveau niet zo erg is als het vorige niveau, is dit nog altijd niet een niveau waarin jij je hele leven lang in wilt bevinden. Ook in deze categorie vallen nog altijd erg veel mensen. Nederlanders zijn Europees gezien zelfs kampioen in sparen. Ben jij benieuwd of jij tot deze groep behoort? Dit zijn de kenmerken voor een persoon die in niveau 2 valt.

Niveau 3: Het ik-ben-te-druk niveau

We zijn aangekomen bij het derde niveau als het gaat om financiële intelligentie. Onder dit niveau vallen mensen die wel beleggen. Zij doen dit echter niet zelf, maar laten dit doen. Zij laten dit vaak doen door financieel adviseurs die vervolgens hun geld stoppen in beleggingsfondsen en ETF’s. Het voordeel van dit niveau ten opzichte van de vorige twee niveaus is dat deze groep mensen het in ieder geval wel belangrijk vinden om hun geld te laten groeien. Ze hebben alleen zelf geen verstand van beleggen en zijn dit ook niet van plan om te gaan leren. Deze mensen willen zich vaak alleen focussen op andere zaken in het leven zoals hun carrière, opleiding, gezin, hobby’s of vakantie. 

Hoewel mensen die onder dit niveau vallen al een stapje verder zijn dan de vorige twee niveaus, is dit nog altijd niet het niveau wat je zou willen ambiëren. In theorie klinkt het idee om iemand in te huren en zijn kennis te gebruiken voor het laten groeien van jouw geld geweldig. In de praktijk kan dit zelfs ook geweldig zijn. Als jouw financieel adviseur of expert het inderdaad voor elkaar krijgt om jaar in jaar uit geweldige rendementen te behalen dan zal jouw vermogen fors groeien zonder dat jij daar tijd in hoeft te steken. 

Ook hier zit in de praktijk meestal een addertje onder het gras. De meeste financieel adviseurs en experts krijgen het namelijk niet voor elkaar om meer dan gemiddelde resultaten te behalen. Dit klinkt gek, maar het is de waarheid. 

In veel bedrijfssectoren heb je veel aan een persoon die een expert is wat betreft een specifiek vak. Denk bijvoorbeeld aan een tandarts. Probeer zelf maar eens een gaatje bij jezelf te vullen of een wortelkanaalbehandeling bij jezelf uit te voeren. Dat gaat simpelweg niet. Dit komt, omdat jij naar alle waarschijnlijkheid niet over de juiste kennis en het juiste materiaal beschikt. Een tandarts beschikt hier wel over en kan je hierbij goed helpen wat weer zorgt voor een geweldig resultaat. De meeste financieel adviseurs krijgen het echter niet voor elkaar om het op de lange termijn beter te doen dan gemiddeld terwijl dit vaak wel is waarvoor jij hen betaalt. Je zou het veel beter zelf kunnen doen. Grote kans dat je de zelfde resultaten behaald, maar dat je veel minder geld aan kosten kwijt bent. 

Ben jij benieuwd of jij tot deze groep behoort? Dit zijn de kenmerken voor een persoon die in niveau 3 valt:

Niveau 4: Het ik-investeer-zelf niveau

We zijn aangekomen bij het vierde niveau als het gaat om financiële intelligentie. Onder dit niveau vallen de particulieren en zzp’ers die zelf hun geld investeren. Deze groep mensen hebben zich wél ingelezen hoe te beleggen en besparen kosten door niet iemand in te huren, maar zelf te beleggen. 

In het boek ‘cashflow kwadrant’ wordt voor dit niveau een andere titel gebruikt. De titel in het boek heet ‘het ik-ben-een-professional niveau’. Naar mijn mening wordt in het boek echter te veel nadruk gelegd op zzp’ers en wordt dit niveau te negatief benaderd, terwijl dit niveau juist een goed niveau is als het gaat om financiële intelligentie. 

Wanneer jij behoort tot dit niveau dan ben je echt op de goede weg. Waarschijnlijk ben je een beginnende investeerder of heb je simpelweg niet de ambitie om ooit een eigen bedrijf te beginnen. Veel mensen blijven liever in loondienst en hebben deze ambitie niet. Voor hen is dit niveau eigenlijk het hoogst haalbare als het gaat om financiële intelligentie. Ben jij benieuwd of jij tot deze groep behoort? Dit zijn de kenmerken voor een persoon die onder niveau 4 valt:

Niveau 5: Het kapitalisten niveau

We zijn aangekomen bij het hoogste niveau als het gaat om financiële intelligentie. Onder dit niveau vallen miljonairs, miljardairs en bedrijfseigenaren. Investeerders die onder dit niveau vallen gebruiken de winsten van zijn of haar bedrijf om mee te investeren. Ook is het voor hen veel makkelijker om geld te lenen bij een bank om vervolgens weer te investeren zoals het kopen van onroerend goed. Niveau 5 investeerders maken dus vooral gebruik van geleend geld in plaats van eigen geld. 

Ook is het zo dat in tegenstelling tot niveau 4 investeerders, niveau 5 investeerders vooral geïnteresseerd zijn in investeringen die passief inkomen genereren. Je moet dan denken aan waarde aandelen die dividend uitbetalen of onroerend goed waaruit je huurinkomsten binnen kunt halen. 

Ben jij benieuwd of jij het hoogste niveau hebt bereikt als het gaat om financiële intelligentie? Dit zijn de kenmerken voor een persoon die onder niveau 5 valt:

Tot slot

Wellicht is het jou in dit artikel opgevallen dat je pas financieel intelligent bent als jij weet hoe je moet investeren. 

Niet alleen scheelt het jou vele kosten die je anders maakt door een “expert” in te huren, maar je laat ook zien aan jezelf dat je geeft om jouw toekomst. Jij vind het namelijk belangrijk om jouw geld op de lange termijn flink te laten groeien. 

Ik zou jou willen adviseren om naar de meest waardevolle pagina te gaan op deze website. Op deze pagina leer jij hoe jij zelf succesvol kunt gaan beginnen met investeren. 

Je kunt eenvoudig deze pagina bereiken door op de knop hieronder te klikken.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie