Alles over investeren

Hoe ziet een ideale beleggersportefeuille eruit?

Ook uitgelegd in een video:

Hoe ziet een ideale beleggersportefeuille eruit?

Delen
Delen
Delen
Delen

Er zijn veel verschillende beleggers op deze wereld. Elke belegger zal weer andere aandelen kopen. Niet elk aandeel is even succesvol en lang niet alle beleggers portfolio’s kunnen het opbrengen om jaar in jaar uit een rendement te behalen van 20% of meer. 

Sterker nog, vandaag de dag wordt je zelfs gezien als een ware beurslegende als jij jaar in en jaar uit zulke rendementen weet te behalen. 

Als jij echter een kijkje neemt naar de beleggers portefeuilles van hedendaagse top investeerders dan zie je dat er een reden is waarom zij zo succesvol zijn!

Wat is een beleggersportefeuille?

Voordat we kijken hoe een ideale beleggersportefeuille eruit ziet, is het goed om eerst te weten wat een beleggersportefeuille precies is. 

Een beleggersportefeuille (ook wel aandelen portfolio of beleggersportfolio genoemd) is een overzicht waar jij al jouw aandelen eenvoudig en overzichtelijk kunt terugvinden. Vaak kun jij jouw beleggersportefeuille eenvoudig vinden door op de app of website van jouw broker in te loggen. Je kunt zo gemakkelijk zien welke aandelen je precies in bezit hebt en welke aandelen momenteel op winst en welke aandelen momenteel op verlies staan.

Hoe ziet een succesvolle beleggersportefeuille eruit?

Er zijn verschillende redenen waarom top beleggers jaar in en jaar uit rendementen van 20% of meer behalen. Zij richten hun beleggersportefeuille namelijk strategisch in. Uiteraard zijn er nog meer cruciale redenen voor succes zoals weten hoe je investeert en het moment van aankoop, maar ook de juiste inrichting van jouw beleggersportefeuille is erg belangrijk. 

Om een ideale portfolio samen te stellen is het belangrijk welke aandelen je wilt gaan kiezen. Alle aandelen ter wereld zou je grofweg in drie verschillende hokjes kunnen stoppen. Deze verschillende aandelen heten als volgt:

Je hebt dus waarde aandelen, groei aandelen en speculatieve aandelen. Ik zal kort de verschillen tussen deze drie aandelen samenvatten. 

Allereerst heb je waarde aandelen. Waarde aandelen (ook wel large-caps of blue chip aandelen genoemd) zijn doorgaans de aandelen van reusachtige bedrijven zoals Coca-Cola, Apple en Walt Disney. Ze staan bekend als de meest stabiele aandelen, plus ze betalen vaak dividend uit, wat ze zeer geliefd maakt onder (oudere) investeerders. 

Verder bestaan er groei aandelen. Groei aandelen zijn doorgaans de aandelen van bedrijven die erom bekend staan enorm te groeien. Denk hierbij aan bedrijven zoals Amazon, Tesla en Netflix. Ze staan erom bekend dat ze kunnen zorgen voor zeer hoge rendementen, maar bij een crash kunnen ze ook flink in waarde dalen.

Ten slotte bestaan er nog speculatieve aandelen. Speculatieve aandelen zijn aandelen van bedrijven die momenteel nog verlies draaien, maar er wordt gespeculeerd dat het bedrijf in de toekomst wel winstgevend zal zijn. Denk hierbij aan bedrijven die ik zelf bezit zoals The Very Good Food Company. Van de drie soorten aandelen is deze soort veruit het meest risicovol, maar als je het goed hebt kan het rendement extreem hoog oplopen. 

Elke top belegger maakt in ieder geval gebruik van waarde-en groei aandelen. Top beleggers kiezen waarde aandelen uit, omdat ze tijdens een crash vaak minder hard in waarde dalen dan de andere soorten aandelen. Ook kiezen top beleggers waarde aandelen uit, omdat deze aandelen vaak dividend uit betalen. Dit betekent dat ze inkomen ontvangen, waar ze in feite niets voor hoeven te doen, ook wel passief inkomen genoemd. Ten slotte kiezen top investeerders waarde aandelen uit, omdat ze bekend staan als stabiele aandelen. Door hun reusachtige grootte groeien deze bedrijven welles waar niet of niet veel, maar ze hebben wel het grootste deel van hun markt in handen. Plus deze bedrijven hebben bewezen om jaar in en jaar uit winstgevend te zijn. Een groot liefhebber van waarde aandelen is bijvoorbeeld Warren Buffett. Zijn portfolio bestaat vaak voor een groot deel uit waarde aandelen. 

Top investeerders onder de veertig kiezen vaak ook voor groei aandelen. Deze jonge investeerders zijn vooral op zoek naar aandelen om hun vermogen zo snel mogelijk te laten groeien. Groei aandelen sluiten hier perfect op aan. Top investeerders zoals Jeremy van Financial Education en Phil Town zijn grote liefhebbers van groei aandelen. 

Top beleggers vermijden meestal de speculatieve aandelen. De kans is vaak groter dat deze bedrijven hun verwachte potentieel niet waarmaken of dat deze bedrijven zelfs failliet gaan. Investeren in deze aandelen lijkt dan vaak ook meer op gokken dan dat het lijkt op investeren. Als het bedrijf haar verwachte potentieel wel waar maakt dan kun je ook geweldige rendementen verwachten. Sommige jonge top investeerders durven dit risico wel te nemen. Denk bijvoorbeeld weer aan Jeremy met zijn grote positie in bijvoorbeeld Tattoed Chef. 

Jij en ik weten nu welke type aandelen we in ieder geval moeten kiezen om onze beleggersportefeuille succesvol te maken. Maar in welke samenstelling moeten wij deze aandelen gaan gebruiken? 

Is het slimmer om meer waarde aandelen te bezitten dan groei aandelen of juist andersom? 

Ik heb een richtlijn voor jou waaraan jij je kunt houden, maar toch is de uitkomst op deze vragen per persoon verschillend. Er zijn namelijk twee factoren die belangrijk zijn voor het creëren van jouw ideale beleggersportefeuille. De volgende twee vragen zijn belangrijk:

Wat is jouw leeftijd?
Hoeveel vermogen wil je stoppen in aandelen?

Deze twee vragen bepalen voor een groot deel de samenstelling van jouw beleggersportefeuille. Jonge beleggers met weinig vermogen hebben vaak andere doelen dan oudere beleggers. 

Een doel voor een jonge belegger is vaak het opbouwen van zijn of haar vermogen. Veel jongeren hebben bijvoorbeeld de droom om miljonair te worden. Om dit te realiseren heeft de jonge belegger wel veel groei nodig. In een ideale portfolio voor een jonge investeerder is het dan ook logisch om meer groei aandelen te bezitten dan waarde aandelen, want zo bouwt de investeerder doorgaans sneller zijn of haar vermogen op. Ten slotte is het zo dat jonge beleggers het kunnen veroorloven om meer risico te nemen. Mocht het fout gaan dan heeft de jonge belegger nog tijd genoeg om zich te herstellen en alsnog veel te groeien.

Beleggers boven de veertig met veel vermogen hebben vaak weer andere doelen dan jonge beleggers. Een doel van deze groep beleggers is vaak over een aantal jaren met pensioen gaan of het behouden van zijn of haar vermogen. Om dit te realiseren hoeft de oudere belegger vaak niet veel meer te groeien en daarbij meer risico te nemen, want ze hebben gedurende hun investeerders loopbaan al veel vermogen opgebouwd. 

In een ideale portfolio voor een oudere belegger is het dan ook logisch om meer waarde aandelen te bezitten dan groei aandelen. Zo behoud hij zijn vermogen en maakt hij gebruik van inkomen uit dividend. 

Per persoon zal de samenstelling dus verschillen. Toch ga ik jou wel ter illustratie een richtlijn geven waaraan jij je kunt houden. Zo zou een ideale beleggersportefeuille er bijvoorbeeld uit kunnen zien:

Voorbeeld van een ideale beleggersportefeuille

Per persoon zal de samenstelling van zijn of haar beleggersportefeuille dus verschillen. Toch ga ik jou wel inspiratie geven door middel van een voorbeeld hoe een ideale beleggersportefeuille eruit ziet. Een ideale beleggersportefeuille ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Grafiek Hoe ziet een ideale beleggersportefeuille eruit

Stel jij bent van plan om €10.000 investeren in aandelen en uiteraard wil je dat doen op een succesvolle manier met zo min mogelijk risico. Dan is het slim om de percentages aan te houden die op de grafiek vermeld staan. 

Zo kun je ervoor kiezen om 45% in groei aandelen te stoppen, 45% in waarde aandelen te stoppen en 10% in speculatieve aandelen te stoppen. Op deze manier creëer jij als belegger naar mijn mening de perfecte balans en maak je gebruik van alle voordelen die alle soorten aandelen te bieden hebben. 

Persoonlijk zou ik ongeveer 45% van mijn geld stoppen in groei aandelen. Doordat ik bijna de helft van mijn geld in groei aandelen heb zitten, zal mijn portfolio goed groeien. 

Dreigt het echter toch niet zo goed te gaan met de groei aandelen? Geen probleem. Doordat ik ook bijna de helft van mijn geld in waarde aandelen heb zitten, zullen deze stabielere aandelen ervoor zorgen dat mijn portfolio niet hard zal crashen. 

Bovendien behaal ik met deze aandelen inkomen uit dividend waarvan ik weer meer aandelen kan kopen. Daarom stop ik ook ongeveer 45% van mijn geld in waarde aandelen. 

Tot slot stop ik ongeveer 10% van mijn vermogen in speculatieve aandelen. Aangezien deze aandelen de meeste kans hebben om te zorgen voor verlies, willen we niet te veel van deze aandelen hebben. Doordat ik mijn geld vooral in de overige twee opties hebt gestopt zal het eventuele verlies van de speculatieve aandelen niet veel effect hebben op mijn totale beleggersportfolio. Komt mijn visie over de speculatieve aandelen wel uit? Dan kan ik de extreem hoge rendementen zien als een leuk extra rendement op mijn portfolio. 

Uiteraard is dit slechts een richtlijn ter illustratie. Zoals eerder besproken kan het voorbeeld afwijken door jouw leeftijd en jouw vermogen. Ben jij jonger dan veertig jaar en wil je vooral jouw vermogen laten groeien? Dan kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 60% van jouw geld in groei aandelen te stoppen en vervolgens 30% van jouw geld in waarde aandelen te stoppen. De overige 10% kun je bijvoorbeeld nog steeds in speculatieve aandelen stoppen.

Ben jij ouder dan veertig jaar en wil je vooral jouw vermogen behouden en gebruik maken van dividend? Dan kan jij ervoor kiezen om bijvoorbeeld 70% van jouw geld in waarde aandelen te stoppen en de overige 30% van jouw geld te stoppen in groei aandelen. 

Uiteraard is het strategisch kiezen van aandelen een belangrijke stap. De meest cruciale stap is echter hoe jij weet welke aandelen je moet kiezen. Wanneer jij weet welke aandelen jij moet kiezen, kun je namelijk goede investeringen van slechte investeringen onderscheiden. Leren investeren is dus de aller belangrijkste stap. Voor jou heb ik een andere pagina geschreven die jou leert hoe te investeren. Deze pagina is veruit de meest waardevolle pagina op deze website. Je kunt deze pagina vinden door op de grote knop hieronder te klikken.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie