Alles over investeren

Hoeveel aandelen bezitten?

           
           In dit artikel:

Ook uitgelegd in een video:

Hoeveel aandelen bezitten?

Delen
Delen
Delen
Delen

Je kent ze vast wel. Investeerders die meer dan 50 aandelen bezitten in hun beleggersportefeuille. Zij kopen zo’n beetje elk aandeel dat voorbij komt. Aan de andere kant zijn er ook investeerders die al hun geld hebben zitten in één of twee aandelen. Uiteraard brengt dit vragen met zich mee. Is er een perfect aantal als het gaat om het bezitten van aandelen? En zo ja, hoeveel aandelen zou jij het beste kunnen bezitten?

Er is geen magisch getal gekoppeld aan het succes wat je krijgt door een bepaald aantal aandelen te bezitten. Het is niet zo dat jij meer rendement behaald met 18 aandelen dan met 20 aandelen. Toch is er naar mijn mening wel een maximum als het gaat om het bezitten van aandelen. Naar mijn mening hoeft een investeerder niet meer dan 15 verschillende aandelen te bezitten. Beleggers die tientallen verschillende aandelen bezitten zitten naar mijn mening dan ook fout.

Dé reden waarom je niet meer dan 15 aandelen hoeft te bezitten

Als belegger ben jij altijd op zoek naar de beste aandelen die voor het laagste bedrag te koop staan. Als jij al ervaring hebt met op zoek gaan naar de beste investeringen dan ben jij er vast en zeker al achter gekomen dat de meeste aandelen simpelweg niet interessant genoeg zijn. Ze groeien niet hard genoeg, het achterliggende bedrijf heeft het financieel niet goed genoeg voor elkaar of de aandelen zijn momenteel overgewaardeerd. 

Slechts enkele aandelen zijn het ook echt waard om geld in te stoppen. Wanneer jij meer dan 15 aandelen koopt, dan koop jij naar alle waarschijnlijkheid niet alleen de beste aandelen, maar ook middelmatige aandelen. Dat is niet de bedoeling en dat kan jou weer rendement kosten. 

Veel mensen kopen veel verschillende aandelen, omdat ze bang zijn dat ze anders risico lopen. Beleggers zijn bang dat ze hun geld niet genoeg gespreid hebben. Het is waar dat spreiding belangrijk is, maar door vele “experts” wordt spreiding naar mijn mening te belangrijk gemaakt. 

Als je veertig aandelen bezit, heeft het weinig zin om individueel aandelen te kiezen. Aangezien je zoveel aandelen hebt zal het rendement waarschijnlijk ook teruglopen. Het is namelijk heel moeilijk om met zoveel aandelen nog de markt te verslaan. Beleggers die constant veel verschillende aandelen kopen zou ik het advies willen geven om hun geld in een ETF te stoppen. 

Is het slim om altijd 15 aandelen te bezitten?

Het antwoord op deze vraag is nee. Het aantal van 15 is simpelweg een maximum. In de praktijk kun je ook een geweldige portefeuille bouwen met minder verschillende aandelen. Als beginner is het naar mijn mening zelfs slim om te beginnen met slechts twee of drie verschillende aandelen. Ik zou het knap vinden als jij met €250, maar liefst 15 verschillende aandelen weet te kopen.

Als richtlijn voor jezelf kun je stellen dat hoe meer geld jij hebt, des te slimmer het is om meer verschillende aandelen te kopen. Heb jij momenteel een miljoen euro in aandelen zitten? Dan is het slim om dertien, veertien of vijftien verschillende aandelen te kopen. Heb jij momenteel een ton in aandelen zitten? Dan ben je ook al genoeg gespreid met acht, negen of tien verschillende aandelen. 

Let op!

Hoewel naar mijn mening (en die van vele andere top investeerders) spreiding te belangrijk wordt gemaakt, is spreiding op normaal niveau natuurlijk wel goed om te gebruiken als richtlijn. Zo is het wel heel riskant om jouw miljoen euro te stoppen in slechts één aandeel. 

Dit geldt ook voor het stoppen van al jouw geld in één bedrijfssector. Het is niet slim om alleen maar aandelen te kopen van bijvoorbeeld telefoonmakers of alleen maar aandelen te kopen van oliemaatschappijen. Je bent al voldoende gespreid als je verschillende aandelen koopt uit verschillende bedrijfssectoren. 

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie