Alles over investeren

Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen beleggen?

Hoeveel geld heb je nodig om te kunnen beleggen?

Delen
Delen
Delen
Delen

De uitkomst van de vraag hoeveel geld je nodig hebt om te beleggen hangt van verschillende dingen af. Zo is het waar dat je voor investeren in vastgoed normaliter meer geld beschikbaar moet hebben dan voor investeren in aandelen.

Investeren in aandelen is naar mijn (en vele andere investeerders) mening een uitstekende manier om succesvol kennis te maken met beleggen. 

In dit artikel ga ik jou vertellen hoeveel geld je exact nodig hebt om te kunnen beginnen en wat voor zaken nog meer erg belangrijk zijn om te weten voordat je gaat beginnen met beleggen.

Voordat je begint met beleggen...

Veel mensen denken dat beleggen in aandelen erg moeilijk is. Zoals met eigenlijk alles is het zo dat investeren in aandelen inderdaad moeilijk is als jij niet weet wat je aan het doen bent. 

Iemand die nog nooit heeft gezwommen zal het waarschijnlijk erg lastig vinden om zijn hoofd boven water te houden tijdens een frisse duik in het plaatselijk meer. Voor iemand die meerdere zwemdiploma’s heeft zal dit waarschijnlijk een eitje zijn.

Er zijn nog altijd veel mensen die horen van anderen dat ze veel geld verdienen op de beurs. Uiteraard willen deze mensen ook een graantje meepikken op de beurs en daarom stoppen ze heel wat geld in aandelen zonder dat ze eigenlijk enig idee hebben waarom ze geld stoppen in juist deze aandelen. 

Vaak is het zo dat veel aandelen dalen in waarde waardoor keer op keer winst maken er voor hen niet in zit. Ze weten niet wat ze fout doen en dachten juist dat je erg veel geld kon verdienen op de aandelenbeurzen. Ze voelen zich vaak opgelicht, vinden de aandelenmarkt helemaal niks en zullen nooit terug komen naar de beurs.

Dit is erg zonde, want je kunt inderdaad erg veel geld verdienen door op de lange termijn te investeren in aandelen. Dit is mogelijk als jij echter weet hoe je dit moet aanpakken.

Wanneer weet je genoeg om te kunnen beginnen?

Wellicht ben jij een nieuwkomer als het gaat om beleggen in aandelen. Je hebt je ingelezen en je wil erg graag beginnen met beleggen. Af en toe voel jij je wellicht onzeker of je er echt klaar voor bent. Je wil tenslotte niet beginnen met een valse start.

Wanneer jij de volgende twee vragen kunt beantwoorden met ja dan ben jij naar mijn mening er klaar voor om jouw eerste aandelen te kopen. 

Blijf jij kalm en rationeel bij het idee dat jouw aandeel hard in waarde daalt en/of stijgt?

En…

Weet jij hoe je het verschil kunt zien tussen een sterk aandeel en een matig aandeel?

Wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt en je met vertrouwen op beide antwoorden ja hebt beantwoord, dan ben je er naar mijn mening klaar voor om jouw eerste aandeel te kopen. 

Het is erg belangrijk om comfortabel en emotieloos te blijven wanneer jij gaat beleggen. Nu is het natuurlijk zo dat het antwoord op deze vraag meer een inschatting is. Je bent immers nog niet begonnen dus je kunt nog niet precies weten of je inderdaad comfortabel zult zijn wanneer het aankomt op investeren. Dat zal de tijd en ervaring jou gaan leren. 

Toch zou je al wel een aardige inschatting kunnen maken als je verschillende scenario’s afspeelt in jouw hoofd. Als een aandeel fors in waarde stijgt dan is het natuurlijk erg makkelijk om comfortabel en rationeel te blijven. Je aandelen worden immers meer geld waard dus dat is geweldig nieuws. Maar wat als jouw aandelen op een dag met 50% in waarde dalen? Dit is een erg onrealistisch voorbeeld, maar in theorie kan het. Blijf jij op zulke momenten kalm en rationeel? 

Als jij nu al zwetend in jouw stoel zit met dit idee, dan is beleggen in aandelen wellicht niet iets voor jou. Het klinkt gek maar een goeie belegger zal juist blij zijn wanneer zijn aandelen met 50% dalen. Een echte belegger weet namelijk dat tijdens deze periode van flinke dalingen er verschillende sterke aandelen te koop staan voor extreem lage prijzen. Kortom weet eerst wat te doen voordat jij een euro steekt in de aandelenmarkt.

Wat ook erg belangrijk is voordat je gaat beleggen, is dat jij weet of een aandeel een goede investering is of liever wilt overslaan. Wanneer jij namelijk precies weet waar je naar moet kijken dan zul je vele malen meer winsten behalen dan dat jij verliezen zult lijden. Jij weet immers precies waarnaar je moet kijken. Veel mensen weten niet waarnaar ze moet kijken en kopen zomaar wat aandelen in de hoop dat ze uit het niets meer waard worden. Deze mensen zullen niet de winsten behalen die ze op het oog hadden, maar lijden vaak zelfs meer verliezen dan winsten. 

Ben jij nieuwsgierig wat een aandeel een goede investering maakt of naar welke zaken succesvolle beleggers kijken als het gaat om beleggen? 

Dan nodig ik jou uit om na het lezen van dit artikel te klikken op de onderstaande knop. Deze knop brengt jou naar een gratis en zeer waardevol artikel op deze website die jou een betere investeerder gaat maken.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico, een jaarlijks rendement van 20% of meer kunt behalen!

Dit bedrag heb je nodig om te beginnen

Ik ga ervan uit dat jij nu weet hoe je moet beleggen en dat jij erg graag jouw eerste succesvolle aandelen wilt gaan kopen. 

Maar hoeveel geld heb je nu daadwerkelijk nodig om te investeren? Enkelen zeggen dat investeren pas zin heeft wanneer jij al beschikt over duizenden tot tienduizenden euro’s. De ander zegt dat je met een tientje al kunt gaan beginnen. Wie heeft er nu gelijk?

Voor iedereen die nieuw is als het gaat om beleggen in aandelen zou ik adviseren om met een klein bedrag te beginnen. Als ik het heb over een klein bedrag dan heb ik het over een bedrag tussen de 100 en 1000 euro. Een bedrag dat hier tussen ligt is ideaal om jouw beleggers carrière mee te starten. 

Ook al heb jij duizenden euro’s, tienduizenden euro’s of zelfs een miljoen euro ter beschikking, begin met een bedrag tussen de 100 en 1000 euro. 

Koop met dit bedrag ook niet meer dan 3 verschillende aandelen, maar houd jouw portfolio klein. Naar alle waarschijnlijkheid zullen jouw aandelen naar verloop van tijd in waarde stijgen en zul jij je steeds comfortabeler voelen. Wanneer dit gebeurt kun jij vervolgens steeds meer goede aandelen kopen en jouw aandelenportfolio langzaam uitbreiden. 

Persoonlijk begon ik zelf mijn beleggers carrière met het bedrag van ongeveer 150 euro. Ik had me goed ingelezen en wist dat ik er klaar voor was. 

Bovendien was ik erg benieuwd of het echt waar is dat je geld kon verdienen door te beleggen in aandelen. Ik kocht het aandeel Apple wat destijds ondergewaardeerd was en voor ongeveer 150 euro te koop stond. 

Het bleek meteen een gouden zet, want slechts een jaar later was het aandeel met 105% gestegen! Nu had ik zelf ervaren dat goed geld verdienen met aandelen zeker mogelijk is. Iets waar jij ook achter zult gaan komen. 

Waarom juist dit bedrag?

Beginnen met een laag bedrag heeft een groot voordeel. Als beginner is het zeker mogelijk dat je enkele beginnersfouten gaat maken. Dit is volstrekt normaal. Denk bijvoorbeeld nog maar eens terug aan jouw eerste rijlessen. Grote kans dat daar wat foutjes tussen zaten waar jouw rijles instructeur jou op wees. Nu is het maken van fouten helemaal niet erg, want juist daar wordt jij beter van. 

Bij beleggen is het echter zo dat je gebruik maakt van geld. Een beginners fout kan jou op het gebied van beleggen dus geld kosten. 

Het grote voordeel van beginnen met een laag bedrag is dat wanneer jij een beginnersfout maakt, het jou niet veel geld zal kosten. Je hebt namelijk niet veel geld geïnvesteerd. 

Als jij echter begint met tienduizenden euro’s en je maakt een beginners fout, dan kan het best zijn dat je door die onnodige fout die je later met meer ervaring niet zou maken, je zomaar tienduizenden euro’s verliest. Wanneer jij honderd euro verliest dan is dat niet leuk, maar niet het einde van de wereld. Verlies jij echter vijftigduizend euro dan doet dit een stuk meer pijn.

Waarom adviseren fondsmanagers wat anders?

Persoonlijk ben ik dus sterk van mening dat beginnen met een laag bedrag een goede keuze is als beginnende belegger. Echter zullen enkele financiële “experts” vaak het tegenovergestelde adviseren aan hun klanten. Zij zien juist liever dat hun klanten beginnen met een groot bedrag. Waarom doen zij dit?

Dit is logisch want de reden hiervoor is dat deze experts niet onafhankelijk zijn. Hoe hoger het bedrag des te meer zij of het bedrijf verdienen aan jou. Zij rekenen namelijk vaak kosten die afhankelijk zijn van het bedrag. Hoe hoger het bedrag is waarmee jij wilt gaan investeren, des te meer zij aan jou verdienen. 

Waarom een broker kiezen die lage tarieven hanteert belangrijk is

Vroeger was beleggen in aandelen een stuk minder toegankelijk.

Brokers rekenden namelijk erg hoge tarieven wanneer jij als particulier zelf wilde investeren in aandelen. 

Met de komst van het internet is dit veranderd. Dit is flink in jouw voordeel! 

Tegenwoordig heerst er onder de brokers een stuk meer concurrentie waardoor jij veel minder kosten maakt bij het beleggen in aandelen. Dit zorgt er weer voor dat het voor jou dus mogelijk is om met een laag bedrag te beginnen met beleggen!

Persoonlijk zie ik het dan ook als een zeer slimme keuze om een broker te kiezen die lage tarieven hanteert. Doe je dit niet dan kan het zo zijn dat een groot gedeelte van jouw winst wordt opgesnoept door jouw broker. Dit is het laatste wat jij als belegger wilt, want dan wordt het een stuk minder interessant om met een klein bedrag te beginnen met beleggen.

Ben jij nog niet begonnen met beleggen en ben jij nieuwsgierig bij welke broker ik persoonlijk beleg en waarom ik juist deze broker heb uitgekozen? 

Klik dan op de hieronder. Deze knop leidt jou naar een ander artikel waarbij jij zelf meer informatie ontvangt over het kiezen van een broker. Ook kun je zelf meteen een broker kiezen waardoor jij zelf met een goede start kunt gaan beginnen met beleggen!

Zelf starten met beleggen?

Ontdek bij welke broker ik zelf zit en maak zelf een GRATIS account aan!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie