Alles over investeren

Investeren versus traden

Ook uitgelegd in een video:

Investeren versus traden

Delen
Delen
Delen
Delen

Traden wordt in Nederland vooral onder jongeren en studenten steeds populairder. Traden wordt vaak door Youtubers en andere professionele traders gepredikt als een manier richting financiële vrijheid. Door traden zou jij eindelijk jouw vervelende baan kunnen opzeggen en zelf erg veel geld gaan verdienen. Ook ik kan tegenwoordig niet meer om de populariteit van traden heen. Logischerwijs vroeg ik me af: wat is het verschil tussen traden en investeren/beleggen? En is traden een betere manier om rijk te worden dan investeren? 

De verschillen tussen beleggen en traden

Traden is een Engels woord voor handelen. Handelen is een perfecte omschrijving, want traders handelen in verschillende beleggingsinstrumenten zoals aandelen, grondstoffen, valuta en cryptocurrencies. Ook investeerders kopen beleggingsproducten zoals aandelen en gronfstoffen. 

Het grote verschil tussen traden en investeren zit hem in de handelstermijn. Traders kopen producten zoals aandelen om ze vervolgens binnen enkele seconden tot maximaal een paar dagen weer te kunnen verkopen met een kleine winst. Investeerders kopen producten zoals aandelen om ze vervolgens jaren lang te behouden en met een flinke winst te verkopen. Als conclusie kun je trekken dat traders zich richten op de (zeer) korte termijn en dat investeerders zich richten op de (zeer) lange termijn.

Het is duidelijk dat investeerders zich meer richten op de lange termijn om geld te verdienen en dat traders zich meer richten op de korte termijn om geld te verdienen. Maar er zijn meer grote verschillen tussen deze twee strategieën. 

Nog een groot verschil is het verschil van analyseren tussen beide groepen. Wanneer jij tot koop overgaat van bijvoorbeeld een aandeel, dan wil jij natuurlijk wel onderbouwen waarom jij verwacht dat de waarde van het aandeel gaat stijgen. Om te kijken of een aandeel het waard is om te kopen, laat een trader vaak een technische analyse los op het aandeel. Bij het uitvoeren van een technische analyse kijkt de trader puur naar grafieken van beurskoersen. Traders proberen zodoende koerspatronen te herkennen uit het verleden om zo de toekomst te kunnen voorspellen. Herkent een trader het koerspatroon en heeft dat in het verleden winstgevend uitgepakt? Dan zal de trader dit als argument kunnen gebruiken om in te stappen. Het uitvoeren van technische analyse klinkt ingewikkeld en toegegeven, dat is het ook!  

Investeerders en beleggers moeten niet veel hebben van technische analyse. Investeerders zijn veel meer geïnteresseerd in fundamentele analyse. Weer een lastig woord, maar het begrijpen van fundamentele analyse is in mijn ogen een stuk eenvoudiger. Tijdens het uitvoeren van een fundamenteel analyse kijkt een investeerder niet naar grafieken van het aandeel, maar veel meer naar het bedrijf zelf. Een investeerder is veel meer geïnteresseerd in hoe het bedrijf gepresteerd heeft de afgelopen jaren. Om die reden kijkt een investeerder meer naar cijfers zoals de omzet, nettowinst en de schulden van een bedrijf. Als conclusie kun je trekken dat traders vooral kijken naar koersen en grafieken. Investeerders kijken meer naar cijfers van het bedrijf zelf. 

Nog een verschil tussen beide groepen is dat de ene strategie erg tijdrovend is en dat de andere strategie helemaal niet veel tijd hoeft te kosten. Traden is vaak erg tijdrovend. Het is voor traders niet ongebruikelijk dat ze het grootste gedeelte van de dag achter hun computer zitten en zitten te kijken naar complexe grafieken. Ze moeten ook wel, want aangezien ze gericht zijn op de korte termijn, kan elke koersstijging of daling winstgevend of verliesgevend zijn. 

Investeren kost vaak een stuk minder tijd. Voor investeerders is het effect van één beursdag vaak niet heel groot, want investeerders zijn gericht op de lange termijn. Investeerders hoeven niet vaker dan twee keer per dag te kijken hoe het met hun investeringen gaat, want de impact zal in veel gevallen simpelweg niet heel groot zijn. Het enige waar investeerders veel tijd in steken is het onderzoek doen naar bedrijven. Investeerders willen graag zo veel mogelijk weten van een interessant aandeel en dus analyseren ze het bedrijf goed door middel van fundamentele analyse. Echter bepaalt elke investeerder uiteraard hoe vaak hij per week hiermee bezig is, want vaak zit er geen haast achter. Als conclusie kun je trekken dat traden een erg actieve strategie is en dat investeren een passieve strategie is. 

Verder is het zo dat traders vaak van andere beleggingsproducten gebruik maken dan investeerders. Traders zijn er op gericht om in korte tijd veel geld te verdienen. Daarom steken ze vaak hun tijd en energie in risicovollere producten. Deze producten hebben vaak een hefboom waardoor het mogelijk wordt gemaakt om hogere winsten te behalen in kortere tijd. Een groot nadeel is echter ook dat het flink tegen jou kan werken. Je zou kunnen zeggen dat wanneer jij winst maakt, dan maak je vaak ook flinke winst. Maak je echter verlies, dan maak je vaak ook flink verlies. Beleggingsproducten waar traders vaak hun geld in stoppen zijn CFD’s, cryptocurrencies, valuta, opties, turbo’s en aandelen. Investeerders willen graag op de lange termijn erg winstgevend zijn. Daarom steken zij vaak hun tijd en energie in producten waarbij ze zelf al heel wat risico kunnen uitsluiten. 

Goede investeerders kijken vaak erg kritisch naar hun investeringsmogelijkheden. Zo kopen zij alleen aandelen of vastgoed als zij er zeker van zijn dat het hun geld gaat opleveren. Zij steken hun geld liever in beleggingsproducten die een beetje winst opleveren dan beleggingsproducten die potentieel veel winst kunnen opleveren, maar waarschijnlijk verlies oplevert. Echte investeerders willen niks weten van hefboomproducten, maar gaan liever voor beleggingsinstrumenten zoals vastgoed en aandelen.

Ten slotte is het zo dat de ene strategie vaak lastigere platformen gebruikt dan de andere strategie. Traders maken vaak gebruik van hele complexe platformen en tools. Zij moeten deze platformen en tools wel gebruiken, want op deze platformen staan alle benodigde indicatoren die worden toegepast tijdens technische analyse. 

Investeerders gebruiken deze complexe platformen niet. Investeerders hebben vaak genoeg aan een paar eenvoudige websites en apps die hen genoeg informatie geven. Deze websites en apps zijn vaak ook nog eens gratis. Dit is een enorm voordeel, want deze kosten zou je anders van jouw jaarlijks rendement moeten aftrekken. Complexe platformen en tools die traders gebruiken kosten vaak (veel) geld, waardoor een groot percentage van de winst eigenlijk al verloren gaat.

De voordelen en nadelen van traden

We hebben de verschillen van beide strategieën behandeld. Nu is het interessant om naar de voor-en nadelen te kijken van zowel traden als investeren. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken, heb ik de voor-en nadelen van zowel traden als investeren hieronder op een rijtje neergezet. We beginnen met het kijken naar de voor-en nadelen van traden. 

Traden kent enkele voordelen. Wanneer mensen denken aan traden dan verwachten ze dat je in korte tijd rijk kunt worden. Het is inderdaad zo dat je met traden in korte tijd veel geld kunt verdienen. Dit heeft alles te maken met de hefboom die in dit geval flink in jouw voordeel werkt. Een ander voordeel is dat bij sommige producten zoals bij valutahandel, de markt nooit sluit. Bij producten zoals aandelen is dit wel het geval. Bij aandelen heb je doordeweeks beursdagen die voor een aantal uren geopend zijn. In het weekend is de aandelenbeurs zelfs helemaal niet open. Bij valutahandel is dit wel het geval, dus als trader kun je gerust aan de slag in het weekend. Ten slotte is het zo dat het bij sommige producten (zoals wederom valutahandel) mogelijk is om geld te verdienen als de koers daalt. Wanneer jij alleen een aandeel koopt en de koers daalt dan maak jij verlies. Bij valutahandel is het mogelijk om winst te maken wanneer de koers omlaag gaat.

Ondanks de voordelen heeft traden in mijn ogen meer nadelen. Eerder hebben wij het gehad over de hefboom. Het nadeel is dat wanneer jij verlies maakt (en dat doen de meeste beginners) dat de hefboom jou flink gaat tegenwerken. Verder is het zo dat traden erg tijdrovend is. Traders richten zich vooral op de koers van een product en koersen staan erom bekend dat ze continu veranderen. Om die reden zitten traders vaak de hele dag achter de computer om de laatste ontwikkelingen op de beurs in de gaten te houden. 

Ook is het zo dat traders vaak hun geld stoppen in de meest risicovolle producten zoals CFD’s en futures. Door de hefboom (daar heb je hem weer) is het mogelijk om hele hoge rendementen te behalen in korte tijd. De meeste mensen maken echter verlies wanneer ze geld stoppen in CFD’s. Door de hefboom maken ze in één klap dus ook erg veel verlies. Nog een nadeel van traden is dat traden erg complex kan zijn. Je maakt als trader via complexe platformen en tools gebruik van honderden indicatoren, lijntjes en grafieken om zo jouw technische analyse zo goed mogelijk uit te voeren. Deze complexe platformen en tools kunnen zeker voor beginners erg confronterend en moeilijk zijn. 

Ten slotte is het zo dat ervaring van levensbelang is bij traden. Alleen de ervaren professionele traders weten vaak winstgevend geld te verdienen doormiddel van traden. Beginners zonder ervaring maken vooral verliezen. In veel gevallen beginnen mensen omdat ze op de korte termijn geld willen verdienen, maar uiteindelijk door ervaring op te doen is het pas op de lange termijn winstgevend. Dat vind ik zelf lichtelijk ironisch, maar het maakt me ook een klein beetje verdrietig. 

De voordelen en nadelen van beleggen

We hebben de voordelen en nadelen van traders inmiddels behandeld. Laten we nu een kijkje nemen naar de voordelen en nadelen van beleggen. 

Zoals je ziet kent investeren erg veel voordelen. Ten eerste is het zo dat jij met investeren heel erg rijk kunt worden. Jij laat als het ware namelijk jouw geld voor jou werken. Eigenlijk zit er geen maat op geld verdienen met investeren. Niet voor niets staan enkele van de beste investeerders op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan Warren Buffett. 

Ten tweede is het zo dat investeringen vaak passief inkomen genereren. Wanneer jij investeert in vastgoed dan levert niet alleen een eventuele waardestijging geld op, maar juist huurinkomsten leveren geld op. Hetzelfde geldt voor aandelen. Wanneer jij investeert in aandelen dan zou het kunnen dat het bedrijf dividend aan jou uitkeert. Voor zowel huurinkomsten als dividendinkomsten hoef jij als investeerder niets of vrij weinig voor te doen! 

Ten derde is het zo dat investeren in tegenstelling tot traden weinig tijd hoeft te kosten. Zoals eerder besproken in dit artikel kost het vooral tijd om vooronderzoek te doen naar een nieuwe interessante investering of het behouden ervan zoals bij vastgoed. Wanneer dit eenmaal is gebeurd kost investeren niet veel tijd. Bovendien is het jouw eigen keuze hoe vaak jij op zoek gaat naar een nieuwe interessante investering. 

Ten vierde is het zo dat je bij investeren veel risico kunt uitsluiten waardoor de kans op winst vele malen groter wordt. Zo kun je bepaalde aandelen op bepaalde momenten kopen, waardoor de kans groot is dat jij (flinke) winsten kunt maken op de lange termijn. Uiteraard vergt dit wel eerst kennis over investeren, maar dit is relatief makkelijk te leren wanneer je dit vergelijkt met traden. 

Ten vijfde is het zo dat een economische crisis of recessie voor goede investeerders een geweldige mogelijkheid is om in te stappen. Ook geweldige aandelen zullen namelijk in waarde dalen waardoor jij als het ware geweldige investeringen met korting kunt kopen. 

Ten zesde is het zo dat investeren relatief makkelijk te begrijpen is en zelfs als beginner is het mogelijk om al erg leuke rendementen te behalen. 

Ten slotte is het zo dat investeren voor vrijwel iedereen geschikt is. Ben jij jong en wil jij vooral jouw geld hard laten groeien? Dat kan. Heb jij al veel vermogen en wil je vooral leven van passief inkomen? Ook dat is mogelijk. 

Ondanks de vele grote voordelen heeft alles zo zijn nadelen. Ook investeren heeft te maken met nadelen. Ten eerste is het zo dat het opbouwen van een vastgoed of aandelen imperium vaak jaren kost. Zoals met zoveel dingen in het leven heeft jouw geld namelijk tijd nodig om te kunnen groeien. Je moet investeren dus echt zien als een levensproject waarbij je vermogen elk jaar weer meer waard wordt. 

Ten tweede is het zo dat investeren pas echt interessant wordt wanneer jij een enorm vermogen hebt of wanneer jouw geld hard is gegroeid. De eerste twintig jaren zul je naar alle waarschijnlijkheid nog niet puur en alleen van investeren kunnen leven, maar heb je nog steeds inkomen nodig uit een andere bron zoals een baan of eigen onderneming. 

Ten derde is het zo dat rationeel denken bij investeren van levensbelang is. Dit valt zeker weten te leren, maar veel mensen denken juist emotioneel. Denk bijvoorbeeld aan de aandelenmarkt. Voor velen is dit vaak puur speculatie. Jij moet daar als investeerder juist rationeel boven staan. Ik zal een voorbeeld noemen. Tijdens een economische crisis kelderen aandelen vaak met tientallen procenten in waarde. De meeste mensen verkopen op basis van emoties hun aandelen en maken zo dik verlies. Een rationeel investeerder investeert juist tijdens een crisis veel geld, want dan zijn ook de geweldige aandelen simpelweg het meest goedkoop. 

Ten vierde is het zo dat economische slechte tijden rampzalig kunnen zijn. Wanneer jij bijvoorbeeld een miljoen hebt geïnvesteerd en kort daarna breekt er een crisis uit dan heb jij vaak nog maar de helft over. Een goede investeerder blijft echter rustig en wacht de crisis simpelweg keurig af tot er weer economische betere tijden komen of beter nog, investeert nog meer geld. 

Ten slotte is het zo dat voor het optimale resultaat, jij jouw winsten die jij uit jouw investering hebt behaald het beste weer kunt herinvesteren. Dit is de enige manier om van het rente op rente effect gebruik te maken en als het ware jouw geld op de lange termijn veel sneller te laten groeien. Dit betekent dat jij jouw hebzucht om gave nieuwe dingen te kopen zoals een sportauto nog even moet uitstellen. 

Ondanks deze nadelen is het zo dat investeren simpelweg veel meer grote voordelen heeft. Traden heeft juist meer nadelen ten opzichte van voordelen. Deze strijd is dus gewonnen door de investeerders.

Wat levert meer op?

Jij weet nu de belangrijkste verschillen tussen traders en investeerders. Ook ben jij erachter gekomen dat investeren simpelweg meer voordelen heeft ten opzichte van traden. Het staat als het ware nu 1-0 voor de investeerders, maar het spel is nog niet gespeeld. We zijn namelijk beland bij de hamvraag. Welke van de twee strategieën is het meest winstgevend? Is dat traden of investeren?

Het is erg lastig om daar een concreet antwoord op te geven aangezien dat per persoon afhangt. Het is heel goed mogelijk dat een goede ervaren trader veel meer rendement behaald dan een doorsnee investeerder. En toch zou ik als conclusie willen stellen dat investeren meer winstgevend is dan traden. Niet voor niets staat in het lijstje van de 15 rijkste mensen ter wereld altijd wel meerdere investeerders. Denk bijvoorbeeld aan Warren Buffett. Traders zul je niet op dit exclusieve lijstje vinden. Op de lange termijn lijkt investeren dus meer winstgevend te zijn dan traden. 

Nog een reden om investeren boven traden te plaatsten is het feit dat het bij investeren simpelweg veel makkelijker is om winst te maken. Wanneer jij een website bezoekt van een populaire broker voor traders dan zie je meteen dat een grote meerderheid geld verliest bij het gebruik maken van investeringen zoals CFD’s. Het is niet ongewoon dat dit percentage tussen de 60% en 80% ligt. Dat betekent dat slechts een (erg) klein deel van de traders daadwerkelijk in staat is om überhaupt winst te maken. Het percentage dat dus erg veel geld verdient met traden moet dus ongelooflijk klein zijn. En toch is dit stiekem wel de intentie waarom veel jongeren overwegen om te gaan traden.

Persoonlijk zou ik zelf niet gaan traden. Het is inderdaad een spannende en leuke manier om geld te verdienen. In de praktijk blijkt echter dat de kans een stuk groter is dat jij geld verliest. Bovendien is het al die tijd die je erin zit niet waard.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie