Alles over investeren

Beleggen voor studenten

Beleggen voor studenten

Delen
Delen
Delen
Delen

Er zijn steeds meer jonge mensen in Nederland die erachter komen dat vroeg beginnen met beleggen de beste financiële keuze is die je kunt maken. Om te kunnen beleggen heb je echter geld nodig en juist dat ontbreekt er aan voor veel studenten. Veel studenten spenderen hun minimale inkomen aan nieuwe vaste lasten zoals de studie en huur, maar vaak spenderen veel studenten hun geld ook aan alcohol en andere luxegoederen die het leven simpelweg erg leuk maken. In dit artikel lees jij hoe jij als student maandelijks meer geld overhoud en hoe jij kunt profiteren van enkele grote voordelen aan het zijn van student. 

Maak gebruik van de zomer

Veel studenten besteden de meeste tijd aan het leren voor de komende tentamens en aan studieprojecten. Het volgen van een studie kost simpelweg veel tijd. Hierdoor houden veel studenten weinig tijd over om gedurende het jaar ook nog eens veel uren te draaien bij een bijbaan. 

Echter zullen de dure maandelijkse vaste lasten zoals huur blijven komen. Er is echter één periode in het jaar waarin studenten het veel rustiger hebben en dat is tijdens de zomervakantie. Nu kun jij als student deze tijd vullen door jouw welverdiende rust te pakken en alleen maar van het zomerse weer te genieten. Wat echter heel slim zou zijn is om deze tijd te benutten door een bijbaan te vinden en voor een paar maanden aan het werk te gaan. Op deze manier is het voor studenten mogelijk om enkele duizenden euro’s te verdienen. Grote kans dat jij een gedeelte overhoud. Dit deel kun je gebruiken om te beginnen met beleggen en jouw eerste slag te slaan op de beurs!

Geniet, maar wel met mate

Studenten staan er om bekend om tijdens het weekend vooral te genieten en daarbij geeft de gemiddelde student veel geld uit. Studenten geven dan ook vaak geld uit aan luxeproducten zoals alcohol, kleren en fastfood. Het is belangrijk om te genieten, maar wanneer jij in de toekomst vooral wilt profiteren van je studententijd, geniet dan met mate. 

Om te kunnen beleggen heb je simpelweg een geldbedrag nodig. Hoe meer zelfdiscipline jij hebt om maandelijks geld over te houden, des te meer geld jij kunt beleggen. Dit betekent dat je later in jouw leven hier weer meer profijt van zult hebben. De gewoonte creëren om maandelijks geld over te houden en zuinig te leven is simpelweg voor iedereen van onschatbare waarde. Veel mensen zijn door deze gewoonte rijk geworden, omdat ze dit tijdens hun jonge jaren zichzelf hebben aangeleerd. 

Veel studenten doen juist het omgekeerde. Zij creëren de gewoonte om maandelijks al hun geld te spenderen. Hierdoor creëren zij een levensstijl die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Zij zijn vaak de studenten die geen geld overhouden en vaak aan het einde van de maand moeten overleven. Zij zijn ook vaak de mensen die na hun studie de meeste kans hebben om in financiële problemen te komen wat weer stress en ontevredenheid oplevert. Een student die de gewoonte heeft aangeleerd om maandelijks geld over te houden en te beleggen zal zijn geld alleen maar zien toenemen. 

Blijf je thuis?

Elke student moet op den duur een keuze maken. Blijft hij thuis wonen of gaat hij of zij op zichzelf wonen? De meeste studenten zouden het er liefst voor kiezen om op zichzelf te wonen. Op jezelf wonen heeft enkele grote voordelen zoals het leren zelfstandig te worden en vrienden uit te nodigen wanneer jij wilt. Toch kan het wijzer en interessanter zijn om toch nog een tijdje thuis te wonen. Indien jouw ouders daar natuurlijk mee akkoord gaan. 

Allereerst is het zo dat een eigen kamer of appartement huren tegenwoordig erg veel kost. Zeker als je ziet wat je er vaak voor terug krijgt in grote steden. Vaak huur je voor enkele honderden euro’s per maand een kamer die vaak kleiner is dan twintig vierkante meter. Appartementen bieden vaak meer ruimte, maar het is niet ongebruikelijk om daar bijna duizend euro per maand voor te betalen. Uiteraard is dit wel sterk afhankelijk van de locatie. Zo zal je in Amsterdam meer geld kwijt zijn dan in Wageningen. 

Ten tweede is het zo dat de meeste studenten tegenwoordig gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Is jouw niet college niet tientallen of honderden kilometers ver weg? Dan kan het een wijs besluit zijn om nog een tijdje thuis te blijven wonen. Je kunt immers elke dag gratis naar college gaan met het openbaar vervoer. 

In sommige gevallen is thuis blijven geen optie. Denk bijvoorbeeld als jij woont in Groningen, maar jouw studie is in Utrecht. In dat geval is het toch slim om een kamer te zoeken in of rond Utrecht. Ik zou jou als student wel willen adviseren om goed na te denken over deze beslissing. Niet op kamers gaan kan jou per jaar duizenden euro’s schelen. Deze duizenden euro’s zou je kunnen gebruiken om te beginnen met beleggen en zo jouw leven een flinke voorsprong te geven op vele ander studenten.

Gebruik het achtste wereldwonder in jouw voordeel

Veel studenten weten dit niet, maar jij als student kunt gebruik maken van de sterkste kracht van het universum. Dit klinkt in jouw ogen wellicht zweverig en onrealistisch, maar het is toch echt zo! Deze kracht heet het “rente op rente effect” of zoals de Amerikanen het noemen “compound interest”. 

Veel beleggers zijn multi miljonair of zelfs miljardair geworden door gebruik te maken van het rente op rente effect. Niemand minder dan Albert Einstein noemde het rente op rente effect het achtste wereldwonder

Leer hoe te beleggen

Tot nu toe heb je vooral tips gelezen die jou helpen geld te besparen zodat jij als student kunt gaan beginnen met beleggen. Het belangrijkste is echter hoe jij daadwerkelijk weet hoe te beleggen. Het slechtste wat jij zou kunnen doen is zomaar wat aandelen kopen zonder dat jij echt weet wat te doen. Je kunt dan namelijk net zo goed een casino binnenlopen. Of jij nu student bent, net een gezin hebt gestart of zestig jaar bent, investeren werkt voor alle drie hetzelfde. Dit scheelt, want als jij eenmaal op jonge leeftijd als student hebt geleerd om te beleggen dan kun jij dezelfde strategie jouw hele leven blijven toe passen om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden.

Let er alleen wel goed op bij wie of waar je leert om te investeren. Veel studenten maken de fout om te gaan traden of al het geld te beleggen in cryptocurrencies. Later komen ze er vaak achter dat dit een fout is geweest. Ze maken meer verlies dan winst. Jij als belegger wilt juist dat beleggen jou geld oplevert terwijl je zo min mogelijk risico wilt lopen. Gelukkig is er een manier hoe jij met beleggen jaarlijks een rendement van minimaal 15% kunt behalen en hoe jij jouw risico erg kunt beperken. Deze strategie heeft Warren Buffett zelfs tot de derde rijkste man ter wereld gemaakt. 

Indien jij als student nieuwsgierig bent om te gaan beginnen met beleggen, maar je weet niet precies hoe, dan nodig ik jou graag uit om het meest waardevolle artikel op deze website te lezen. Tijdens het lezen van dit artikel leer jij gratis hoe te investeren en hoe jij op de lange termijn financieel onafhankelijk kunt worden. Je kunt dit artikel lezen door na het lezen van dit artikel op de knop onderaan deze pagina te klikken.

Eerst studieschuld afbetalen of starten met beleggen?

Studies zijn voor veel studenten niet zomaar even te betalen. Vaak kost een studie inclusief collegegeld enkele duizenden euro’s per jaar. Dat bedrag is voor jonge mensen niet zomaar even op te hoesten. Als ook de ouders het niet al te breed hebben dan zit er tegenwoordig niets anders op dan door te lenen. 

Gelukkig kun jij als student zelf de hoogte van het bedrag van jouw studiefinanciering kiezen en is het mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. Het voordeel van deze lening is dat je 0% rente hoeft te betalen en dat je tientallen jaren mag doen met het afbetalen van de lening. Het nadeel is echter dat als jij elke maand een flink geldbedrag leent en daardoor later wellicht een studieschuld hebt opgebouwd van tientallen duizenden euro’s. 

Veel studenten vragen zich dan ook af of het slim is om eerst de studieschuld af te betalen en dan pas te beginnen met beleggen. Je bent dan immers schuldenvrij en dat is altijd goed. Of is het slimmer om gewoon te beginnen met beleggen, ook wanneer je een studieschuld hebt. Het antwoord op deze vraag is voor iedereen verschillend en ook waar je studeert is van groot belang. 

Hier in Nederland hebben wij het geluk dat je 0% rente hoeft te betalen over jouw studieschuld. Jouw studieschuld zal dus niet toenemen naarmate de jaren vorderen. Studenten in pak hem beet de Verenigde Staten hebben het een stuk zwaarder als het gaat om het aflossen van een studieschuld. Zij betalen wel rente en deze rentepercentages kunnen soms wel oplopen tot de 10%. Dit betekent dat je elk jaar dat je wacht met aflossen, jouw studieschuld met 10% toe neemt. Nu kost een studie volgen in Amerika vaak al hartstikke veel geld dus merken studenten in de praktijk dat hun studie aflossen nog een hele kluif gaat worden. Voor studenten die een rentepercentage moeten betalen over hun studieschuld van 5% of hoger zou ik sterk aanraden om eerst zijn of haar studieschuld af te betalen voordat ze grote bedragen investeren.

De meeste Nederlandse studenten hebben echter een studieschuld waarover ze een rente van 5% of minder voor hoeven te betalen. Met het huidige studiefinanciering systeem hoef je zelfs helemaal geen rente te betalen. Deze Nederlandse studenten zouden er voor kunnen kiezen om ook te gaan beleggen. Zeker wanneer jij per jaar een rendement van 15% of hoger kunt realiseren.

Bonus! Beleggen met jouw studiefinanciering

Ben jij een ervaren belegger die echt weet wat hij doet en constant jaarlijkse rendementen behaald van minimaal 15%? Dan kun jij ervoor kiezen om een groot deel van jouw studiefinanciering te gebruiken om te beginnen met beleggen. 

Aangezien jij over jouw studiefinanciering geen rente hoeft te betalen, krijg jij als het ware “gratis geld”. Wanneer jij bijvoorbeeld de helft van jouw maandelijkse studiefinanciering weet over te houden en vervolgens investeer je dit bedrag, dan kun jij op de lange termijn een gigantisch bedrag verdienen. Van dit gigantische bedrag kun jij makkelijk jouw studieschuld betalen, maar je houd tenslotte ook nog eens een groot bedrag voor jezelf over. 

Stel jij leent gedurende jouw 4 jarige studie elke maand een bedrag van €800. Jij leeft zuinig tijdens jouw studententijd waardoor je elke maand €400 kunt overhouden om mee te investeren. Jij hoeft 0% rente te betalen over jouw lening waardoor je na 4 jaren een studieschuld hebt opgebouwd van €38.400. Van dit geldbedrag heb jij €19.200 overgehouden om mee te beleggen. Zoals je ziet kun jij bij een jaarlijks rendement van 15% al binnen vijf jaren jouw studieschuld helemaal afbetalen. Echter als jij jouw geld nog even verder laat groeien zie je dat jij tien jaren nadat jij jouw studie hebt afgerond al een bedrag van €78.000 hebt verzameld. Twintig jaren nadat jij jouw studie hebt afgerond, heb je zelfs een bedrag van drie ton tot jouw beschikking. Wacht jij nog eens tien jaren? Dan ben jij dertig jaren na jouw studie zelfs miljonair, puur door alleen gebruik te maken van jouw toenmalige studiefinanciering. Dit is allemaal mogelijk, omdat jij zo slim bent geweest om een gratis lening in jouw voordeel te laten werken.

Nu klinkt deze tactiek voor sommige studenten geweldig en als jij aan de eisen kunt voldoen is het ook erg slim om deze tactiek in jouw leven toe te passen. De nadruk ligt echter wel dat jij echt moet weten wat je aan het doen bent! 

Om deze tactiek succesvol te kunnen toepassen moet jij echt weten hoe je moet beleggen. Ik zou deze tactiek zeker niet voor iedere student aanraden, want je maakt nog altijd gebruik van geleend geld wat je ooit zal moeten terugbetalen. 

Als jij geen rendement van minimaal 15% behaald of je maakt elk jaar zelfs verlies met dit geld, dan kan deze tactiek wellicht uitlopen tot een financieel fiasco. Pas deze tactiek alleen toe als jij al enkele jaren ervaring hebt met beleggen, als jij keer op keer hebt bewezen dat je hoge rendement kan behalen en natuurlijk als jij genoeg zelfvertrouwen hebt om dit aan te durven.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Maak gebruik van de zomer

Plaats een reactie