Alles over investeren

Is investeren risicovol?

Ook uitgelegd in een video:

Is investeren risicovol?

Delen
Delen
Delen
Delen

Ik heb veel mensen gesproken die interesse hebben om te gaan beginnen met beleggen. Na enkele maanden kom ik deze mensen weer tegen en vraag ik altijd of ze inmiddels zijn begonnen met beleggen. Sommigen van hen geven aan dat ze nog niet begonnen zijn.

Als ik vraag hoe dit komt, geven ze vaak het volgende antwoord: “Ik twijfel heel erg, want straks verlies ik al mijn geld“.

Eigenlijk is dit antwoord heel logisch! Voordat ik zelf begon met investeren dacht ik ook zo. Ik stelde mijzelf constant de vraag: Wat als het fout gaat?

Als jij jezelf hierin herkent dan betekent dit eigenlijk twee dingen. Je hebt niet niet veel vertrouwen in jezelf en/of jouw eigen beleggersstrategie. Of jij hebt gehoord van anderen dat investeren erg risicovol is.

Als jij merkt dat je nog niet genoeg vertrouwen hebt in jezelf of jouw beleggersstrategie dan kan ik dat probleem eenvoudig voor je oplossen. Ik raad je aan on mijn artikel genaamd ‘Hoe investeren in aandelen’ te lezen. In dit artikel wordt op een eenvoudige en duidelijke manier beschreven hoe jij zelf succesvol kan gaan beginnen met aandelen. Je kunt dit artikel vinden door op de link in de tekst te klikken.

Is investeren risicovol?

Ben jij van mening dat investeren risicovol is? In zekere zin geef ik jou gelijk, maar niet op de manier die jij waarschijnlijk bedoeld. Ik zal het uitleggen.

Wanneer jij investeert in aandelen dan zijn er twee dingen die kunnen gebeuren. De koers van jouw aandeel gaat omhoog of de koers gaat omlaag. Als de koers omhoog gaat verdien jij geld. Gaat de koers omlaag, dan verlies jij geld. Investeren brengt dus inderdaad risico met zich mee, want aandelen koersen gaan niet altijd omhoog. Er bestaat dus een kans dat jouw aandelen minder waard worden en dat jij dus geld kan verliezen. 

Echter is het vooral interessant om te weten hoe groot de kans is dat jij winst of verlies maakt wanneer jij belegt in aandelen. Het hele leven zit namelijk vol met risico’s. 

Hoe groot is de kans dat jouw aandelen minder waard worden? Je zou kunnen zeggen dat de kans om te winnen en verliezen even groot is. In dat geval heb je 50% kans om geld te verliezen wanneer je investeert in aandelen. Gelukkig is dit niet het geval. Als dit waar zou zijn, dan zouden er geen rijke investeerders bestaan. Investeren zou dan net zo lucratief zijn als gokken. 

Het verschil tussen gokken en investeren is eenvoudig. Wanneer gokkers gaan investeren dan is het voor hen een kansspel. Voor investeerders is investeren een vaardigheidsspel. Je kunt investeren vergelijken met voetbal. Je kunt in het voetbal winnen of verliezen dus je zou kunnen zeggen dat de kans om te winnen en verliezen ook in het voetbal vijftig om vijftig procent is. 

Als jij voetbalfan bent, weet jij dat dit simpelweg niet waar is. Een topclub zoals Ajax zal veel vaker winnen dan een club die vecht om degradatie te voorkomen. 

Hoe komt dit? Simpelweg door hun vaardigheidsspel. Een topclub heeft meer kwaliteit en dus meer vaardigheid in het voetballen. Om deze reden is de kans dat een topclub wint geen vijftig procent, maar eerder tachtig of negentig procent. Hoe beter je bent in voetballen, des te meer wedstrijden je zult winnen. 

Zo werkt het ook met beleggen. Als jij keer op keer dezelfde simpele, rationele en goede keuzes maakt, dan zul jij niet vijftig procent kans maken om geld te verliezen, maar slechts twintig of tien procent. Niet voor niets zeggen de rijkste mensen ter wereld (die nota bene vaak zo rijk geworden zijn door investeren) het volgende:

Creëer een slot om jouw belegging

Als belegger wil jij natuurlijk zo min mogelijk risico lopen en zo min mogelijk geld verliezen. Gelukkig is er naar mijn mening een strategie die dit mogelijk maakt! Wij maken als het ware een virtueel slot met een stevige ketting om jouw investering die de grootste risico’s buiten de deur houdt. Er zijn twee manieren die ervoor zorgen dat jij veruit de meeste risico’s al buiten boord kan houden.

De eerste manier is om alleen in bedrijven te investeren met goede fundamentele cijfers. Kies bedrijven uit die bewezen hebben om jaar-in-jaar-uit te groeien en die financieel kerngezond zijn. Kijk dus goed naar het gemiddelde groeicijfer van de laatste tien jaar. 

Als het bedrijf jaar in jaar uit heeft bewezen dat ze groei laten zien, dan is de kans natuurlijk groot dat dit ook in de komende jaren zal gaan gebeuren. Kijk tot slot goed naar de financiële staat van een bedrijf. Als een bedrijf financieel gezond is dan betekent dit dat het bedrijf eventuele schulden makkelijk kan afbetalen. 

Check dus goed of het bedrijf weinig schulden heeft. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat als een bedrijf in zwaar weer verkeerd, haar schulden niet kan afbetalen. Dit is wel het laatste scenario wat jij als investeerder wilt.

De tweede manier is om aandelen alleen op de juiste momenten te kopen. Hoe goed de financiële cijfers van een aandeel ook zijn, als jij het aandeel op het verkeerde moment koopt dan wordt het alsnog lastig om hele hoge rendementen te behalen. 

Maar wat is dan zo’n verkeerd moment om een aandeel te kopen en wat is juist het goede moment? Wanneer jij een aandeel koopt voor meer geld dan het eigenlijk waard is dan koop jij het aandeel op een slecht moment. Je betaalt eigenlijk te veel voor het aandeel en de kans dat het aandeel in prijs gaat zakken is groter dan dat die nog verder zal gaan stijgen. Een slecht moment om een aandeel te kopen is dus tijdens of richting een piek. 

Wanneer jij een aandeel koopt voor minder geld dan het eigenlijk waard is dan koop jij het aandeel op een goed moment. Je betaalt eigenlijk te weinig voor het aandeel en de kans dat het aandeel in prijs gaat stijgen is groter dan dat die nog verder zal dalen. Een goed moment om een aandeel te kopen is dus tijdens een beursdip of tijdens een crisis. Let er nogmaals wel goed op dat je alleen geweldige aandelen koopt, met geweldige financiële cijfers! 

Zie jij dat je door simpelweg deze twee keuzes te maken al heel wat risico wegneemt? Je hebt als het ware een risicovrij slot gecreëerd die jouw investering beschermt waardoor de kans dat jij een mooi rendement behaalt op de lange termijn eerder 90/10 is dan 50/50 is.

Zelf beginnen met beleggen

Heb jij dit artikel gelezen en merk je bij jezelf dat jij graag jouw eerste stap zou willen zetten op de beurs? Dan wil ik je uitnodigen om mijn artikel ‘Hoe beleggen in aandelen’ te lezen!

In dit artikel leer jij onder andere:

– Welke broker jij als beginner kunt kiezen om meteen goed van start te gaan
– Bij welke broker ik zelf beleg en waarom ik dit bij deze broker doe
– Welke brokers je naar mijn mening beter kunt vermijden
– Hoe je jouw eerste aandeel kunt kopen
– En nog veel meer….

Klik hieronder op de knop om bij dit waardevolle artikel te komen

 

Starten met beleggen

Begin jouw investeerdersloopbaan meteen goed door te gaan beginnen met beleggen bij de beste broker van Nederland!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie