Alles over investeren

Kost beleggen veel tijd?

           
           In dit artikel:

Ook uitgelegd in een video:

Kost beleggen veel tijd?

Delen
Delen
Delen
Delen

Als mensen denken aan een belegger, dan denken ze vaak aan een persoon die constant achter zijn computer zit en naar moeilijke grafieken zit te kijken. 

Veel mensen denken dat dit beleggers zijn, maar vaak is dit is niet zo. Deze personen die zoveel tijd besteden aan de beurs worden ook wel traders genoemd. 

Traders houden continu de beurs in de gaten, want ze handelen de hele dag door. Zelfs wanneer er maar weinig beweging is op een beursdag. Ze maken gebruik van het minste of geringste stukje beweging op de beurs. Om die reden letten traders er continu op of er bewegingen of trends zichtbaar zijn waardoor ze constant op hun computer bezig zijn. Je moet dus echt gepassioneerd zijn als trader, want de meeste mensen hebben geen zin of geen tijd om de hele dag naar de kleine koersstijgingen of dalingen te kijken. 

Beleggers daarentegen kijken niet de hele dag of er een kleine koersstijging of daling plaatsvind. Vooral voor lange-termijn beleggers is dit geen issue. Jij weet inmiddels dat deze site bedoeld is voor de lange-termijn belegger. 

Beleggers kijken niet de hele dag naar de beurs, want dit maakt simpelweg geen verschil voor ze. Het maakt simpelweg niet uit of een aandeel op een dag nu met een half procent is gestegen of met een half procent is gedaald. Het wordt pas interessant voor een belegger als een aandeel met pak hem beet twintig procent is gestegen of gedaald. Meestal gebeurt dit niet in één beursdag, maar duurt dit weken of zelfs maanden. Een belegger hoeft dus niet elke dag meerdere uren naar de beurs te kijken.

Het feit dat je niet de hele dag achter jouw beeldscherm hoeft te zitten, maar gewoon hoeft te wachten zal al veel meer mensen aanspreken. De meeste mensen hebben namelijk een druk leven en zitten er niet op te wachten om ook hier nog eens veel tijd aan te besteden. Voor een belegger neemt het kijken naar resultaten dus amper tijd in beslag. 

De meeste beleggers inclusief mijzelf kijken slechts een paar minuten per dag hoe zijn of haar aandelen er voorstaan. Maar als het kijken naar resultaten weinig tijd kosten, waar besteed een goede belegger dan wel zijn of haar tijd aan?

Waar besteed een belegger tijd aan?

Een belegger besteed zijn of haar meeste tijd aan het doen van goed onderzoek en naar het zoeken naar een gouden investeringskans. Als belegger wil jij natuurlijk wel weten of jouw investering verstandig of onverstandig is. Om die reden is goed onderzoek doen het enige echt tijdrovende onderdeel van beleggen. Het voordeel is wel dat je dit slechts een paar keren hoeft te doen, want je hoeft slechts een paar geweldige bedrijven te vinden om in te investeren om tot geweldige resultaten te kunnen komen. 

Laten we eerlijk zijn. Het onderzoek doen is ook nog eens een geweldig leuk onderdeel van beleggen! Hoe gaaf is het als je na een tijdje zoeken, je eindelijk een aandeel hebt gevonden die aan al jouw eisen voldoet en jou op de lange termijn veel rendement zou kunnen opleveren!. Jij hebt zojuist door goed onderzoek te doen een geweldige mogelijkheid gevonden om veel winst te kunnen maken. Dit zijn de momenten die beleggers blij maken.

Het onderzoek begint vaak met het kijken of een aandeel interessant is. Persoonlijk (en met mij vele andere succesvolle beleggers) kijk ik of het bedrijf de afgelopen jaren heeft bewezen hard te kunnen groeien. 

Verder kijk ik of het bedrijf weinig schulden heeft en dus financieel gezond is. Komt een bedrijf door deze keuring? Dan is het aandeel interessant genoeg om verder onderzoek in te doen. Zijn de financiële cijfers echter niet genoeg? Dan schrijf ik het bedrijf af en kijk ik naar het volgende bedrijf. 

Persoonlijk ben ik hooguit 20 minuten bezig om te kijken naar de financiële cijfers. Echter als de eerste twee a drie cijfers mij al tegenvallen dan schrijf ik het bedrijf af en ben ik slechts vijf tot tien minuten bezig per bedrijf. Ik wil mijn kostbare tijd liever in interessante bedrijven stoppen.

Als het bedrijf door de eerste keuring is gekomen ga ik meer onderzoek doen. Eerst ga ik kijken wat het bedrijf precies doet en wat zij verkopen. Ik wil als het ware snappen wat het bedrijf doet, want zo kan ik voor mijzelf een beter beeld schetsen of het bedrijf het de komende jaren ook goed zal doen. 

Begrijp ik het bedrijf niet? Dan is het toch beter om op zoek te gaan naar een ander bedrijf. 

Begrijp ik het bedrijf wel? Dan ga ik verder kijken naar het management van het bedrijf. Als investeerder geef jij namelijk jouw geld aan het bestuur van een bedrijf. Jij moet erop vertrouwen dat de managers van het bedrijf het geld goed zullen gaan gebruiken en het bedrijf nog winstgevender maken. Uiteraard ben jij als investeerder erg benieuwd wie de CEO van een het bedrijf is en wat hij in het verleden heeft gedaan. 

Ben jij ervan overtuigd dat het bedrijf in goede banen word geleid? Dan kunnen wij nog kijken of het bedrijf een concurrentievoordeel heeft ten opzichte van de concurrentie. 

Conclusie

In de praktijk hoeft beleggen helemaal niet tijdrovend te zijn. Het is echt een mythe dat beleggen veel tijd kost en dat je eigenlijk beter een financieel adviseur kunt inhuren. 

Persoonlijk vind ik beleggen leuk en besteed ik er vaak veel tijd aan, maar er zijn ook weken dat ik niet of nauwelijks met beurskoersen bezig ben. 

Als jij een paar uurtjes per week vrij hebt dan is het zeker mogelijk om een geweldige aandeel te vinden. Is het op een zondag bijvoorbeeld erg regenachtig? Pak jouw laptop erbij en ga opzoek naar een gouden aandeel. Voor iemand die interesse heeft in beleggen, maar die weinig tijd heeft en toch een mooi rendement wilt meepakken, is lange-termijn beleggen echt ideaal. 

Heb jij echter meer tijd? Ook dat is niet erg want jij kunt natuurlijk zelf bepalen hoe vaak jij opzoek gaat naar een gouden aandeel. 

Hoe meer tijd je erin stopt des te meer en betere aandelen jij zult vinden. Uiteindelijk loont het dus wel om er meer tijd in te stoppen. Ook meer tijd stoppen in het onderzoek kan erg slim zijn. De basis van het onderzoek hebben wij al behandeld, maar jij zou jouw onderzoek nog kunnen uitbreiden. 

Je kunt bijvoorbeeld nog het jaarverslag van het bedrijf doorspitten. Vaak kom je hier nog veel nuttige extra informatie tegen zoals in welke regio het bedrijf haar meeste en minste winst maakt, wat de plannen voor de komende jaren zijn en kom je erachter wat voor eventuele risico’s jij als investeerder kunt lopen. 

Ten slotte zou jij ook een uitgebreid concurrentieonderzoek kunnen doen. Zo kom jij er bijvoorbeeld achter of het bedrijf echt wel zoveel groei laat zien vergeleken met haar concurrenten. 

Jij kunt zelf dus bepalen hoeveel tijd jij aan beleggen wilt steken. Het loont om veel tijd in onderzoek te steken, maar dit hoeft niet in één dag. Je kunt jouw onderzoek natuurlijk ook spreiden over enkele weken.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie