Alles over de pay-out ratio
In dit artikel:
Wat is de pay-out ratio?
In dit artikel gaan we het hebben over de pay-out ratio wat ook wel de dividend pay-out ratio wordt genoemd.
De pay-out ratio is een belangrijk kengetal voor dividendbeleggers, want het laat zien welk percentage van de nettowinst van een bedrijf wordt uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. De pay-out ratio is waardevol, omdat het vertelt of het bedrijf dividend in de toekomst kan blijven uitbetalen en of het bedrijf een hoog genoeg dividend uitbrengt.
Dit is een korte en directe omschrijving van de pay-out ratio. Echter kan ik begrijpen wanneer je het gevoel hebt dat je het nog niet helemaal begrijpt. Laat ik een voorbeeld geven om de pay-out ratio nog beter te begrijpen.
Stel je bent als dividendbelegger geïnteresseerd in het aandeel Coca-Cola. Je wilt graag weten of Coca-Cola een mooie en duurzame marge van haar winst in de vorm van dividend uitkeert. Als de pay-out ratio namelijk erg hoog ligt dan is de kans groter dat het bedrijf zo’n hoog dividend niet kan blijven uitbetalen. Een pay-out ratio boven de 100 is zelfs een slecht teken, want in dit geval zou het bedrijf meer dividend uitkeren dan dat het winst maakt.
Je ziet op Yahoo Finance dat Coca-Cola op dit moment een pay-out ratio heeft van 75%. Kortom Coca-Cola spendeert 75% van de nettowinst aan het uitkeren in de vorm van dividend. Dat is vrij hoog, maar hoeft niet meteen problematisch te zijn. In dit geval is het goed om te onderzoeken of Coca-Cola gedurende de jaren altijd dividend heeft uitbetaalt en heeft verhoogd.
Wat is een goede pay-out ratio?
Je zou denken dat hoe hoger de pay-out ratio, des te beter dit is voor jou als dividendbelegger. Dit klopt tot een zekere hoogte, maar een te hoge pay-out ratio is ook niet goed.
Er is geen ideale of perfecte uitkomst voor de pay-out ratio. Als dividendbelegger wil je eigenlijk dat de pay-out ratio zo hoog mogelijk is, maar het is wel belangrijk dat het bedrijf dit dividend kan blijven uitbetalen. Een pay-out ratio tussen de 50% en 80% is dus erg aantrekkelijk als het bedrijf heeft bewezen dat het elk jaar dividend uitbetaalt en het liefst om de zoveel tijd ook verhoogd.
Puur en alleen kijken naar de pay-out ratio is dan ook niet zo waardevol. De pay-out ratio wordt wel waardevol wanneer je dit vergelijkt met de historische dividenduitbetalingen van een bedrijf.
Let er wel op dat de kans groter is dat een bedrijf haar hoge dividend niet meer kan uitbetalen als de pay-out ratio erg hoog wordt. De kans hierop wordt groter bij een pay-out ratio tussen de 80% en 100%. Het hoeft niet slecht te zijn, maar het risico op vermindering van het dividend is wel groter bij deze percentages.
Een pay-out ratio boven de 100% is echt geen goed teken. Dit betekent namelijk dat het bedrijf meer dividend uitbetaald dan dat het winst maakt. De kans is bij deze percentages wel heel groot dat het minder dividend zal gaan uitbetalen in de toekomst. Misschien leent het bedrijf zelfs wel geld om dividend uit te keren wat uiteraard geen goed teken is.
Een lage pay-out ratio hoeft ook niet slecht te zijn voor veel beleggers. Een lage pay-out ratio betekent namelijk dat het bedrijf liever haar winsten weer in het bedrijf zelf herinvesteert om meer te groeien en om op de lange-termijn nog winstgevender te worden. Voor echte dividendbeleggers is een lage pay-out ratio echter niet interessant.
Waar kan ik de pay-out ratio vinden?
De pay-out ratio is gelukkig erg makkelijk en gratis te vinden op het internet. Zelf vind ik het erg makkelijk om de pay-out ratio te vinden op Yahoo Finance.
Ga naar Yahoo Finance, vul de naam in van het gewenste aandeel en klik vervolgens op het kopje ‘statistics’. Onder het kopje ‘Dividends & Splits’ zul je vervolgens de pay-out ratio vinden.
In de afbeelding hieronder vind je een voorbeeld waar de pay-out ratio staat als je bijvoorbeeld het aandeel Coca-Cola zoekt op Yahoo Finance. Ik heb de pay-out ratio aangegeven met een rode lijn.
Hoe pay-out ratio berekenen?
Naast dat je de pay-out ratio op allerlei websites gratis kunt vinden op het internet, is het echter ook mogelijk om de pay-out ratio zelf te berekenen.
Voor het berekenen van de pay-out ratio deel je het totale dividend door de nettowinst.