Boeken

Review: De rijkste man van Babylon

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter

Hoe goed is het boek?

4.5/5

Details van het boek

Waar gaat het boek over?

Iedereen die ook maar een beetje is geïnteresseerd in personal finance heeft wel eens gehoord van het boek “De rijkste man van Babylon”. Door vele succesvolle mensen wordt dit boek getipt als een “must read” en je wordt dan ook door velen tot gek verklaard als je dit boek nog nooit hebt gelezen. Ook al wordt een boek veel getipt en gehyped, dit hoeft nog niet te betekenen dat het boek daadwerkelijk erg goed is. Ik heb ook boeken gelezen die net zo gehyped worden, maar die naar mijn mening te kort schieten en tegen vallen. Één ding geef ik deze mensen wel na. Doordat zij een boek hypen word ik nieuwsgierig om erachter te komen of het boek daadwerkelijk waardevol is. 

In het boek “De rijkste man van Babylon” worden tien verschillende verhalen verteld die plaatsvonden in en rondom de oude stad Babylon. Één van deze verhalen gaat over twee mannen genaamd Bansir en Kobbi. Bansir is een wagenbouwer en woont in het oude Babylon. Hij bezat niet veel geld, moest elke dag hard werken en had een eenvoudige woning. Kobbi is een vriend van Bansir en net als Bansir had ook hij het niet breed. Zijn leven stond in schril contrast met het rijke imago waar de stad Babylon destijds om bekend stond. Denk je aan Babylon, dan denk je onder andere aan de hoge muren om het koninklijke paleis, de beschilderde toren van de Tempel van Bel of aan de hangende tuinen van Babylon. Op een dag zijn Bansir en Kobbi het zat en willen antwoord op de vraag waarom zoveel hardwerkende mensen arm zijn, terwijl een paar rijke mensen zoveel rijkdom hebben vergaard. Ze schakelen de hulp in van een oude vriend genaamd Arkad die bekend staat als de rijkste man van Babylon. Zelfs de koning van Babylon is benieuwd hoe Arkad dit voor elkaar heeft gekregen. 

In het boek worden verschillende adviezen gegeven over geld en het groeien van geld. Het doel van het boek is om te laten zien dat als het gaat om geld, de wereld van nu amper is veranderd vergeleken met de wereld van duizenden jaren geleden. Net zoals vroeger wordt vandaag de dag voor de meeste mensen geld verdiend door hard te werken. Net zoals vroeger zijn er vandaag de dag meer mensen die maandelijks nauwelijks kunnen rondkomen, dan dat er rijken zijn. Net zoals vroeger bezit vandaag de dag een klein groepje rijken de meeste welvaart van de wereld. Net zoals vroeger zijn er vandaag de dag mensen die schulden hebben. De overeenkomsten tussen vroeger en nu kunnen blijven doorgaan. Aangezien er weinig is veranderd op het gebied van geld, kun je rijk worden door simpelweg te kijken naar de adviezen die rijke mensen vroeger al gaven. 

Wat wil het boek jou leren?

Het boek wil jou leren hoe met geld om te gaan zodat jij uiteindelijk financieel onafhankelijk of rijk kunt worden. Wat mij betreft is het boek hier zeker in geslaagd! 

Er zijn vele boeken die ik heb gelezen die ook beloven rijk te worden, maar vervolgens te algemeen zijn of te risicovolle tips geven. Dit boek is daarentegen juist erg praktisch en leert de lezer precies welke stappen hij moet zetten om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden. Het boek legt deze stappen haarfijn uit in twee hoofdstukken genaamd “Zeven remedies tegen een krappe beurs” en “De vijf wetten van het goud”. 

Zeven remedies tegen een krappe beurs

In het hoofdstuk ‘De zeven remedies tegen een krappe beurs’ wordt haarfijn uitgelegd hoe het komt dat veel mensen nauwelijks rond kunnen komen, maar er wordt vooral vertelt wat deze mensen hiertegen kunnen doen. Het is als het ware een stappenplan die praktisch, eenvoudig en succesvol is voor iedereen die moeite heeft met zijn of haar persoonlijke financiën. Om jou alvast een voorproefje te geven, zal ik de zeven stappen kort voor jou omschrijven. 

Ten eerste is het belangrijk volgens het boek om iedere maand een deel van jouw inkomen te sparen. Het boek zegt er het volgende over: “van elke tien munten die je in je beurs doet,  geef je er maximaal negen uit. Je beurs zal meteen dikker en zwaarder worden, dat goed voelt in je hand en dat je gerust stelt.”

Ten tweede is het belangrijk om uw uitgaven te begroten zodat jij weet hoeveel kosten je elke maand hebt. Het boek zegt er het volgende over: “Begroot uw uitgaven zodat u geld hebt voor wat nodig is, voor uw pleziertjes en voor vervulling van uw wensen, zonder meer dan negen tiende deel van uw inkomsten uit te geven.”

Ten derde is het belangrijk om jouw geld te investeren zodat jouw geld voor jou kan laten werken. Het boek zegt er het volgende over: “Zet elk muntstuk aan het werk opdat het zijn soort vermenigvuldigd, zoals de kuddes in het veld, en uw inkomsten, een stroom van rijkdom die voortdurend uw beurs voedt.”

Ten vierde is het belangrijk om goed te weten waarin je investeert. Het boek zegt daar het volgende over: “Bescherm uw schat tegen verlies door alleen te investeren als de hoofdsom veilig is, als die altijd opeisbaar is en als u een redelijke rente krijgt. Vraag advies aan wijze mannen. Verzeker u van het advies van degenen die ervaring hebben met lucratieve beleggingen. Laat hun wijsheid uw schat beschermen tegen gevaarlijke beleggingen.”

Ten vijfde is het belangrijk om op de lange termijn geen huis te huren, maar te kopen. Het boek is er erg duidelijk en kort over. Het boek zegt er het volgende over: “Bezit uw eigen huis.”

Ten zesde is het belangrijk om niet alleen te genieten van het succes van nu, maar dat je ook goed rekening houdt met de toekomst. Het boek zegt er het volgende over: “Tref ruim van tevoren voorzieningen om uzelf en uw gezin in de toekomst te kunnen onderhandelen.”

Ten slotte is het belangrijk om niet alleen jouw geld te investeren, maar ook om te investeren in jezelf. Het boek zegt er het volgende over: “Uw eigen kracht bevorderen, studeren en wijsheid opdoen, uw vaardigheid vergroten en uw daden laten getuigen van zelfrespect. Zo ontwikkelt u geleidelijk het zelfvertrouwen om uw zorgvuldig overwogen verlangens te verwerkelijken.”

De vijf wetten van het goud

In het hoofdstuk “De vijf wetten van het goud” wordt verteld dat er wetten bestaan als het gaat om geld verdienen. Wie zich aan deze wetten houdt, zal veel geld verdienen. Deze mensen trekken namelijk geld aan. Houd jij je niet aan deze wetten? Dan is de kans heel groot dat jij niet zult beschikken over een groot vermogen. Deze mensen schuwen namelijk geld af. Niet voor niets zegt het boek dat veel goud zullen bezitten als ze de vijf wetten van het goud kennen en zich daaraan houden. Om jou wederom een voorproefje te geven, zal ik de vijf wetten kort voor jou omschrijven.

De eerste wet van het goud vertelt dat geld naar jou toe zal komen als jij een deel van jouw inkomen opzij legt. Het boek zegt er het volgende over: “Goud komt graag en in steeds grotere hoeveelheden naar wie ten minste een tiende deel van zijn verdiensten opzij legt om een bezit voor zijn toekomst en die van zijn gezin op te bouwen.”

De tweede wet van het goud vertelt dat geld naar jou toe zal komen als jij jouw spaargeld investeert. Het boek zegt er het volgende over: “Goud werkt ijverig en tevreden voor de eigenaar die zo verstandig is er lucratieve activiteiten voor te vinden, zodat het goud zich even snel vermenigvuldigt als het vee in de wei.”

De derde wet van het goud vertelt dat geld naar jou toe zal komen als jij luister naar het advies van echte investeerders. Met echte investeerders worden mensen bedoeld die daadwerkelijk keer op keer een geweldig rendementen laten zien of rijk zijn geworden door investeren. Medewerkers van financiële instanties zoals financieel adviseurs geven juist vaak minder goede adviezen die vooral in het belang van het bedrijf zijn. Het boek zegt er het volgende over: “Goud zoekt de bescherming van de voorzichtige eigenaar die het investeert volgens de adviezen van mannen die weten hoe met goud om te gaan.”

De vierde wet van het goud vertelt dat geld naar jou toe zal komen als jij jouw spaargeld investeert in veilige beleggingen en wanneer jij risicovolle beleggingen vermijd. Het boek zegt er het volgende over: “Goud glipt door de vingers van de man die het in ondernemingen of doeleinden investeert waarmee hij niet bekend is, of die ontraden worden door ervaren beleggers”. 

De vijfde wet van het goud vertelt dat geld naar jou toe zal komen als jij uit de buurt blijft van beleggingen die onmogelijke opbrengsten beloven. Denk hierbij aan hefboomproducten zoals CFD’s, het casino of de loterij. Het boek zegt hier het volgende over: “Goud ontvlucht de man die het dwingt tot onmogelijke opbrengsten, of die de verleidelijke adviezen van bedriegers en zwendelaars opvolgt, of die het toevertrouwt aan zijn eigen onervarenheid en romantisch verlangen naar investeringen.”

Hoe goed is het boek?

Aan het begin van dit artikel werd al verteld dat dit boek door velen wordt geprezen als één van de beste boeken ooit als het gaat om de categorie personal finance. Is het waar dat dit één van de beste personal finance boeken allertijden is? Wanneer iemand mij dit in de toekomst zou vragen zou ik volmondig ja zeggen. 

In dit geval is er een goede reden waarom dit boek onder zoveel mensen zo populair is geworden. Het boek doet namelijk precies wat het belooft. Door het gehele boek worden er constant wijze lessen onderwezen als het gaat om het beheren van geld en geeft het zeer praktische tips hoe jij jouw geld vervolgens weer kan laten groeien. Door het lezen van dit boek wordt jij als het ware een succesvolle manager die precies weet hoe met zijn of haar geld om te gaan. Het goede aan dit boek is dat deze lessen niet saai en droog worden verteld, maar juist door middel van leuke praktische verhalen die zich duizenden jaren geleden hebben afgespeeld. Deze verhalen voelen wat mij betreft zelfs romantisch en nostalgisch aan. Ik betrap mezelf erop hoe ik mij keer op keer afvraag hoe de rijke stad Babylon er moeten hebben uitgezien en hoe de inwoners van de stad hebben geleefd. 

Voor mij is het echt zoeken om een minpunt van dit boek te vinden. Mag ik toch een klein puntje van kritiek geven? Hoewel het boek zeker niet algemeen is zou ik als lezer af en toe met verschillende onderwerpen nóg meer de diepte in willen getrokken worden. Voor mij is het duidelijk dat dit boek iedereen adviseert om te gaan investeren. Echter ben ik als lezer ook heel nieuwsgierig welke beleggingen dit boek mij zou aanraden. Voor mij is dit een voorbeeld wat niet heel duidelijk gemaakt wordt. Toegegeven, deze vragen zijn wel erg diep en het boek belooft ook geen kant en klare beleggingstips. 

Wat mij betreft zijn er geen zware minpunten te vinden, maar wel een scala aan pluspunten. Om de genoemde redenen zou ik dit boek aan iedereen willen aanraden. Iedereen krijgt gedurende zijn leven namelijk te maken met geld, maar slechts weinigen weten ook hoe je daar daadwerkelijk mee om moet gaan. Dit boek motiveert je echt om beter te worden met geld en om succesvoller te worden in het leven. Om al deze talloze redenen geef ik het boek “De rijkste man van Babylon een dik verdiende beoordeling van vier en een halve ster. 

Pluspunten van het boek

Minpunten van het boek

Mijn beoordeling

4.5/5

Wat vinden anderen van dit boek?

Het boek zelf lezen?

Ben jij nieuwsgierig en wil jij het boek zelf gaan lezen? Bestel het boek vandaag nog via Bol.com zodat u het boek morgen binnen heeft! U kunt de juiste pagina eenvoudig bereiken via de onderstaande groene knop.

Haal deze bestseller in uit

Bestel nu en ontvang het boek boek morgen!

Plaats een reactie

Zeer goed boek

9 August 2021

Kopen

Steef