Alles over investeren

Het grote brokers onderzoek

Het grote brokers onderzoek

Delen
Delen
Delen
Delen

Veel mensen hebben interesse om te gaan beleggen, maar hebben geen idee waar ze dit kunnen doen. Gelukkig zijn er  vandaag de dag genoeg opties waar jij jouw investeerders loopbaan kunt beginnen. De keuze is reuze, maar bij welke aanbieder kun jij nu het beste terecht? 

Als jij wilt beleggen in aandelen dan is het eerste wat je doet het kiezen van een broker. Op het internet staan tegenwoordig talloze brokers waar jij terecht kunt. Echter is het zo dat lang niet alle brokers interessant zijn voor beginnende en lange-termijn beleggers. Sommige (populaire) brokers kun je naar mijn mening zelfs beter helemaal vermijden.

Als beginner in de beleggerswereld wil jij niet voor onverwachte verassingen komen te staan, en dat is precies wat jij bij de meeste brokers wel zult gaan krijgen. Van simpelweg te hoge kosten die je rendement opeten tot en met een onduidelijk beleggersplatform. Het komt allemaal voor in wereld van brokers. Elke investeerder heeft ooit een broker gekozen, inclusief mijzelf. Waar ik al snel achterkwam is dat je goed onderzoek moet doen voordat je een broker kiest. 

Om jou als beginnende belegger deze tijd te besparen geef ik jou naar aanleiding van mijn eigen onderzoek, graag waardevolle informatie zoals welke broker interessant voor jou kan zijn en welke broker je naar mijn mening het beste meteen kunt vermijden. Zo hoef jij alleen maar dit artikel te lezen en kun jij je vooral richten op het zoeken naar geweldige investeringen.

Voordat je begint met lezen...

Vooraf zijn er een paar belangrijke punten om te melden. Allereerst is dit onderzoek echt bedoeld voor de lange-termijn belegger die niet de hele dag naar moeilijke grafieken wilt kijken, maar ook graag nog andere dingen in zijn of haar leven wil doen. Dit zou geen verassing moeten zijn, want deze hele site is ingericht voor lange-termijn beleggers. 

Ben jij geen belegger, maar ben jij meer een trader of een handelaar? Dan zijn de resultaten van dit onderzoek voor jou niet heel interessant. Traders hebben namelijk weer hele andere tools bij een broker nodig dan beleggers. 

Traders zullen vooral gebaat zijn bij brokers die allerlei dure geavanceerde hulp tools aanbieden voor de technische analyse. Wij als investeerders hebben deze gecompliceerde hulp tools helemaal niet nodig. 

Bovendien beleggen traders ook vaak weer in andere beleggingsinstrumenten dan investeerders. Traders zullen vooral interesse hebben in buitenlandse valuta, hefboomproducten of CFD’S. Wij als beleggers vermijden deze beleggingsinstrumenten juist, want wij zijn juist geïnteresseerd in beleggingsinstrumenten zoals aandelen en ETF’s. 

Ten slotte is het zo dat wij voor ons onderzoek alleen brokers meenemen waarbij jij jouw eigen jaarkosten kunt berekenen. Zo kunnen wij er namelijk vrij gemakkelijk achter komen welke broker lage of hoge kosten heeft. Heeft een broker geen eigen kostencalculator? Ik ben als investeerder kritisch en dus vind ik het dan niet duidelijk genoeg is hoeveel winst ik als investeerder overhoud. 

Belangrijke criteria voor een broker

Het is belangrijk dat een broker voldoet aan de meest belangrijke eisen die jij als beginnende belegger hebt. Wie de beste broker wilt worden, moet daarom goed scoren op de volgende criteria:

Waarom zijn deze criteria belangrijk?

Een broker die lage tarieven hanteert is het beste wat jij als investeerder kunt hebben. Zeker als jij een (jonge) belegger bent die met een laag bedrag wil gaan beginnen. Hanteert een broker hoge tarieven? Dan snoept jouw broker als het ware steeds een groot stuk van jouw rendement af. Dit is wel het laatste waar jij als belegger op zit te wachten.

Verder is het zo dat wij willen dat de focus van de broker bij aandelen en eventueel ETF’s liggen. Er zijn tegenwoordig zat brokers die zich meer richten op risicovolle beleggingsinstrumenten zoals CFD’s en hefboomproducten. Deze brokers willen wij als investeerder meteen vermijden. Hier gaan we later in dit artikel verder op in.

Er zijn erg veel verschillende landen in de wereld en dus zijn er ook veel verschillende beurzen waarop jij zou kunnen handelen. Je kunt echter niet met elke broker handelen op elke beurs. Ik verwacht van een broker dat ik in ieder geval kan handelen op de meest populaire en belangrijke beurzen. Ik heb het dan over de Amerikaanse beurzen zoals de Nasdaq, maar ook over Europese beurzen zoals de Nederlandse AEX of de Duitse beurs in Frankfurt. Zo kan jij namelijk handelen in populaire bedrijven zoals Apple, Facebook, Shell, Tesla enzovoort. 

Wat veel beginnende beleggers ook fijn vinden, is een platform die overzichtelijk en makkelijk te gebruiken is. Zo moet voor een beginnende belegger vrij snel duidelijk zijn waar hij of zij aandelen kan kopen. Het is dus een must dat een broker zowel een goed werkende website als app heeft waarop jij kunt handelen in aandelen. Het handige van een app is, dat jij zelfs op de meest gekke plekken kunt handelen in aandelen of jouw beleggingsportefeuille kunt bekijken. Dit is een ‘must have’ voor elke broker.

Onze focus als investeerder ligt voornamelijk op aandelen en ETF’s, maar het is natuurlijk nooit verkeerd om meerdere opties te hebben. Ik heb het dan niet over erg risicovolle beleggingsinstrumenten zoals CFD’s en hefboomproducten, maar over bijvoorbeeld cryptocurrencies. Nu hoef jij als investeerder niet perse te investeren in andere beleggingsinstrumenten om succesvol te zijn op de beurs. Daarom weegt dit criterium minder zwaar dan de vorige criteria.

Ten slotte is het belangrijk om een goed bereikbare broker te hebben die jou kunt helpen mocht je eventuele problemen of onduidelijkheden tegenkomen. Het is belangrijk dat jij de klantenservice in ieder geval kunt bereiken via email of telefoon. Ook al kunnen de meeste Nederlanders hartstikke goed Engels spreken, vind ik het een ‘must’ dat de klantenservice van een bedrijf Nederlandstalig is.

Welke brokers doen mee aan het onderzoek?

Om elke broker een eerlijke kans te geven, heb ik besloten om eerst vooronderzoek te doen naar alle brokers die in Nederland operatief zijn. Ons lijstje bevat op dit moment dan ook de volgende 14 namen:

Brokers die je NIET moet kiezen

Zoals je ziet heb je als beginnende belegger op voorhand genoeg brokers om uit te kiezen. Echter heb ik mijzelf in elke broker verdiept en ik kwam er al gauw achter dat we al enkele brokers kunnen uitsluiten. 

Broker #1 – Plus500

Broker nummer 1 die ik persoonlijk nooit zou gebruiken is de bekende broker genaamd Plus500. Je hebt waarschijnlijk wel eens van deze broker gehoord. Plus500 is een bekende naam geworden de afgelopen jaren. Zo zijn ze zelfs al enkele jaren hoofdsponsor van de bekende voetbalclub Atletico Madrid. 

Grote naam of niet, deze broker kunnen we afstrepen. De reden hiervoor is, omdat Plus500 geen normale broker is maar een CFD broker. Dit betekent dat je geen aandelen kunt kopen, maar je gaat als het ware een contract aan met het bedrijf zelf. Wij zijn lange-termijn beleggers en wij willen juist wel graag aandelen bezitten. Dit is simpelweg niet mogelijk bij deze broker. 

Heb jij geen idee wat CFD’s zijn? Geen zorgen. Ik heb een artikel geschreven waarin ik uitleg wat CFD’s zijn en wat er mis is met CFD’s. 

Broker #2 – eToro

Broker nummer 2 die ik persoonlijk nooit zou kiezen als beginnende belegger is het bedrijf genaamd eToro. Ook deze broker is inmiddels een bekende naam. Reclame van eToro is steeds meer zichtbaar en het bedrijf word hierdoor ook steeds groter. Toch kunnen wij ook deze broker van ons lijstje schrappen om de simpele reden dat ook eToro een CFD broker is. Wij zijn juist opzoek naar een broker die zich vooral focust op aandelen.

Broker #3 – Markets.com

Persoonlijk had ik nog nooit van deze broker gehoord. Het is een Engelse broker die toch erg populair schijnt te zijn onder traders in Nederland. En in deze zin zit ook meteen het addertje onder het gras. Het platform is erg populair onder traders en niet onder lange-termijn beleggers. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat ook Markets.com een CFD broker is. 

Broker #4 – IG Markets

Nog een vrij onbekende buitenlandse broker in dit rijtje. IG Markets is net als de voorgaande bedrijven een CFD broker en dus niet interessant voor ons.

Broker #5 – 24option.com

De naam verklapt eigenlijk al waarom deze broker niks is voor beginnende en lange-termijn beleggers. Ook dit bedrijf focust zich niet op aandelen maar CFD’s en Forex. Wellicht ideaal voor traders, maar niet voor investeerders.

Broker #6 – Mexem Benelux

In tegenstelling tot alle vorige brokers is deze broker geen CFD broker, maar een reguliere broker. Dit is waar wij naar opzoek zijn. Toch is er een reden waarom Mexem Benelux is uitgesloten van mijn onderzoek. Mexem Benelux heeft namelijk geen kostencalculator staan op de website. Zoals aangegeven is dit wel degelijk een eis voor dit onderzoek.

Broker #7 – Saxobank

Hetzelfde verhaal geldt voor Saxobank. Het is een broker die zich wel focust op aandelen, maar ook Saxobank heeft geen kostencalculator op haar website staan.

Broker #8 – ABN Amro

Wie kent deze bank nu niet. Je kunt bij ABN Amro niet alleen sparen of laten beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te beleggen bij ABN Amro. Echter is ook bij deze bank het niet mogelijk om jouw eigen jaarkosten te berekenen en dus sluiten we ook deze bank uit. 

Brokers die WEL interessant zijn

We hebben de helft van alle brokers op ons lijstje al kunnen wegstrepen. Dit betekent dat er nog 6 bedrijven zijn die het kunnen schoppen tot beste broker voor lange-termijn beleggers. Ik zal deze brokers kort omschrijven zodat jij een beter beeld hebt van het bedrijf.

Broker #1 – DEGIRO

Het bedrijf DEGIRO is in 2008 opgericht door vijf oud medewerkers van BinckBank. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste en meest populaire brokers van Nederland. Wat meteen opvalt is dat DEGIRO zich niet focust op risicovolle beleggingsinstrumenten zoals CFD’s en opties, maar juist op de traditionele beleggingsinstrumenten zoals aandelen en ETF’s. Ben jij al meer ervaren en wil jij ook gebruiken van overige beleggingsinstrumenten zoals opties en hefboomproducten? Ook dit is mogelijk bij DEGIRO ondanks dat hun focus hier niet ligt. 

Hoe zit het met het aantal beurzen waar jij als investeerder terecht kunt? Bij DEGIRO kun jij in ieder geval terecht op de bekende Amerikaanse, Nederlandse, Belgische en Duitse beurs. Precies wat wij zoeken! Heb jij echter een geweldig aandeel gespot in een ander land? Geen zorgen, want bij DEGIRO kun jij ook terecht op onder andere de Britse, Franse, Canadese en Japanse beurs.

Verder is het zo dat DEGIRO een handige app heeft waarop jij waar dan ook kunt handelen op de beurs. Het handige van deze app is ook dat je op elk moment van de dag kunt checken hoe jouw aandelen ervoor staan. Bovendien is de app ook erg gebruikersvriendelijk en overzichtelijk. Ditzelfde geldt overigens ook voor het webplatform.

Wat betreft klantenservice zijn er brokers die het beter doen. Zo heeft DEGIRO geen chatfunctie op haar website en je kunt ook niet gebruik maken van Whatsapp. Wel is het zo dat je de klantenservice van DEGIRO gewoon kunt bereiken via de telefoon of per mail. Elke werkdag is de servicedesk namelijk geopend van 08:00 tot en met 22:00. In het weekend is de servicedesk van DEGIRO dus niet geopend.

Door slechts iets meer research te doen kom ik er al gauw achter dat DEGIRO bij velen geroemd word om hun lage kosten. Als investeerder klinkt dit als muziek in mijn oren. Echter is het zo dat bij extreem goedkope tarieven er vaak een addertje onder het gras zit. Zit er inderdaad een addertje onder het gras en is DEGIRO echt de goedkoopste aanbieder? Daar kom je zo meteen achter.

Broker #2 – LYNX

Ook het bedrijf LYNX is één van de grotere brokers van Nederland. Verder is het zo dat LYNX ook een reguliere broker is en dus geen CFD broker. Het bedrijf lijkt zich in tegenstelling tot DEGIRO zich niet te willen onderscheiden door lage tarieven, maar door goede service en uitgebreide educatie. 

Wat betreft het aantal beschikbare beurzen lijkt LYNX (met een klein verschil), DEGIRO de baas te zijn. Net als bij DEGIRO is het bij LYNX in ieder geval mogelijk om op de Nederlandse, Duitse, Amerikaanse en Belgische beurs te handelen. Ook is het mogelijk om te handelen op de Franse, Canadese, Japanse en Franse beurs. Maar wat pas echt opvalt aan LYNX is dat ze het mogelijk maken om ook op de Chinese beurs te handelen. Dit bieden niet veel brokers aan. Het is maar de vraag of jij als beginnende belegger hier gebruik van gaat maken, maar het is altijd fijn om deze mogelijkheid te hebben. Ten slotte is het bij LYNX ook mogelijk om in andere beleggingsinstrumenten te investeren zoals opties en ETF’s.

Bij LYNX is het ook mogelijk om te handelen op de beurs waar jij maar wilt. Dit is mogelijk via de LYNX Trading app. Ook scoort de app hoog op gebruikersvriendelijkheid, want veel klanten lijken zeer tevreden te zijn met de app.

Zoals eerder benoemd wil LYNX zich vooral onderscheiden op het gebied van service en educatie. Op het gebied van service slaagt LYNX hier zeker in. Bij LYNX kun jij namelijk voor al jouw vragen niet alleen terecht via email of telefoon, maar zelfs via whatsapp en via een chatfunctie op haar website. Ben jij toch een liefhebber van telefonisch contact? Elke werkdag tussen 08:00 en 22:00 kun jij terecht bij LYNX haar klantenservice. Daarnaast levert LYNX educatie programma’s aan voor haar klanten. Echter is dit voor ons als investeerders niet heel interessant, want LYNX haar educatie lijkt vooral gericht te zijn op de actieve belegger of trader.

Het is dus geen geheim dat LYNX goed presteert op het gebied van beursaanbod en service. Maar hoe zit het met het allerbelangrijkste punt voor een investeerder, namelijk de kosten. Opvallend vind ik dat LYNX op haar website beweert goedkoper te zijn dan alle andere brokers waaronder DEGIRO die lage kosten juist als prioriteit beschouwd. Er kan maar één broker de goedkoopste zijn. Zo meteen kom jij erachter of LYNX inderdaad de goedkoopste is.

Broker #3 – BinckBank

In het jaar 2000 hebben vier oud medewerkers van broker IMG, het bedrijf Binck opgericht. Het is een online beleggersbank waar de focus vooral ligt op het handelen in aandelen. Tenminste als jij kiest voor het BinckBank Green pakket. BinckBank biedt namelijk drie pakketten aan, genaamd het Green, Blue en Black pakket. Van deze pakketten is alleen het Green pakket geschikt voor lange-termijn beleggers zoals wij. Het Blue en Black pakket zijn namelijk dure pakketten die veel toeters en bellen voor traders en actieve beleggers aanbieden. In dit onderzoek heb ik dus alleen het Green pakket meegenomen.

Wat betreft het aantal beschikbare beurzen lijkt Binckbank tot nu toe de broker met het minste aanbod te zijn. Met het Green pakket kun jij namelijk niet investeren in Aziatische aandelen zoals Japan, Hong Kong en China. Gelukkig kun je wel gewoon investeren in Amerikaanse, Duitse, Nederlandse en Belgische aandelen. Het is bij BinckBank gewoon mogelijk om te investeren op de meest belangrijke beurzen en dat is positief. Tevens is het mogelijk om net zoals de vorige brokers te beleggen op de Canadese, Britse en Franse beurs. Ten slotte is het ook mogelijk om gebruik te maken van andere beleggingsinstrumenten zoals ETF’s en opties. 

Ook Binckbank heeft gelukkig een mobiele app waarmee je eenvoudig en overal kunt handelen op de beurs. Het is misschien wel het beste en meest professionele platform van alle brokers. Het platform ziet er erg goed en overzichtelijk uit. Ten slotte is het net zoals bij de andere brokers gewoon mogelijk om overal jouw beleggingsportefeuille in te kunnen zien waar je ook bent op de wereld. 

Net zoals LYNX, wil Binckbank zich onderscheiden met haar service, maar ook vooral met haar educatie. En eerlijk is eerlijk, dit doet BinckBank dan ook. Je kunt bij Binckbank verschillende webinars volgen en jouw kennis over beleggen vergroten. Ondanks dat deze vele informatie vooral bedoeld is voor de actieve belegger en trader, zit er af en toe ook waardevolle informatie voor ons als lange-termijn beleggers bij. Zo kun je over veel verschillende bedrijven al belangrijke informatie op hun platform vinden zoals belangrijke financiële cijfers. Hoe staat het ervoor met de service van BinckBank? Ook dat zit wel snor. Jij kunt elke werkdag tussen 08:00 en 22:00 telefonisch contact opnemen met de klantenservice van BinckBank. Maar wat als jij een vraag hebt in het weekend? BinckBank is de enige broker tot nu toe waarbij je ook op zaterdagen telefonisch contact kunt opnemen. Verder is het gewoon mogelijk om contact te zoeken per mail. 

Tot nu toe scoort BinckBank op elk criteria hoog en is BinckBank op sommige vlakken zelfs de beste. Maar hoe zit het bij BinckBank met ons belangrijkste criteria namelijk de kosten? Het ziet er naar uit dat al deze goede kwaliteit ook haar prijskaartje heeft. Ondanks dat ook BinckBank beweert de goedkoopste broker te zijn, staat de bank bij veel mensen bekend om haar relatief hoge tarieven. Is dit wel echt zo? Later in dit artikel ga ik verder in op de kosten van elke broker.

Broker #4 – TradersOnly

In tegenstelling tot de vorige brokers is TradersOnly een stuk minder bekend. Wellicht ben jij verbaasd dat deze broker wordt meegenomen in het onderzoek, want het bedrijf lijkt zich vooral te focussen op traders. Niet voor niets heet het bedrijf namelijk TradersOnly. Toch is het bij dit bedrijf wel degelijk mogelijk om puur en alleen te handelen in aandelen.

Als jij klant bent bij TradersOnly is het gewoon mogelijk om te handelen in aandelen op de Amerikaanse, Duitse, Nederlandse en Belgische beurs. Mocht jij op meer beurzen actief willen zijn dan kun jij er ook voor kiezen om op andere beurzen te handelen zoals de Duitse, Britse, Canadese, Franse en Japanse beurs. Ten slotte is het ook bij deze broker mogelijk om in andere beleggingsinstrumenten te investeren zoals ETF’s en opties.

Het is voor ons even goed zoeken geweest, maar TradersOnly heeft wel degelijk een goede mobiele app waarmee jij eenvoudig kunt handelen op de beurs. Ondanks dat TradersOnly op haar website niet veel schrijft over de app, kun je de app makkelijk vinden door in de app store te zoeken naar TradersOnly. Uiteraard is het ook via deze app mogelijk om overal jouw beleggingsportefeuille te bekijken.

Hoe zit het met de klantenservice van TradersOnly? De klantenservice van TradersOnly is elke werkdag tussen 09:00 en 17:30 telefonisch te bereiken. TradersOnly is in de avond dus niet te bereiken in tegenstelling tot alle vorige brokers. Wel compenseert TradersOnly dit weer door de mogelijkheid om op de website met een medewerker te chatten. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om per mail contact op te nemen.

Broker #5 – ING

We laten de brokers achter ons en gaan ons focussen op de banken. Bij ING kun je namelijk niet alleen terecht voor sparen of laten beleggen, maar je kunt bij ING er ook voor kiezen om zelf te gaan beleggen. 

Ben jij klant van ING? Dan is het mogelijk om te investeren in Amerikaanse en Nederlandse aandelen. Toch maakt ING het erg lastig om in te zien op welke beurzen jij als investeerder nog meer kunt handelen. Het aanbod lijkt dus een stuk minder dan bij de vorige brokers. Wel is het mogelijk om te investeren in andere beleggingsinstrumenten zoals beleggingsfondsen.

Uiteraard heeft een enorme organisatie als ING ook een app waarmee jij zelf overal kunt handelen op de beurs. Deze app heet de ING zelf beleggen app. Het is ook mogelijk om op deze app ten alle tijden jouw aandelen te bekijken.

Met de klantenservice van ING zit het wel goed. Elke werkdag is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen tussen 08:00 en 21:00. Ook is het mogelijk om zaterdag te bellen. Wat ik ook erg sterk vind is dat jij via MIJN ING kunt chatten met een medewerker. Het lijkt niet mogelijk om contact op te nemen per mail.

Broker #6 – Rabobank

We zijn beland bij de laatste deelnemer namelijk de Rabobank. Net als bij ING kun je bij deze bank niet alleen terecht voor sparen of laten beleggen, maar ook voor zelf beleggen.

In tegenstelling tot bij ING, is het bij de Rabobank een stuk overzichtelijker op welke beurzen jij als investeerder kunt handelen. Je kunt namelijk onder andere handelen op de Nederlandse, Amerikaanse, Belgische, Franse, Duitse en Canadese beurs. Net zoals bij alle andere brokers is het ook mogelijk om te handelen in andere beleggingsinstrumenten.

Als ING een goedwerkende app heeft dan mag Rabobank natuurlijk niet achterblijven. Dit is dan ook niet het geval want net zoals bij iedere andere broker kun jij overal en wanneer dan ook handelen op de beurs via de Rabo zelf beleggen app.

Ten slotte zit het ook met de klantenservice van Rabobank wel snor. Het is mogelijk om telefonisch contact op te nemen, maar het is ook mogelijk om contact op te nemen via Twitter, Facebook of via de Rabo zelf beleggen app.

De winnaar van het onderzoek

Het is zover. We hebben alle zes brokers uitgebreid besproken en we kwamen erachter dat bijna alle brokers zich in iets onderscheiden. Of het nu gaat om een goede klantenservice of een breed aanbod aan beurzen. Maar welke broker kunnen wij aan de hand van dit onderzoek kronen tot de beste broker voor (beginnende) lange-termijn beleggers?

Één van de belangrijkste criteria is dat de focus van de broker moet liggen bij het handelen in aandelen. We konden al heel wat brokers uitsluiten omdat veel brokers zich juist focussen op CFD’s en hefboomproducten, waar wij als investeerders niks van willen weten. Van alle brokers die ik wel heb onderzocht blijkt dat elke broker een goede focus heeft op investeren in aandelen. De enige broker die hierbuiten valt is wellicht TradersOnly. TradersOnly richt zich juist meer op actieve beleggers en traders waardoor ik dit wel een minpunt vind van deze broker. 

Verder is het belangrijk dat jij als belegger in ieder geval kunt handelen op de Amerikaanse, Duitse, Nederlandse en (indien je uit België komt) de Belgische beurs. Wat blijkt? Dit is gelukkig bij elke broker gewoon mogelijk. Met het basisaanbod aan beurzen zit het bij elke broker wel snor. Wel is het zo dat jij bij LYNX op de meeste beurzen kunt handelen. Zelfs handelen op de Chinese beurs blijkt mogelijk bij LYNX. Als het gaat om een breed assortiment aan beurzen dan is LYNX de terechte winnaar. Ten slotte is het bij iedere broker mogelijk om te handelen in overige beleggingsinstrumenten zoals ETF’s, opties en beleggingsfondsen.

Ook kwamen we erachter dat elke broker een goedwerkende app heeft waarop jij ten alle tijden kunt handelen. Als we echter een winnaar zouden moeten aanwijzen dan gaat de overwinning naar BinckBank. Deze broker heeft de meest uitgebreide, professionele en gebruikersvriendelijke platforms tot zijn beschikking. Toch scheelt dit niet veel en hebben de overige brokers ook prima platformen.

Natuurlijk hebben we ook de klantenservice onderzocht. Elke broker was prima te bereiken, maar enkele waren nog net wat makkelijker te bereiken dan anderen. Zo kon je bijvoorbeeld bij Rabobank niet alleen telefonisch contact opnemen, maar zelfs via social media. Ook ING scoort op dit vlak erg goed, want via ING is het mogelijk om zelfs in het weekend telefonisch contact op te nemen. Echter spant LYNX wederom de kroon op het gebied van klantenservice. Naast de doorsnee mogelijkheden om contact te zoeken zoals per email of telefoon, kun je bij LYNX ook erg gemakkelijk een berichtje sturen via Whatsapp. Kortom alle brokers scoren prima op het gebied van klantenservice, maar LYNX doet het net iets beter.

Maar hoe zit het toch met de belangrijkste criteria van allemaal. Ik heb het natuurlijk over de kosten? Gek genoeg kwam ik erachter dat veel van de genoemde brokers zeggen dat ze de goedkoopste broker van Nederland zijn. Echter kan er natuurlijk, maar één ook echt de goedkoopste zijn. Om erachter te komen hoeveel kosten een broker rekent, heb ik gebruik gemaakt van de kostencalculator op de broker haar eigen website. Tijdens het berekenen van de kosten ben ik ervan uitgegaan dat ik elk jaar voor €2000 aan Amerikaanse aandelen koop. Ik heb specifiek voor dit lage bedrag gekozen, omdat veel beginners ook met een laag bedrag willen beleggen. Elk jaar doe ik gemiddeld 4 transacties. Ik heb gekozen voor 4 transacties, omdat wij als investeerders passief zijn en dus alleen instappen op momenten dat beurskoersen laag zijn. Verder is het zo dat elke transactie gemiddeld 50 aandelen ter waarde van €10 per stuk bevatten. Zo kom je namelijk op het bedrag van €2000 per jaar uit. 

Ten slotte verwacht ik een rendement te behalen van 8 procent. Ben jij nieuwsgierig welke broker volgens ons onderzoek daadwerkelijk het meest goedkoop is? Hieronder vind je een grafiek met het antwoord.

Zoals je ziet is DEGIRO van alle brokers veruit het meest goedkoop. Over een bedrag van €2000 plus 8 procent rendement rekent DEGIRO in ons voorbeeld slechts €15,64 aan kosten. Alleen BrokersOnly komt in de buurt van de goedkope tarieven van DEGIRO. Bedrijven zoals LYNX en BinckBank zijn dus helemaal niet de goedkoopste broker, terwijl ze dit wel op hun website vermelden. Kortom wat betreft de kosten mag DEGIRO zich kronen tot koning. 

Welke broker kun jij het beste kiezen?

Om een lang verhaal kort te maken, DEGIRO is naar mijn mening de beste broker om te kiezen als (beginnende) investeerder. 

Dit vind ik, omdat DEGIRO het beste scoort op het belangrijkste punt voor een investeerder, namelijk het hanteren van lage kosten. Bij DEGIRO bespaar je simpelweg zoveel geld dat het raar zou zijn om niet voor DEGIRO te kiezen.

Wellicht had je eerder LYNX of BinckBank verwacht als beste broker. Zij scoorden namelijk op de overige criteria erg goed. Hoewel deze twee brokers inderdaad op het gebied van klantenservice, bereikbaarheid en educatie net wat beter zijn, is dit niet genoeg om de beste broker te zijn. De kosten van zowel LYNX als BinckBank zijn zoals je ziet namelijk meer dan 4 keer zo hoog, dan de kosten die DEGIRO rekent. 

DEGIRO staat bekend om hun zeer overzichtelijke en makkelijke te gebruiken platformen. Persoonlijk ben ik als beginnende investeerder ook gestart bij DEGIRO en nu jaren later ben ik nog steeds super tevreden over deze broker. Sterker nog ik heb nog nooit hoeven bellen, omdat ik problemen had. Conclusie, persoonlijk vind ik DEGIRO de beste broker voor de beginnende lange-termijn belegger.

Zelf beginnen met beleggen?

Heb jij dit artikel gelezen en ben je overtuigd geraakt om zelf te gaan beginnen met beleggen bij DEGIRO? Of ben je zeer geïnteresseerd, maar heb je nog wat extra informatie nodig?

Voor beide opties ben jij hier aan het goede adres. Door op de onderstaande knop te klikken kun jij een gratis account aanmaken bij DEGIRO. Door een gratis account aan te maken kun jij zelf meteen gaan beginnen met beleggen. 

ZELF BELEGGEN BIJ DEGIRO

Maak hier een gratis account account aan en begin meteen zelf met beleggen!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie