Alles over Waarde-aandelen

Table of Contents

Wat zijn waarde-aandelen?

In de beleggerswereld heb je verschillende categorieën aandelen zoals waarde-aandelen. Waarde-aandelen worden in het Engels ook wel Value stocks genoemd. Maar wat zijn waarde-aandelen nu precies? 

Waarde-aandelen zijn aandelen die goedkoper lijken dan ze eigenlijk waard zijn. Om dit te bepalen kijken beleggers vaak naar de koers-winstverhouding, price-to-book ratio en discounted cashflow-methode. Waarde-aandelen zijn vaak zo goedkoop vanwege negativiteit op de korte-termijn

Dit is de betekenis van waarde-aandelen in een paar korte zinnen. Echter zijn er meer belangrijke vragen te beantwoorden, want hoe herken je waarde-aandelen? En wat zijn de voordelen en risico’s wanneer beleggers in waarde-aandelen beleggen?

Hoe waarde-aandelen herkennen?

Waarde-aandelen zijn lastiger te herkennen dan groeiaandelen. Toch delen veel waarde-aandelen dezelfde gelijkenissen. Om het jou makkelijker te maken deel ik hieronder een overzicht van kenmerken van waarde-aandelen. 

Je kunt waarde-aandelen het meest eenvoudig herkennen aan de lage-koerswinstverhouding. Waarde-aandelen hebben doorgaans een koers-winstverhouding van 12 of (veel) lager. Ook de price-to-book ratio en de uitkomst van modellen zoals de Discounted Cashflow-methode zijn doorgaans erg laag bij waarde-aandelen. 

Toch hebben ondergewaardeerde aandelen niet altijd een koers-winstverhouding van 12 of lager. Zelf heb ik wel eens het aandeel Alphabet gekocht, omdat die volgens mijn onderzoek ondergewaardeerd was. De gemiddelde koers-winstverhouding van Alphabet van de laatste jaren lag namelijk rond de 25. Toen ik Alphabet kocht was de koers-winstverhouding 17. Dit getal is boven de 12, maar is voor zo’n kwalitatief sterk bedrijf toch ver beneden het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Bijna altijd zijn waarde-aandelen ook te herkennen aan de afgestrafte beurskoers. Dit heeft alles te maken met de negativiteit rondom het aandeel. Vaak komt het negatieve sentiment voort uit slechte kwartaalcijfers, macro-economische gebeurtenissen of een negatief sentiment van de gehele sector of markt.

Waarde-aandelen zijn dus afgestrafte aandelen waarin beleggers ontzettend weinig vertrouwen meer in hebben en die hierdoor goedkoper zijn dan ze eigenlijk waard zijn. 

Voorbeelden van waarde-aandelen

Wanneer beurzen in een bear market zitten heb je veruit de meeste kans om goede voorbeelden van waarde-aandelen te vinden. In deze periode is het sentiment onder beleggers namelijk (zeer) negatief waardoor beurskoersen van veel aandelen zullen dalen. 

Waarde-aandelen vind je met name terug bij large-cap en mega-cap aandelen. Oftewel je vind waarde-aandelen het meest terug bij de grote en zeer grote bedrijven. Deze hebben vaak een beurswaarde van tientallen miljarden euro’s of dollar’s. 

Waarde-aandelen veranderen voortdurend. Een aandeel kan op het ene moment een typisch afgestraft waarde-aandeel zijn. Enkele jaren later kan het sentiment rondom het aandeel weer zeer positief zijn vanwege sterke groei of goede bedrijfsresultaten. Kortom een waarde-aandeel kan op een moment een waarde-aandeel zijn en later weer een groeiaandeel. 

Toch geef ik graag een paar voorbeelden van waarde-aandelen over de afgelopen jaren.

Voordelen & risico's van waarde-aandelen

Voordat je wilt gaan beleggen in waarde-aandelen, is het verstandig om te weten dat er zowel voordelen als risico’s bestaan bij het beleggen in waarde-aandelen. 

De voordelen van waarde-aandelen zijn dat waarde-aandelen hoge rendementen kunnen opleveren en over het algemeen minder riskant en volatiel zijn dan groei groeiaandelen. Bovendien leveren waarde-aandelen vaak een mooi dividend op en zijn waarde-aandelen eenvoudiger juist te waarderen dan bijvoorbeeld groeiaandelen.

Hoewel waarde-aandelen vaak minder risicovol en volatiel worden geacht dan groeiaandelen, gaat dit echter lang niet altijd op. Er zijn namelijk ook enkele risico’s bij het beleggen in waarde-aandelen. 

Het grootste risico van het beleggen in waarde-aandelen is dat het achterliggende bedrijf haar beste tijd heeft gehad en de negativiteit rondom het aandeel terecht is geweest. Winsten en omzet zullen alleen maar krimpen of het bedrijf zal nooit meer winstgevend worden.

Om deze reden is het ook erg belangrijk dat beleggers goed onderzoek doen en het bedrijf goed analyseren. Het is belangrijk dat je als belegger erachter komt waarom beleggers zo negatief zijn over dit aandeel. Is de koers zo hard gedaald vanwege een korte-termijn probleem wat waarschijnlijk in de toekomst weer zal veranderen? Of is het een structureel probleem wat het bedrijf nog ver in de toekomst pijn kan doen? Dit zijn zeer belangrijke vragen die je jezelf als belegger moet stellen. 

Conclusie

Waarde-aandelen zijn dus vaak te zwaar afgestrafte aandelen waardoor de prijs minder is dan de waarde van het aandeel. Dit maakt deze aandelen zo interessant en dus kunnen waarde-aandelen voor hoge rendementen zorgen.

Wel is het zo dat waarde-aandelen risicovol kunnen zijn. Het kan namelijk gebeuren dat de negativiteit rondom het aandeel terecht is en dat het bedrijf in de toekomst alleen maar slechter zal presteren. Analyseer en bestudeer het achterliggende bedrijf dus goed en bepaal of het aandeel te kampen heeft met korte-termijn/macro-economische problemen die op de lange-termijn zullen veranderen.