Alles over investeren

Waarom investeren?

Waarom investeren?

Delen
Delen
Delen
Delen

Wanneer jij mijn artikel genaamd ‘hoe beleggen in aandelen?‘ hebt gelezen, dan weet jij inmiddels wat beleggen inhoud. Ook weet jij nu dat jij door te investeren, jij op de lange termijn (heel) veel geld kan verdienen. Maar wat is volgens de meest succesvolle investeerders nu dé reden waarom iemand zou moeten beginnen met investeren? 

Dat ga ik jou in dit artikel vertellen. Tot slot geef ik jou nog 8 andere redenen waarom veel beleggers beginnen met beleggen.

Dé belangrijkste reden om te beleggen

Uiteraard is dé belangrijkste reden om te gaan beleggen uiteraard om geld te verdienen. Maar hoe verdien je nu veel geld doormiddel van beleggen?

Heb jij wel eens van het Engelse woord “compound interest”gehoord? Zo niet, dan ben jij niet de enige. Het is best wel vreemd dat zo weinig mensen het bestaan hiervan af weten terwijl compound interest de sterkste kracht van het universum is. Ja, je hoort het goed. Niemand minder dan Albert Einstein zei het volgende over compound interest. 

“The power of compound interest is the most powerful force in the universum and the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it… He who doesn’t, pays it…”

Oftewel de kracht van compound interest is de sterkste kracht van het universum en het achtste wereldwonder. Als je het begrijpt zul je eraan verdienen. Snap je het niet dan zul je betalen. 

Het is duidelijk dat zelfs één van de meest intelligente mannen ooit ervan overtuigd is dat compound interest zeer krachtig is. Maar wat is compound interest precies?

Wat is compound interest?

Compound interest wordt in het Nederlands ook wel ‘samengestelde interest’ of het ‘rente op rente effect’ genoemd. 

Om jou te laten zien wat compound interest is en om jou te laten zien hoe krachtig compound interest is, nodig ik jou uit om naar de website ‘Investor.gov’ te gaan. Dit is een website van de Amerikaanse overheid voor Amerikaanse burgers, maar wij in Nederland kunnen deze handige website ook gebruiken. 

Met deze handige calculator gaan we uitrekenen hoeveel geld jij kan verdienen door te beleggen in aandelen. 

Vul bij stap 1 het geldbedrag in wat jij op dit moment graag zou willen investeren. Vul bij stap 2 het geldbedrag in wat jij elke maand zou willen investeren en het aantal jaren wat jij van plan bent om te gaan investeren. Vul bij stap 3 het rendement/winstpercentage in wat jij jaarlijks op jouw investeringen denkt of wilt behalen. Bij het kopje ‘Interest rate variance range’ hoef je verder niets in te vullen. Laat ten slotte bij stap 4 het woord ‘annualy’ staan en klik vervolgens op ‘calculate’. 

Als je alles goed hebt gedaan, komt er nu een grafiek in beeld met een lijn die lijkt op een hockeystick. Waarschijnlijk zie je ook een enorm eindbedrag staan. Ik heb de calculator zelf zo realistisch mogelijk ingevuld. 

Stel ik ben momenteel 35 jaar en ik wil gaan beginnen met investeren. Ik heb de afgelopen jaren $10.000 gespaard dus met dat bedrag wil ik gaan beginnen. Ik wil beleggen tot ik 65 jaar ben dus ik ben van plan om de komende 30 jaren te gaan investeren. Ik houd elke maand $500 over dus dat wil ik ook elke maand gaan investeren gedurende die 30 jaren. Tot slot ga ik uit van een jaarlijks rendementspercentage van 8% (dit is een gemiddeld percentage, met de juiste kennis is het naar eigen ervaring ook zeker mogelijk om rendementen te behalen van 20% of hier boven!) 

Ik klik op ‘calculate’ en de uitkomst kun jij hieronder in de afbeelding zien. Zoals je ziet is het resultaat geweldig! Na 30 jaar investeren heb ik afgerond maar liefst $800.000. Dit is naar mijn mening ook nog eens een realistisch voorbeeld, want er zijn genoeg vijfendertigjarigen die enkele duizenden euro’s tot hun beschikking hebben. Tot slot is het ook zo dat een gemiddeld rendement van 8% in mijn ogen haalbaar is.

Klinkt dit niet te mooi om waar te zijn?

Wellicht ben jij kritisch en vraag jij je af of dit niet klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn. Want, als investeren door gebruik te maken van compound interest zoveel geld oplevert, waarom doet niet iedereen dit? 

Dat vind ik een logische vraag en ook ik kon mijn ogen eerst niet geloven. Echter zijn er wel een paar aspecten die heel belangrijk zijn, wanneer jij jouw geld zo veel mogelijk wil laten groeien.

Allereerst kost het jaren aan tijd voordat je investering gegroeid is tot een enorm bedrag. Zoals je op de vorige afbeelding hebt kunnen zien, heeft het geld 30 jaren de tijd gehad om tot een bedrag van $800.000 te groeien. Niet alle mensen hebben de discipline om investeren zo lang vol te houden.

Tot slot is het zo dat wanneer jij jouw geld maximaal wil laten groeien, jij jouw behaalde winsten weer moet herinvesteren. Hierdoor krijg je dus het rente op rente effect, en juist het rente op rente effect zorgt ervoor dat jouw geld later zo hard zal gaan groeien. Ook hier geldt, dat veel mensen niet de discipline op kunnen brengen om hun winsten te herinvesteren. Velen zullen de winsten niet herinvesteren, maar bijvoorbeeld een nieuwe auto of andere producten kopen. 

Als conclusie kun jij trekken dat als je de discipline hebt om jouw winsten te herinvesteren, dit vele jaren kunt volhouden en vroeg begint met beleggen, jij een rijk en welvarend man of vrouw zult worden!

8 overige redenen om te beginnen met investeren

Dé hoofdreden om te gaan beginnen met investeren hebben wij zojuist doorgenomen, maar zoals eerder benoemd hebben mensen nog talloze andere redenen om te gaan beginnen met investeren. Ik geef jou als bonus nog acht andere redenen om zo snel mogelijk te gaan beginnen met investeren!

Reden #1 – Investeren als alternatief voor sparen

Veel mensen sparen in Nederland, maar sparen levert tegenwoordig niets meer op door de historische spaarrentes. Sterker nog, tegenwoordig kost sparen jou zelfs geld! Miljonairs betalen inmiddels bij verschillende banken al doordat deze banken een negatieve spaarrente rekenen, maar ook mensen met minder vermogen lijden verlies door te sparen. Zelfs wanneer jij een gemiddeld rendement behaalt met jouw beleggersstrategie, dan nog ben jij met investeren beter af dan dat jij al jouw geld zou storten op een spaarrekening. 

Reden #2 – Financieel onafhankelijk worden of eerder stoppen met werken

Veruit de meeste mensen in onze maatschappij hebben een baan en zijn in loondienst. Er zullen zeker mensen zijn die plezier hebben in hun baan of die vanaf hun kindertijd al zeker wisten dat ze brandweerman of zuster wilde worden. Maar er zijn ook genoeg mensen die hun werk niks aan vinden, alleen werken voor het geld of zelfs met enorme tegenzin naar hun werk gaan. Voor deze laatste groep mensen zou ik adviseren om toch echt een baan te zoeken die je leuker vind, of op zoek te gaan naar hun echte passie want ook investeren is geen wondermiddel om snel rijk te worden. 

Zoals je hebt gezien bij het voorbeeld over compound interest, zie je dat de meeste groei pas na 10 jaar plaatsvind. Echter is het wel zo dat je HEEL veel geld kunt verdienen als je investeren volhoud. 

Het is dus wel degelijk mogelijk om eerder met pensioen te gaan of zelfs om financieel onafhankelijk te worden. Dit is zeker mogelijk, zolang je meer geld overhoud dan uitgeeft en zolang jij vroeg in je leven begint met investeren. Door vroeg te beginnen heeft jouw geld ruim de tijd om te groeien. 

Reden #3 – Een pensioen opbouwen

De jongere lezers zullen hier waarschijnlijk nog niet veel bij stilstaan, maar er zult een moment komen dat jij graag wilt stoppen met werken. Met pensioen kunnen gaan is hier in Nederland vrij goed geregeld dankzij de AOW (algemene ouderdomswet). Wanneer jij besluit om te stoppen met werken, dan krijg jij van de overheid alsnog geld toegestuurd. Nu is dit geldbedrag geen vetpot, maar de overheid gaat er dan ook vanuit dat jij genoeg geld hebt weten te verzamelen tijdens jouw loopbaan. 

Veel mensen willen een mooi geldbedrag behalen door te investeren. Dit noem je ook wel pensioen beleggen en het wordt steeds populairder in Nederland. Beleggen om jouw pensioen op te bouwen is een goed idee en ook hier geldt de volgende regel weer: “Hoe eerder jij start met investeren, des te meer geld jij zal gaan verdienen”. 

Er zit echter wel één nadeel aan deze hype om te gaan beleggen voor jouw toekomst. Het nadeel is dat veel mensen niet voldoende kennis hebben om zelf te investeren. Om deze reden laten ze hun kapitaal beleggen door een bank of andere financiële organisatie. Veel mensen denken dat dit een een slimme financiële keuze is. Helaas heb ik slecht nieuws. Dat hoeft namelijk niet slim te zijn. Let er namelijk goed op of de vermogensbeheerder niet zeer hoge bedragen rekent om jouw geld te laten beleggen.

Reden #4 – Geldpot voor de kinderen

Nog een populaire reden om te gaan beleggen en ook deze reden is meer dan terecht. Wanneer een kind volwassen wordt, dan krijgt het kind een proefje van het serieuze leven. Met dit voorproefje komen ook dure vaste lasten en uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan kosten van een studie of huur wanneer jouw kind uit huis gaat. Op die leeftijd wil je als jongere natuurlijk ook nog volop leven dus komen er ook nog uitgaven bij zoals uitgaanskosten, vakanties, abonnementen en uiteten. 

Veel studenten kunnen dit logischerwijs niet aan en het helpt voor hen ook niet dat de basisbeurs is afgeschaft. Wat veel studenten tegenwoordig doen is noodgedwongen lenen. Dit zorgt ervoor dat studenten meteen opgezadeld zijn met schulden. Studenten beginnen als het ware met een valse start aan het volwassen leven. Jij als ouder kan hier echter iets tegen doen.

Je kunt een beleggingsplan opstellen voor jouw kind. Een goed plan zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien: Begin direct met het investeren van $1000 zodra uw kind is geboren. Investeer daarna elke maand $250 en behaal elk jaar een rendement van 8% (nogmaals, dit is een gemiddeld rendement en in mijn ogen realistisch haalbaar). Doe dit vervolgens 18 jaren lang tot uw kind volwassen is.

Ben jij benieuwd wat dit plan aan geld oplevert? Door te investeren heb jij volgens de compound calculator, maar liefst $100.000 bij elkaar weten te krijgen voor uw kind! Dit is meer dan genoeg om alle vaste lasten te betalen. Uw kind heeft meteen een geweldige start in het leven en hij of zij kan doen met het geld wat hij of zij wil. 

Reden #5 – Materialistische doelen

Iedereen heeft wel eens gedroomd over het rijden in een Ferrari of het wonen in een enorme villa aan het strand. Leven in zulke luxe is niet alleen erg comfortabel, maar veel mensen ervaren er ook een stuk zelfvoldoening uit. Het is inmiddels bewezen dat het bezitten van dure auto’s en huizen goed is voor je zelfvertrouwen en status. Toch hebben maar weinig mensen dure auto’s, want ze kunnen de spullen niet betalen. 

Maar wanneer kan jij het veroorloven om wél deze spullen te betalen en te bezitten? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Jij kan een dure auto veroorloven, wanneer je het bedrag in korte tijd hebt terug verdiend. Als jij een mooie auto van pak hem beet €80.000 wilt kopen, dan zul je op de korte termijn veel inkomen moeten genereren. Dit is één van de redenen waarom de meeste mensen niet rijden in een dure auto. De meeste mensen werken alleen in loondienst en van dat inkomen kunnen veel mensen geen sportauto van €80.000 veroorloven. Ook al zal een werknemer een loonsverhoging krijgen, grote kans dat de werknemer nog steeds niet een dure auto kan betalen.

Hoe kun jij toch jouw droom verwezenlijken om die mooie sportauto te kopen? Dit kun je doen door te investeren. Uiteraard komt ook nu de kracht van compound interest weer goed van pas. Als jij jaar in jaar uit jouw geld laat groeien, dan zul jij uiteindelijk een (erg) hoog bedrag bij elkaar hebben verzameld. Tel hierbij op dat je een mooi passief inkomen aan dividend of huur hebt opgebouwd en je kunt stellen dat je deze mooie auto zeker kan betalen. 

Hoe eerder je begint met investeren, des te mooier jij jouw auto kan maken. Door te investeren kun jij jouw droom op een financieel gezonde manier waarmaken. Het kost wat jaren discipline, maar daar krijg je ook heel wat voor terug. 

Reden #6 – Startkapitaal genereren voor een eigen bedrijf

Dit is één van de slimste redenen om te beginnen met investeren. Zo las je in het vorige voorbeeld dat je jouw geld kunt spenderen aan dure spullen. Hoe mooi dit ook is, het is financieel gezien geen slimme keuze. Een auto levert namelijk geen geld op, maar het neemt in waarde af. Wanneer jij de winsten van investeren gebruikt om jouw eigen bedrijf te beginnen, dan kan het juist (veel) geld opleveren!

Tegenwoordig zijn er steeds meer jongeren die ervan dromen om ooit een eigen bedrijf te beginnen. Dit is overigens geen gekke gedachte, want ondernemer zijn heeft enkele voordelen. Zo ben jij eigen baas, kun jij zo creatief zijn als je wilt en er is geen grens aan het verdienen van geld in tegenstelling tot werken in loondienst. Wellicht heb jij een geweldig bedrijfsidee en jij bent ervan overtuigd dat jouw bedrijf succesvol gaat worden. Echter heb je vaak wel een startkapitaal nodig, en juist dat ontbreekt vaak. 

Nu kan jij ervoor kiezen om een lening aan te vragen bijvoorbeeld bij een bank. Maar wat als een financiële organisatie geen geld wilt uitlenen? Een prima idee om toch aan voldoende startkapitaal te komen is door eerst jouw geld te investeren. Ook in dit voorbeeld maak je uiteraard weer gebruik van compound interest. Hierdoor zul jij per jaar dichter bij jouw beoogde startkapitaal komen. Als jij van jongs af aan al weet dat je ooit voor jezelf wilt beginnen, dan is het slim om meteen te beginnen.

Reden #7 – Droomreis maken of meer van de wereld

Veel avonturiers zouden dolgraag veel van de wereld zien. Echter is het benodigde budget vaak een probleem. Ook voor het maken van een droomreis, is investeren uitermate geschikt. Sterker nog, als je begint met een redelijk startkapitaal dan kun je op de korte termijn al al een heel aardig bedrag bij elkaar hebben verzameld. Met dat geld kun jij reizen naar jouw droombestemming. 

Reden #8 – Als hobby of passie

Sommige mensen raken al gestrest als ze überhaupt aan investeren denken. Want, stel dat je jouw zuurverdiende centen verliest. Gelukkig is deze angst in de meeste gevallen niet terecht. Vooral mensen die niet weten wat ze doen zullen dikke verliezen lijden op de beurs. 

Mensen die zo maar wat aandelen kopen zonder research te doen zijn geen investeerders, maar gokkers en speculanten. Ze zouden eigenlijk net zo goed elke avond naar het casino kunnen gaan. In het casino hebben ze evenveel kans om winst te maken als op de beurs. Voor deze mensen kan investeren inderdaad flink stressvol zijn. 

Echter als jij een cursus hebt gevolgd of je op een andere manier wel goed hebt ingelezen dan zul je gaan merken dat investeren ongelooflijk leuk is. Misschien zelfs wel een tikkeltje verslavend. Je zult merken dat je veel meer winsten zult behalen dan verliezen. Voor sommigen wordt investeren zo leuk en lucratief dat het een ware passie van hen wordt. 

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij jaarlijks een rendement behaalt van 20% of hoger door succesvol te investeren in aandelen!

Plaats een reactie