Alles over investeren

Dit is waarom vroeg beginnen zo belanrijk is!

Dit is waarom vroeg beginnen zo belangrijk is!

Delen
Delen
Delen
Delen

Zo vroeg mogelijk beginnen met investeren is waarschijnlijk de beste financiële keuze die jij in jouw leven kunt maken. Als jij vroeg begint met beleggen dan heb jij twee sterke bondgenoten aan jouw kant. Deze twee bondgenoten heten tijd en compound interest.  Als jij namelijk vroeg begint met investeren dan heb jij jouw hele leven de tijd om jouw geld te laten groeien door middel van compound interest. 

Al behaal jij elk jaar een gemiddeld rendement dan nog zul jij een enorm geldbedrag hebben rond jouw pensioenleeftijd, zolang jij maar vroeg bent begonnen. In dit artikel laat ik jou met realistische voorbeelden zien hoeveel geld jij kan verdienen als je vroeg begint. Ook laat ik jou in de onderstaande voorbeelden zien hoeveel geld jij misloopt als jij besluit om het beginnen met investeren nog even uit te stellen.

Beginnen met beleggen als tiener

We beginnen met het eerste realistische voorbeeld. De meeste tieners zullen nog niet hebben nagedacht om te gaan beginnen met beleggen. Slechts een klein deel van de tieners zijn voor hun twintigste begonnen met beleggen. 

Deze kleine minderheid telt wel de meest succesvolle investeerders ter wereld zoals Warren Buffet, die zelfs al op zijn elfde begon! Warren Buffet is een grootmeester en heeft tientallen miljarden binnengehaald door te investeren, wat hem één van de rijkste mensen op aarde heeft gemaakt. Maar wat is er voor de doorsnee man of vrouw mogelijk als je vroeg begint met beleggen? 

Stel jij bent 16 jaar en je wil gaan beginnen met beleggen in aandelen. Door jouw bijbaan bij de plaatselijke supermarkt heb jij 200 euro kunnen sparen de afgelopen maanden. Jij bent van plan dit te blijven doen tot jij de leeftijd van 65 jaar bereikt. Jij hebt dus 49 jaren de tijd om jouw geld te laten groeien. Gemiddeld gezien sparen Nederlanders volgens Nibud ongeveer 216 euro per maand dus laten wij ervan uitgaan dat jij dit bedrag vanaf nu elke maand tot jouw vijfenzestigste investeert. De kans is groot dat dit bedrag in jouw tienerjaren wat te ambitieus is, maar als je volwassen bent is de kans groot dat jij meer spaargeld overhoud om te investeren dus dit heft elkaar weer op. 

Ten slotte ga ik ervan uit dat jij elk jaar een gemiddeld rendement van 8 procent weet te behalen. Ben jij benieuwd hoeveel geld jij zal hebben wanneer jij de 65 hebt aangetikt? Op de afbeelding hieronder kun je het antwoord vinden. 

Wel is het voorbeeld in dollars in plaats van euro’s aangezien de calculator afkomstig is van de website van de Amerikaanse overheid. Ten slotte is het ook goed om te vermelden dat het nog niet toegestaan is om op minderjarige leeftijd een eigen beleggersrekening te openen. Wel is het natuurlijk mogelijk om opties met ouders of verzorgers te bespreken. 

Beginnen met beleggen als twintiger

Als jij begint met investeren in jouw twintiger jaren dan wordt dat nog steeds gezien als vroeg. Veel economische studenten beginnen rond deze tijd interesse te krijgen in beleggen en dus beginnen ze ook vaak na hun studie met beleggen. 

Wat voor bedragen zijn er mogelijk als twintiger? Stel jij bent 25 jaar en jij hebt door jouw studie interesse gekregen in beleggen. Jij hebt jouw studie afgerond en jij bent een paar maanden geleden begonnen aan jouw eerste serieuze baan. Je merkt dat je met jouw baan een stuk meer geld kan verdienen dan met jouw eerdere studentenbanen en dus heb jij momenteel 1000 euro beschikbaar om mee te beleggen. Ook in dit voorbeeld gaan wij ervan uit dat jij tot jouw vijfenzestigste, iedere maand 216 euro investeert. Jij hebt dus nog 40 jaren de tijd om jouw geld te laten groeien. 

Ten slotte gaan wij weer uit van een jaarlijks rendement van 8 procent. Wat is jouw resultaat? In de afbeelding hieronder zie je dat je nog steeds bijna zeven ton hebt binnengesleept, maar dat je ook maar liefst zeven ton hebt misgelopen! 

Als jij dus met dezelfde strategie negen jaar geleden was begonnen dan had jij op jouw vijfenzestigste dubbel zoveel geld gehad. Toen ik dit voor het eerst zag vond ik dit echt mindblowing. Wellicht dat jij nu hetzelfde gevoel hebt. 

Beginnen met beleggen als dertiger

Hoe zit het met beginnen met beleggen als dertiger? We hebben de jonge jaren uit jouw leven gehad. Veel mensen hebben een leuke partner gevonden, hebben onderhand hun eerste kinderen en hebben hun eerste huis gekocht. Veruit de meeste mensen beginnen met beleggen vanaf hun dertigste. Wat voor geldbedragen zijn er mogelijk als dertiger? 

Stel jij bent 35 jaar en je wil gaan beginnen met beleggen. Jij en jouw partner hebben 5.500 euro aan spaargeld klaarliggen om mee te investeren. Wij gaan in dit voorbeeld er weer vanuit dat jij tot jouw vijfenzestigste, iedere maand 216 euro belegt. Jij hebt nu dus nog 30 jaren de tijd om jouw geld te laten groeien. Ten slotte gaan wij weer uit van een jaarlijks rendement van 8 procent. 

Wat is jouw resultaat? In de afbeelding hieronder zie je dat je afgerond $350.000 hebt binnengehaald. Niet slecht, daar kun je leuke dingen mee doen, maar je ziet ook dat als je tien jaar eerder was begonnen, dat je maar liefst 2 keer zoveel had gehad. Als je als tiener was begonnen had je zelfs 4 keer zoveel geld gehad. Als je was begonnen als tiener dan had je officieel de status als miljonair binnen gesleept.

Beginnen met beleggen als vijftiger

Wellicht ben jij een lezer die momenteel 45 jaar is of ouder. Wellicht heb je hebt interesse om te gaan beleggen, omdat je hebt gemerkt dat jij nog niet het gewenste bedrag hebt om over enkele jaren met pensioen te gaan. Echter merk jij in de voorbeelden ook dat het bedrag met elk jaar omlaag gaat en toegegeven jij hebt niet veel tijd meer om jouw geld te laten groeien. Wat voor geldbedragen zijn er mogelijk als vijftiger?

Laten wij er in dit voorbeeld vanuit gaan dat jij en je partner 20.000 euro hebben gespaard om mee te beleggen. Jij bent inmiddels 55 jaren oud en dus heb jij nog 10 jaren om jouw geld te laten groeien. Elke maand investeer jij 750 euro. Ten slotte gaan wij weer uit van een jaarlijks rendement van 8 procent. 

Wat is jouw resultaat? Zoals je ziet in de afbeelding hieronder heb jij hebt toch nog een bedrag van bijna twee ton kunnen realiseren. Zeker niet slecht. Zelfs als tijd niet meer in jouw voordeel werkt, maar zelfs in jouw nadeel werkt, kun je toch nog een mooi bedrag waarmaken. 

De conclusie

Met deze voorbeelden heb ik hopelijk duidelijk gemaakt dat vroeg beginnen ontzettend belangrijk is. Als jij vroeg genoeg begint dan kun jij het tot geweldige bedragen schoppen. 

In alle voorbeelden heb ik gebruik gemaakt van conservatieve cijfers die relatief makkelijk haalbaar zijn voor die leeftijd. Verder is het zo dat ik in alle voorbeelden gerekend heb met een rendement van 8 procent. Heel eerlijk? Dit is naar mijn ervaring makkelijk haalbaar. 

Je kunt dus ook veel meer geld verdienen dan in de voorbeelden hierboven. Des te eerder jij begint met beleggen, des te meer tijd jij hebt om jouw geld te laten groeien en des te minder geld jij hoeft te investeren om enorme geldbedragen te verdienen. Des te later jij begint met beleggen, des te minder tijd jij hebt om jouw geld te laten groeien en des te meer geld jij moet investeren om enorme geldbedragen te verdienen.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie