Alles over investeren

Wat er mis is met CFD's

           
           In dit artikel:

Ook uitgelegd in een video:

Wat er mis is met CFD's

Delen
Delen
Delen
Delen

CFD’s zijn beleggingsinstrumenten die jij kunt kopen in de hoop er (op de korte termijn) veel geld mee te kunnen verdienen. De afkorting CFD staat voor Contract for Difference. Letterlijk vertaalt betekent dit ‘contract voor het verschil’ en dat is precies wat het woord betekent. Je kunt namelijk CFD’s kopen over andere beleggingsproducten zoals aandelen. Het grote verschil is dat je het aandeel zelf niet koopt, maar je gaat een contract aan met de broker zodat je zelf niet het volledige aankoopbedrag hoeft te betalen. De` broker betaalt dus het grootste gedeelte van het bedrag.

Hoe werken CFD's?

CFD’s zijn beleggingsinstrumenten die vooral worden gekocht door speculanten, traders en zeer offensieve beleggers. Maar hoe werken deze producten eigenlijk? 

Stel jij verwacht een koersstijging van het aandeel ING die momenteel €15,00 waard is. Je kunt ervoor kiezen om 1000 aandelen van ING te kopen. Als je hiervoor kiest dan investeer jij een bedrag van €15.000. Een flink bedrag en dus een flinke investering. Wat je ook kunt doen is 1000 CFD’s kopen. Dat kost jou dan geen €15.000, maar dat kost jou €1.500. Dit bedrag hoef jij niet meteen te betalen, maar er wordt een marge in rekening gebracht van ongeveer 10%. Deze marge van 10% is dus het bedrag van €1.500. Het restbedrag schiet de broker voor. Je gaat dus als het ware een ‘lening’ aan ter waarde van €13.500. Over die €13.500 moet je ook nog eens rente van ongeveer 4% per jaar betalen aan de broker.  

Stel jouw visie komt uit en de aandelen ING worden per stuk één euro meer waard. Dit betekent dus dat jouw aandelen nu een waarde hebben van €16.00 per stuk. Dit betekent dat het totale bedrag met 6,6% in waarde is gestegen namelijk van €15.000 naar €16.000. De CFD’s worden ook een euro meer waard en dus zijn jouw CFD’s niet €1.500, maar €2.500 waard. Dat is niet een stijging van 6,6%, maar door het hefboomeffect een stijging van maar liefst 66%!

Het addertje onder het gras

Tot nu toe klinken CFD’s dus geweldig! Geen stijging van 6,6%, maar een stijging van 66%, dat is wel een heel groot verschil. Helaas zitten er ook een paar flinke addertjes onder het gras.

Stel dat jouw visie niet uitkomt en de aandelen ING dalen per stuk één euro in waarde. Ook nu krijg je te maken met hetzelfde hefboomproduct. Dit keer alleen niet in jouw voordeel, maar juist in jouw nadeel. Je verliest procentueel gezien dan meteen erg veel. CFD’s staan dan ook bekend als zeer risicovol. De hefboom zorgt ervoor dat jij in korte tijd erg veel winst kan maken en erg veel verlies kan lijden. Ook is het zo dat jij dus ook nog eens een flink rentepercentage over de CFD’s moet betalen. Ten slotte is het ook nog eens zo dat jij meer geld kan verliezen dan jouw inleg. 

Een ander groot nadeel is dat CFD’s geen producten zijn die beleggers gebruiken, maar vaak worden gebruikt door speculanten en traders. Deze twee groepen worden vaak geleid door hebzucht waardoor rationeel denken niet meer belangrijk is voor ze. Zoals de meeste mensen diep van binnen toch weten is dat snel rijk worden door te speculeren niet bestaat. Dit is ook dit keer weer terug in de cijfers te zien. Wanneer jij namelijk naar de website gaat van een populaire CFD broker zoals Plus500, dan hoef je niet ver te zoeken of je ziet dat de ruime meerderheid geld verliest met het handelen in CFD’s. Het is niet ongewoon om percentages tegen te komen die tussen de 60% en 80% liggen. Slechts een klein deel van mensen die handelen in CFD’s maken dus winst. Moet je nagaan hoe klein het percentage handelaren dan wel niet is die daadwerkelijk rijk worden van het handelen in CFD’s. Niet voor niets staan er geen CFD handelaren tussen de top 100 rijkste mensen ter wereld. 

Verder is het zo dat niet jij echt beter wordt van handelen in CFD’s, maar vooral de brokers zelf. In onder andere het jaarraport van broker Plus500 uit 2018 werd duidelijk hoe afhankelijk brokers zijn van de verliezen die klanten lijden. Wanneer jij een CFD koopt dan sluit jij een contract af met een broker. Wanneer de broker besluit om jouw positie niet te hedgen dan creëert de broker als het ware een tegengestelde positie. De broker kiest er eigenlijk voor om ook te speculeren, maar dan tegen jouw beslissing. Wanneer jij geld verliest (en dat doen de meeste mensen) dan verdient het bedrijf als het ware geld. Deze bedragen kunnen heel erg hoog oplopen. Zo verdiende de broker Plus500 in het laatste kwartaal van 2018 maar liefst al 56 miljoen. Dit doen brokers op een effectieve manier want ze weten mensen te manipuleren door onder andere op hun handelsplatformen prikkels te geven waardoor jij verkeerde keuzes gaat maken.

Ten slotte is het zo dat jij niet alleen gokt met jouw eigen geld, maar ook nog eens met geld van jouw bank of broker. Sterker nog je gokt vooral met geld van jouw bank of broker. Jouw bank of broker schiet namelijk veruit het grootste bedrag voor. Zelfs bij de meest hebzuchtige mensen ter wereld zou nu een alarmbelletje moeten gaan rinkelen. Geld lenen van iemand anders en het vervolgens stoppen in een investering dat puur is gebouwd op speculatie, dat is natuurlijk geen goed idee. 

Conclusie

Handelen in CFD’s kan een paar keer erg goed gaan, maar uit cijfers blijkt dat de meeste mensen simpelweg (flink) geld verliezen door te handelen in CFD’s. Juist doordat zoveel mensen geld verliezen zijn er zoveel nieuwe brokers zoals Plus500 en eToro die maar al te graag zien dat mensen in deze instrumenten blijven handelen. Deze bedrijven ruiken bloed en verdienen goud geld door deze innovatieve, maar o zo risicovolle instrumenten aan te bieden. 

In het spelletje van CFD’s winnen de brokers en verliezen de klanten. Niet voor niets wordt het handelen in CFD’s afgeraden door de beste beleggers. In de Verenigde Staten zijn producten zoals CFD’s inmiddels zelfs verboden. Deze website is bedoeld voor wijze beleggers die slim omgaan met geld. Ik behoed graag jonge of onervaren beleggers om niet de fout te maken om geld te steken in CFD’s. Daarom zet ik nog een keer alle rode vlaggen van CFD’s op een rijtje.

Uiteraard zijn er ook enkele voordelen aan CFD’s. Zo kun je met weinig geld toch een grote positie innemen. Plus het is zo dat je kunt profiteren van zowel markt stijgingen, maar ook kan profiteren van markt dalingen. Echter wegen deze voordelen bij lange na niet op tegen de nadelen. Wat hebben deze voordelen namelijk voor zin als je aan het einde van de streep alsnog geld verliest? Dit klinkt als een erg pessimistische vraag, maar het is wel de werkelijkheid. Het is nogmaals aangetoond dat de meeste mensen simpelweg (flink) verlies lijden. 

Mijn advies aan elke investeerder is om van deze riskante producten af te blijven. Mocht de innerlijke avontuur in jou nog steeds de overhand krijgen. Of vind jij geld niet belangrijk, maar ben jij vooral opzoek naar een alternatief voor het casino? Stop dan alleen geld in deze producten wat jij echt niet nodig hebt.

Tot slot

Heb jij dit artikel gelezen en vind jij dit waardevolle, interessante en leerzame content? Dan weet ik zeker dat jij mijn cursus genaamd”investeren in aandelen doe je zo” nog waardevoller, interessanter en leerzamer gaat vinden! Weet jij nog dat ik tijdens stap twee het had over de cruciale vijf groeicijfers die elke belegger zou moeten analyseren? Tijdens mijn cursus zal jij onder andere het volgende leren:

  • Hoe jij de vijf cruciale groeicijfers eenvoudig zelf kunt berekenen
  • Waar jij GRATIS alle belangrijke informatie voor jouw analyses vandaan kunt halen
  • Hoe jij zelf eenvoudig de debt ratio kunt berekenen
  • Hoe jij zelf berekend hoeveel een aandeel nu precies waard is
  • En nog veel meer…
Ben jij nieuwsgierig en wil jij meer informatie over deze cursus?

Klik dan op de knop hieronder.

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie