Alles over investeren

Welke beleggersstrategieën zijn er?

Welke beleggersstrategieën zijn er?

Delen
Delen
Delen
Delen

Je zou denken dat een belegger gewoon een belegger is. Niks is minder waar. Tussen verschillende investeerders en beleggers zijn er verschillende groepen die zich weer op hele andere aandelen focussen dan andere groepen. In dit artikel ga jij erachter komen welke verschillende beleggersstrategieën er allemaal zijn.  

Dit zijn de vier verschillende beleggersstrategieën

Als het gaat om beleggersstrategieën, dan kun je dit onderverdelen in vier verschillende groepen. Elke beleggersgroep hanteert een hele andere strategie en zal dus ook kijken naar hele andere cijfers en data. De vier verschillende strategieën hebben alle vier een Engelse naam en heten als volgt:

In het Nederlands zou je deze strategieën kunnen vertalen als waarde investeren, groei investeren, dividend investeren en gemixt investeren. Om een beter beeld te krijgen van deze vier groepen, gaan we ze daarom alle vier bij langs.

The value investing strategy

Investeerders die doen aan value investing worden ook wel value investors genoemd. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als waarde investeerders of waarde beleggers. 

Waarde investeerders zijn opzoek naar waarde aandelen. Waarde aandelen zijn aandelen van enorme, winstgevende en bekende beursgenoteerde bedrijven. Deze aandelen worden in het Engels ook wel Blue-chip stocks, value stocks of safe stocks genoemd. Bekende waarde aandelen zijn de aandelen van bekende bedrijven zoals Apple, Walt Disney en Coca-Cola. 

Waarde investeerders zijn makkelijk te herkennen. Allereerst hechten waarde investeerders erg veel waarde aan de intrinsieke waarde van een aandeel. Intrinsieke waarde is een lastig woord, maar simpel gezegd betekent dit hoeveel een aandeel nu echt waard is in bijvoorbeeld dollars. Wanneer jij als waarde investeerder weet wat de intrinsieke waarde is van een aandeel, dan weet je simpelweg welk bedrag je eigenlijk zou moeten betalen voor het aandeel. Als je de intrinsieke waarde vervolgens vergelijkt met de huidige beurskoers dan kun je zien of een aandeel momenteel goedkoop te koop staat, eerlijk geprijsd of juist te duur is. Waarde investeerders zijn altijd op zoek naar aandelen die onder hun intrinsieke waarde te koop staan. Waarde investeerders zijn als het ware koopjesjagers, want ze krijgen korting op hun investeringen.

Ten tweede is het zo dat waarde investeerders erg veel geven om gezonde financiële cijfers van een bedrijf. Een bedrijf moet simpelweg winstgevend zijn anders zal een waarde investeerder niet in het bedrijf investeren. De meest belangrijke financiële cijfers voor een waarde investeerder zijn dan ook de bruto-en nettowinst. Ook zal een waarde investeerder goed kijken naar de hoeveelheid schulden die een bedrijf bezit. Schuld mag in verhouding namelijk niet te groot zijn anders kan het bedrijf wellicht in de problemen komen.  

Ten derde is het zo dat waarde investeerders vooral geld willen verdienen door middel van passief inkomen. Ze verdienen namelijk vaak geld door middel van dividend. Wanneer een bedrijf winstgevend is, kan het bedrijf er voor kiezen om een deel van hun winst uit te keren aan de investeerders die aandelen van het bedrijf bezitten. Beleggers krijgen als het ware geld waar ze niks voor hoeven te doen. Vandaar dat inkomen uit dividend onder passief inkomen valt. Een goede waarde investeerder zal met zijn dividend nog meer waarde aandelen kopen, waardoor de investeerder als het ware in een positieve cirkel terecht komt. Doordat die met het dividend nog meer waarde aandelen heeft gekocht, zal hij nog meer dividend ontvangen en dus nog meer geld verdienen. 

Ten vierde is het zo dat waarde investeerders gericht zijn op de lange termijn. Waarde investeerders zitten er namelijk niet op te wachten om hun aandelen te verkopen, want ze ontvangen constant inkomen uit dividend. Als het aandeel over die lange periode toevallig in waarde stijgt (wat in veel gevallen zo is als je enkele jaren wacht) dan is dit mooi meegenomen en als het ware een extra zakcentje voor waarde investeerders. Ze focussen zich echter niet op geld verdienen door middel van een groeiende koers. 

Ten vijfde is het zo dat de waarde investeren strategie erg populair is onder veertig plussers en miljonairs. Zij focussen zich niet meer continu op het snel laten groeien van hun geld, maar zijn nu meer geïnteresseerd in het behouden van hun vermogen of langzaam rijker worden. Bovendien is het zo dat hoe meer vermogen je hebt, des te meer inkomen uit dividend je ontvangt. 

Voor een jonger iemand die over minder dan een ton aan spaargeld beschikt is dividend een stuk minder interessant, dan iemand die miljonair is. Eigenlijk kun je stellen dat deze strategie het meest interessant is voor mensen die al over veel vermogen beschikken. 

Ten slotte is het zo dat waarde aandelen gedurende een crisis of recessie de neiging hebben om minder hard te crashen dan groei aandelen. Uiteraard is dit geen garantie, want ook waarde aandelen kunnen flink in waarde dalen.

The growth investing strategy

Investeerders die doen aan growth investing worden ook wel growth investors genoemd. In het Nederlands zou je dit kunnen vertalen als groei investeerders of groei beleggers. Groei investeerders zijn op zoek naar groei aandelen. Groei aandelen zijn aandelen van bedrijven die er om bekend staan erg hard te groeien. Bekende groei aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Netflix, Amazon, Nvidia en Tesla.  

Ook groei investeerders zijn makkelijk te herkennen. Allereerst hechten groei investeerders minder om de financiële cijfers zoals waarde investeerders. Groei investeerders geven veel minder om cijfers zoals schulden, nettowinst en brutowinst. Groei investeerders geven vooral om de groei van de omzet. Het bedrijf mag zelfs verlies draaien, zolang de omzet maar groeit. Hoe meer de omzet groeit, des te beter. Stopt het bedrijf met groeien en wordt het aandeel van een bedrijf meer een waarde aandeel? Dan zullen groei investeerders dit aandeel verkopen. 

Ten tweede is het zo dat groei investeerders vooral geld willen verdienen door middel van een groeiende beurskoers. Groei investeerders geven veel minder om inkomen uit dividend. Dividend is voor groei investeerders niet meer dan een leuk extraatje. 

Ten derde is het zo dat groei investeerders veel meer gericht zijn op de korte termijn. Als de koers van een aandeel niet snel genoeg groeit, dan zal een groei investeerder overwegen om het aandeel te verkopen. 

Ten vierde is het zo dat de groei investeren strategie erg populair is onder mensen die jonger zijn dan vijfendertig. Vaak hebben deze mensen nog niet veel vermogen en willen daarom dat hun vermogen vooral hard groeit. Deze strategie is meer risicovol dan investeren in waarde aandelen, maar het levert vaak ook een hoger rendement op. Jonge mensen kunnen zich het veroorloven om iets meer risico te nemen, want als het fout gaat hebben ze nog tijd genoeg om hun fouten te herstellen. 

Ten slotte is het zo dat groei aandelen gedurende een crisis of recessie de neiging hebben om erg hard te crashen. Een crash van 50% is voor groei aandelen niet uitzonderlijk. 

The Dividend investing strategy

We zijn aangekomen bij de derde strategie. Investeerders die zich voornamelijk focussen op dividend worden ook wel dividend investeerders of dividend beleggers genoemd. 

In vele opzichten lijkt deze strategie op de eerder benoemde waarde investeren strategie. Dividend investeerders delen eigenlijk alle normen en waarden die waarde investeerders ook hebben. Het grote verschil zit hem echter in dat dividend investeerders zich alleen focussen op aandelen die een hoog percentage dividend uitbetalen. Waarde investeerders houden ook van dividend, maar kiezen er ook nog wel eens voor om bedrijven te kiezen die geen dividend uitbetalen. Bekende dividend aandelen zijn de aandelen van bedrijven zoals Shell en Ford of bekende banken.

Voor dividend investeerders zijn twee financiële cijfers erg belangrijk. Allereerst zijn dividend investeerders op zoek naar aandelen met een hoge dividend yield. Een dividend yield is het percentage van het aandeel, wat een bedrijf aan dividend uitbetaalt aan haar investeerders. Laten we als voorbeeld het bedrijf BMW nemen. Stel BMW heeft een dividend yield van 5% en ´e´en aandeel is op dit moment €100 waard. Dan ontvang jij per kwartaal of jaar per aandeel €5. Hoe hoger de dividend yield des te meer geld jij als investeerder ontvangt. 

Er schuilt echter ´e´en gevaar in aandelen met zeer hoge dividend yields. Het kan zijn dat het bedrijf helemaal niet goed draait. Veel bedrijven die niet goed draaien proberen alsnog investeerders te lokken met zeer hoge dividend yields. Echter kan het bedrijf deze belofte vaak niet meerdere jaren op rij waar maken. Zo kan het bedrijf dit jaar een dividend yield hebben van 8%, maar misschien heeft het bedrijf het volgende jaar nog maar een dividend yield van enkele procenten of betaalt het bedrijf zelfs helemaal geen dividend meer uit. Daarom is het belangrijk dat je goed naar het verleden kijkt. Heeft het bedrijf per jaar haar dividend daadwerkelijk uitbetaalt of zijn er jaren waar het bedrijf geen dividend heeft uitbetaalt? Heeft het bedrijf haar dividend met het jaar verhoogd of verschilt dit per jaar? Een goede dividend investeerder wil graag aandelen die haar dividend met de tijd verhoogd en erom bekend staat elk jaar dividend uit te betalen. 

The mixed investing strategy

Veel mensen denken dat er slechts drie strategieën zijn. Er is echter nog een strategie die de meeste hedendaagse en meest succesvolle investeerders hanteren. Deze strategie heeft officieel nog geen naam, maar voor het gemak noem ik het de gemixte investeerder strategie. Deze naam vertelt namelijk precies wat deze strategie inhoud. 

Veel investeerders kiezen of voor waarde investeren of voor groei investeren. Het probleem is dat beide zowel hun voor als nadelen hebben. Het zou veel slimmer zijn om beide strategieën toe te passen. 

Er zijn eigenlijk drie mogelijke manieren hoe een gemixte investeerder zijn geld kan investeren. Allereerst kan een gemixte investeerder een portfolio bezitten met een goede verdeling tussen zowel waarde als groei aandelen. Een portfolio van een gemixte investeerder kan er dus voor kiezen om Coca-Cola, Apple en McDonald’s aandelen te bezitten, maar bezit tegelijkertijd ook aandelen van Netflix, Amazon en Nvidia. Op deze manier maakt hij toch gebruik van alle veilige voordelen van waarde aandelen, maar zal zijn portfolio toch hard groeien door zijn groei aandelen. 

De tweede manier om gemixt te investeren is door specifiek te zoeken naar groei aandelen, maar ze pas kopen als ze ondergewaardeerd zijn. Groei aandelen staan er om bekend dat ze hard kunnen crashen. Jij als investeerder kunt op deze manier hier weer van profiteren. 

De laatste manier om gemixt te investeren is door specifiek te zoeken naar aandelen die zowel de eigenschappen van een waarde als een groei aandeel bezitten. Een aandeel kan namelijk ook beide zijn. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Amazon en Facebook. Facebook is inmiddels een gigantisch bedrijf, heeft zeer sterke financiële cijfers en is de grootste speler als het gaat om social media. Deze eigenschappen voldoen sterk aan de eigenschappen van een typisch waarde aandeel. Echter laat Facebook op het moment van schrijven nog altijd veel groei zien waardoor je ook zou kunnen zeggen dat Facebook een groei aandeel is. 

Wat is de beste strategie?

Persoonlijk vind ik de gemixte investeerders strategie het beste. Niet alleen, omdat veel investeerders hiermee al grote successen hebben behaald, maar vooral, omdat er simpelweg weinig nadelen aan deze strategie kleven. Je bezit namelijk zowel waarde-als groei aandelen dus zul je en inkomsten uit dividend krijgen en inkomen uit waardeverhoging. Veel mensen weten alleen nog niet van deze strategie af.

Heb jij altijd al een interesse gehad in aandelen, maar twijfel jij om te gaan beginnen met investeren? Investeren is altijd een goed idee! Het is wel van levensbelang dat je weet hoe je moet investeren, want anders is investeren in aandelen risicovol. Als jij echter weet hoe je moet investeren, dan sluit je al heel veel risico uit. Ik nodig jou graag uit om op de grote groene knop hieronder te klikken. Deze knop lijdt jou naar de meest waardevolle en leerzame pagina op deze site genaamd “hoe investeren in aandelen”. 

Tot slot

Heb jij altijd al een interesse gehad in aandelen, maar twijfel jij om te gaan beginnen met investeren? Investeren is altijd een goed idee! Het is wel van levensbelang dat je weet hoe je moet investeren, want anders is investeren in aandelen risicovol. Als jij echter weet hoe je moet investeren, dan sluit je al heel veel risico uit. 

Ik nodig jou graag uit om op de grote groene knop hieronder te klikken. Deze knop lijdt jou naar de meest waardevolle en leerzame pagina op deze site genaamd “hoe investeren in aandelen”. 

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!

Plaats een reactie