Investeerders

Wie is Warren Buffett?

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Twitter

Iedereen die ook maar een beetje interesse heeft in investeren zal wel eens van de naam Warren Buffett hebben gehoord. Het kan heel goed zijn dat jij wel eens een paar wijze uitspraken hebt gehoord van Warren Buffett, want je kunt bijna een boek vullen met wijze lessen van Warren Buffett. Maar wie is deze man? Tijdens het lezen van dit artikel kom jij meer te weten over de persoon Warren Buffett. Ook gaat dit artikel dieper in over zijn jeugd, zijn manier van investeren en zijn wijze uitspraken.

Warren Buffett is een succesvolle Amerikaanse zakenman en investeerder. Hij is de CEO van één van de grootste bedrijven ter wereld genaamd Berkshire Hathaway. Warren Buffett is zelfs zo succesvol dat hij in 2008 de rijkste persoon op aarde was! Ook vandaag de dag staat Warren Buffett nog altijd in het lijstje van de meest rijke personen ter wereld met een geschat vermogen van maar liefst 86 miljard dollar.

Warren zijn jeugdperiode

Warren Edward Buffett is geboren op 30 augustus 1930. Als klein kind was Warren Buffett al gek van cijfers. De meeste jonge kinderen doen dingen zoals buitenspelen, maar Warren had andere dingen te doen. Zo kreeg hij ooit van zijn tante een encyclopedie. Wat deed Warren? Hij leerde alle relavante gegevens uit zijn hoofd (ja, dit is echt waar!). 

Zoals je merkt houd Warren van kinds af aan van lezen en om die reden bracht Warren veel jeugdtijd door in het kantoor van zijn vader. In het kantoor las hij veel boeken, waaronder het boek “A thousand ways to make 1000 dollars”. Door dit boek kreeg hij veel interesse in het verdienen van geld. Het bleef niet bij lezen, want na dit boek voerde hij enkele ideeën in de praktijk uit zoals verkoop aan de deur. Als klein kind was Warren al ondernemend bezig en dit resulteerde in een aardig vermogen als klein kind. 

Met het geld wat hij had verdiend kocht Warren met behulp van zijn vader (die effectenhandelaar was als beroep) zijn eerste aandelen op 11 jarige leeftijd. Nu wordt investeren als twintiger al gezien als vroeg, moet je nagaan hoe extreem vroeg beginnen met investeren op jouw elfde wel niet is. 

Nadat Warren zijn middelbare school had afgerond, wilde Warren eigenlijk meteen beginnen met ondernemen. Zijn vader vond dit echter niet verstandig en gaf Warren het advies om eerst te gaan studeren. Warren begon op Warton, maar had het hier niet naar zijn zin. Uiteindelijk belandde Warren op de Columbia Business school en studeerde af in economie. 

Tijdens zijn tijd op deze school raakte hij geïnspireerd door zijn leraar genaamd Benjamin Graham. Benjamin Graham is een groot voorstander van waardebeleggen. In feite betekent dit dat je een aandeel koopt wanneer die flink ondergewaardeerd is. Na het afstuderen ging Warren als partner aan de slag bij de beleggingsmaatschappij van Benjamin Graham. Hier bouwde Warren de nodige ervaring op om uiteindelijk terug te keren naar zijn woonplaats Omaha en zijn eigen beleggingsmaatschappij te beginnen

Berkshire Hathaway

Warren begon op 26-jarige leeftijd zijn eigen beleggingsmaatschappij op aandringen van familie en vrienden. Zijn beleggingsmaatschappij focuste zich op de principes van Benjamin Graham. Door deze principes is Warren Buffett echt een waarde investeerder geworden. Het bleek een slimme zet, want het bedrijf maakte in haar eerste vijf jaren, maar liefst 250% rendement. Echter kwam er na veertien jaren toch een einde aan het bedrijf. Warren kwam tot de conclusie dat aandelen sterk overgewaardeerd waren en dus kon hij met zijn strategie geen goede investeringen meer vinden. Ondanks het einde van het bedrijf is het vermogen van Warren in die periode wel flink gegroeid. Hij mocht zichzelf nu multimiljonair noemen.

Toch bleef Warren erg geintresseerd in investeren. Hij besloot flink te investeren in het midden-en kleinbedrijf. Één van deze bedrijven was het textielbedrijf genaamd Berkshire Hathaway. Zijn belangen in het bedrijf werden steeds groter waardoor het bestuur van het bedrijf, aandelen terug wilde kopen. Warren en het bestuur kwamen tot een deal, maar na het sluiten van de deal betaalde het bestuur, Warren minder geld dan was afgesproken. Warren was woedend, kocht het hele bedrijf op en ontsloeg meteen het bestuur. Aan deze actie zat echter één nadeel. Het bedrijf liep al tijden niet lekker en dus zat Warren opgescheept met een verliesgevende textiel onderneming. Warren liet zich echter niet tegenhouden door deze tegenslag en besloot om met het bedrijf een andere koers te gaan varen.

Berkshire Hathaway liet de textielindustrie achter zich en ging zich focussen op het opkopen van verzekeringsmaatschappijen. De premies die aan de lopende band binnenkwamen liet Warren Buffett weer investeren in aandelen. Hierdoor groeide het bedrijf tot grote hoogtes en is het bedrijf vandaag de dag één van de grootste bedrijven ter wereld. Het bedrijf staat bekend om haar aandelenposities in grote bekende bedrijven zoals Coca-Cola, Kraft Foods, Apple, American Express, Wells Fargo en Procter&Gamble. Warren leidt zijn bedrijf nu al meer dan vijftig jaar samen met zijn zakenpartner en beste vriend genaamd Charlie Munger. Dit is knap aangezien beide heren inmiddels hoogbejaard zijn.

Warren zijn beleggersstrategie

Zoals eerder vermeld is Warren geïnspireerd geraakt door zijn leraar Benjamin Graham en zijn visie over waardebeleggen. Maar wat is waardebeleggen? Een waardebelegger gelooft dat elk aandeel een intrinsieke waarde heeft. Intrisieke waarde is een moeilijk woord voor hoeveel een aandeel of bedrijf op dit moment waard is. Als jij immers weet hoeveel een aandeel waard is dan kun jij gemakkelijk inzien of een aandeel simpelweg een koopje of juist veel te duur is. Je zou Warren Buffett als het ware kunnen vergelijken met een koopjesjager. Hij is constant opzoek naar aandelen die simpelweg voor een te lage prijs op de markt worden verhandeld. 

Ook ik zelf ben (deels) geïnspireerd geraakt door Warren zijn beleggersstrategie. Dit kan ook bijna niet anders want de beste man hoort tenslotte bij de rijkste mensen ter wereld door simpelweg te investeren in aandelen. Om deze status te behalen moet je wel veel goeds hebben gedaan en daarom is Warren Buffett voor vele beleggers een groot voorbeeld. Ook als ik naar mijn eigen strategie kijk, kom ik tot de conclusie dat ik erg veel dingen heb opgepikt die Warren Buffett zo belangrijk vind. Wil jij leren investeren zoals Warren Buffett dit doet? Ik heb een ander artikel geschreven waar je eenvoudig leert hoe te investeren. Veel punten van Warren zijn strategie komen hier in terug. Je kunt gemakkelijk naar deze pagina gaan door op de groene knop hieronder te klikken

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!

18 feitjes over Warren Buffett die jij nog niet wist

Warren Buffett is één van de rijkste mensen ter wereld. Toch heeft hij een hele normale en sobere leefstijl die je niet direct van een miljardair verwacht. Verder staat hij ook bekend om zijn gekke gewoontes. Ben jij nieuwsgierig? Hieronder vind jij 18 feitjes over jouw idool die jij nog niet wist.

Feitje #1 – Zijn eerste aandelen

Warren Buffett begon met investeren in aandelen vanaf zijn elfde! Zijn vader was inmiddels effectenhandelaar en hielp Warren met het kopen van zijn eerste aandelen. Hij kocht destijds 3 aandelen van het bedrijf Cities Service.

Feitje #2 – Spijt van zijn eerste verkoop

Toen Warren zijn drie Cities Service aandelen kocht voor $38 per stuk, ging de koers fors naar beneden. Na een tijdje stonden de aandelen op een koers van $28 per stuk. Hij bleef echter gedisciplineerd en de koers begon weer te stijgen tot zijn aandelen ineens $40 per stuk waard waren. Voor dat bedrag verkocht hij zijn eerste aandelen. Iets waar hij spijt van kreeg, want de aandelen begonnen nog meer te stijgen. Hierdoor heeft hij geleerd dat je je winsten lekker moet laten groeien.

Feitje #3 – Warren woont nog altijd in hetzelfde huis

In 1958 kocht Warren Buffett een huis voor $31.500. In datzelfde huis woont hij nu nog steeds. Het huis is inmiddels veel meer waard namelijk $650.000!

Feitje #4 – Warren Buffett werkt al 50 jaren in hetzelfde kantoor

Feitje #5 – Warren Buffett heeft voor het investeren nog nooit een rekenmachine of computer gebruikt

Feitje #6 – Een hechte vriendschap

Warren Buffett heeft al jarenlang een hechte vriendschap met Microsoft oprichter Bill Gates. Het scheelde echter niet veel of de twee hadden elkaar nooit ontmoet. Vooraf dacht Bill namelijk dat hij niets kon leren van een man die enkel en alleen waarde op papier koopt en verkoopt. De twee gingen uiteindelijk toch het gesprek met elkaar aan en het klikte meteen. Ze hebben een bijzondere en hechte vriendschap opgebouwd

Feitje #7 – Schenken aan goede doelen

Ondanks dat Warren Buffett één van de rijkste mensen ter wereld is, is hij absoluut niet gierig tegenover het goede in het leven. Wanneer Warren Buffett zou te komen overlijden, wilt hij dat 99 procent van zijn vermogen word geschonken aan goede doelen. Dit betekent dat de goede doelen van Bill Gates en zijn kinderen kunnen beschikken over miljarden dollars. 

Feitje #8 – Vakantiehuis 

Warren Buffett heeft nog een vakantiehuis ter waarde van 4 miljoen dollar. Dit kocht hij destijds op aandringen van zijn vrouw en het huis staat in Laguna Beach, Californië.

Feitje #9 – Auto’s rijden tot ze niet meer kunnen

Warren Buffett is zeer duurzaam als het gaat om het bezitten van auto’s. Hij rijdt auto’s net zo lang tot ze letterlijk niet meer kunnen rijden. Hij had jarenlang een Cadillac DTS. Toen die auto het niet meer deed besloot Warren in 2014 een Cadillac XTS te nemen.

Feitje #10 – E-mail

Warren Buffett heeft in zijn hele leven slechts één mail verstuurd. Deze mail verstuurde hij naar Microsoft.

Feitje #11 – Warren Buffett belt niet met hippe telefoons, maar hij gebruikt al jaren een oude gsm met klep.

Feitje #12 – Krantenartikelen aan de muur

In het huis van Warren Buffett hangt er geen kunst aan de muur maar oude krantenkoppen. Deze krantenkoppen gaan over the great depression en de beurskrach van 1907.

Feitje #13 – Een vreemd ontbijt

Als Warren naar zijn kantoor gaat eet hij graag zijn ontbijt bij fastfoodketen McDonald’s. Ondanks dat hij extreem veel geld heeft, geeft hij nooit meer dan $3.17 uit. Eet hij niet zijn ontbijt bij McDonald’s? Dan eet hij graag ijs of oreo’s.

Feitje #14 – Lunchen met Bill

Lunchen doet Warren graag met zijn vriend Bill Gates. Warren is miljardair, maar het leuke is dat hij regelmatig een kortingscoupon inlevert.

Feitje #15 – Warren Buffett besteed elke dag maar liefst 6 uur aan lezen.

Feitje #16 – Warren Buffet speelt elke week maar liefst 12 uur het spel Bridge met hoe kan het ook anders….Bill Gates

Feitje #17 – Warren Buffett drinkt elke dag minimaal 5 blikjes Coca-cola

Feitje #18 – Toen Warren zestien jaar was, had hij al een hedendaags vermogen opgebouwd van $53.000

Plaats een reactie