Alles over investeren

Zelf beleggen versus laten beleggen

Ook uitgelegd in een video:

Zelf beleggen versus laten beleggen

Delen
Delen
Delen
Delen

Als jij het hebt over investeren in aandelen dan heb je twee keuzes. Jij kunt ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen in aandelen of jij kunt dit door een financieel expert of bedrijf laten doen. Maar welke keuze is voor jou het meest geschikt? En welke keuze levert het meeste geld op? Want laten we eerlijk zijn, uiteindelijk zijn de winstcijfers het enige wat echt belangrijk is.

Laten beleggen

Als jij ervoor kiest om jouw geld te laten beleggen dan doe jij dit meestal bij een bank of een bedrijf. De bank of het bedrijf hebben meerdere fondsmanagers in dienst die jouw geld vaak in meerdere beleggingsinstrumenten stoppen zoals aandelen, obligaties enzovoort. 

In de basis komt het erop neer dat jij geld betaalt aan een bedrijf of bank zodat een fondsmanager een meer dan gemiddelde winst voor jou behaald. Op papier klinkt dit geweldig! Het kost jou geen tijd of moeite en iemand anders zorgt ervoor dat jij ondertussen slapend rijk wordt. Echter werkt deze strategie in de praktijk niet zo goed als gedacht….

Wat is er mis met jouw geld laten beleggen?

Als jij in zee bent gegaan met een bank of bedrijf dan ga jij ervan uit dat deze experts jou geweldige winsten opleveren. Jij betaalt ze immers daarvoor. 

In de praktijk blijkt dat slechts een heel klein percentage van alle fondsmanagers jaar op jaar hun benchmarks halen waar jij ze voor betaald. In andere woorden, bijna geen enkele fondsmanager doet wat hij of zij moet doen. 

Steeds meer mensen beginnen dit nu op te merken. Toch is het niks nieuws. Niemand minder dan Warren Buffet zij een paar jaar geleden het volgende over fondsmanagers:

"Professionals in andere vakgebieden zoals tandartsen, brengen veel waarde met zich mee, maar mensen krijgen niet waar voor hun geld wanneer ze besluiten om in zee te gaan met een professionele fondsmanager"

-Warren Buffett-

Toch kiezen nog steeds erg veel mensen ervoor om hun geld te laten beleggen. Waarom vraag je je wellicht af? 

Veel mensen durven zelf niet te beleggen. Dit komt, omdat financiële bedrijven jou willen doen geloven dat je zelf niet succesvol kunt beleggen. 

Is het jou wel eens opgevallen waarom er in de financiële wereld zoveel moeilijke woorden en vaktermen worden gebruikt? Denk bijvoorbeeld aan woorden zoals de koerswinstverhouding. Dit doen ze zodat het erg moeilijk lijkt om te leren investeren zodat jij uiteindelijk toch wel een dure fondsmanager inhuurt. Dit is een erg slimme tactiek die tot nu toe ook in de praktijk goed heeft gewerkt.

Zelf beleggen

Als jij ervoor kiest om zelf te gaan beleggen dan doe jij dit bij een broker of een bank. Een broker is een bedrijf die het voor jou mogelijk maakt om te handelen in bijvoorbeeld aandelen. Je zou het als volgt kunnen vergelijken: Als jij zou willen handelen in auto’s dan kan dat bijvoorbeeld via een website zoals marktplaats. Marktplaats is dan als het ware jouw ‘broker’ die het mogelijk maakt om in auto’s te handelen. Als jij je hebt ingeschreven bij jouw broker dan kun jij een effectenrekening aanmaken waardoor je gemakkelijk in aandelen kunt handelen. 

Ook brokers zijn financiële organisaties die graag zoveel mogelijk winst willen maken. Elke broker hanteert weer andere kosten en de één is (veel) duurder dan de ander. Gelukkig zijn de kosten de laatste jaren wel enorm verlaagd en dat is voor jou goed nieuws! Je wilt namelijk niet dat alle kosten jouw winst opeten.

Als jij eenmaal jouw keuze hebt gemaakt bij een broker dan kun jij zelf gaan beginnen met beleggen in aandelen. Maar wat is nu het grootste voordeel ten opzichte van laten beleggen? 

Het grootste voordeel is dat jij zelf kan bepalen hoeveel winst jij kan maken. Heb jij je onderzoek gedaan naar een aandeel en jij bent ervan overtuigd dat dit bedrijf de komende jaren veel winst gaat opleveren? Goed nieuws want jij kan nu gemakkelijk de gewenste aandelen kopen. Jij kan helemaal jouw eigen strategie bepalen. Om de voordelen van zelf beleggen te kunnen ervaren zijn er twee punten die erg belangrijk zijn, want anders zul jij het slechter doen dan de fondsmanagers. 

Punt één is dat jij goed onderzoek moet doen voordat jij een aandeel koopt. Koop dus niet zomaar wat aandelen waarvan je denkt dat die het goed zullen doen, maar doe eerst goed onderzoek. Punt twee is dat jij moet weten hoe je moet investeren. Weet welke informatie belangrijk is. Enkele belangrijke aspecten waar een belegger naar kijkt zijn de financiële cijfers zijn en of een aandeel ondergewaardeerd is. 

Koop dus niet zomaar wat aandelen waarvan je denkt dat die het goed zullen doen, want dan kun je net zo goed naar het casino gaan. Ik geef je nu alvast mee dat de meeste aandelen niet interessant zullen zijn, omdat de financiële cijfers niet goed genoeg zijn voor de criteria die wij hanteren. 

Als jij naar aandelen zoekt, dan zoek je echt de gouden appels uit die jou veel winst gaan opleveren. Veel mensen denken dat leren beleggen moeilijk en tijdrovend is. Het is echter heel simpel. Ben jij nieuwsgierig hoe je moet beleggen? Wil jij weten wanneer een aandeel goed genoeg is om in te investeren? Klik dan op de knop hieronder. 

Hoe investeren in aandelen?

Ontdek hoe jij vrijwel zonder risico een jaarlijks rendement kunt behalen van 20% of meer!

Is laten beleggen nooit geschikt?

Wie is de winnaar? Als jij dit artikel hebt gelezen dan is dit eigenlijk al een retorische vraag. Zelf beleggen heeft simpelweg veel meer voordelen. Waarbij je bij laten beleggen of verlies draait of slechts enkele procenten winst maakt, behaal je bij zelf beleggen naar eigen ervaring mooie rendementen (als jij tenminste weet hoe je moet investeren). 

Is laten beleggen dan voor niemand geschikt? Voor bepaalde mensen is het toch wel geschikt. Bijvoorbeeld als je echt heel weinig tijd hebt, beleggen echt helemaal niet leuk vind of als je angstig wordt van het idee om zelf te gaan beleggen.

 

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie