Alles over investeren

Zo kom je uit de schulden

Ook uitgelegd in een video:

Zo kom je uit de schulden

Delen
Delen
Delen
Delen

Tegenwoordig zijn er veel mensen die schulden hebben. Sterker nog tegenwoordig kom je er bijna niet meer onderuit om schulden te bezitten. Denk hierbij aan al die jongeren die logischerwijs graag willen studeren. Het nadeel van studeren zijn de kosten. Deze kosten zijn tegenwoordig namelijk vrij hoog. Nu zijn de studiekosten in Nederland nog lang niet zo hoog zoals onder andere in de Verenigde Staten het geval is, maar toch kunnen veel studenten hun studie niet zo maar even betalen. Veel studenten worden dus “gedwongen” om een studielening aan te gaan. De vraag is hoe kom je weer van deze schulden af? In dit artikel geven wij jou gratis en voor niets een praktisch plan wat je zou kunnen helpen om jouw schulden te verminderen of zelfs weer schuldenvrij te leven. 

Wel zeggen we erbij dat het altijd verstandig is om een financieel adviseur of een expert op dit gebied te raadplegen. Wij geven in dit artikel slechts tips die in onze optiek zouden kunnen werken.

Betaal altijd jezelf eerst

Laten we voor een voorbeeld ervan uitgaan dat jij jou studie succesvol hebt afgerond en dat jij bent aangenomen bij jouw eerste echte baan. Bij deze baan zul jij een netto salaris verdienen van €2000 per maand. Jij ontvangt dit bedrag voor het eerst op jouw rekening, maar je vraagt jezelf af wat met het geld te doen? Je weet dat je veel kosten en uitgaven hebt plus je moet ook nog jouw studieschuld geleidelijk gaan afbetalen.

Wat jij het beste als eerste kunt doen is jezelf 10% uit te betalen en op jouw spaarrekening te zetten. In het geval van ons voorbeeld betekent dit dat jij elke maand €200 opzij zet en op jouw spaarrekening stort. Doe dit altijd! Het geld alleen op jouw spaarrekening storten is niet genoeg. Probeer vervolgens om jou spaargeld te laten groeien. Aangezien de spaarrentes tegenwoordig ontzettend laag zijn, is het belangrijk om jouw geld te beleggen in plaats van te sparen voor de lange termijn. Op deze manier laat jij jouw geld groeien en zul je niet alleen snel uit de schulden raken, maar op de lange termijn zelfs meer vermogend worden! 

Jouw geld laten groeien werkt naar onze mening het makkelijkste en het beste door te beleggen in aandelen. 

Het maximum wat je mag uitgeven

Je weet nu wat te doen met 10% van jouw loon, maar wat doe je met het overige gedeelte? Veruit het grootse gedeelte mag je spenderen aan vaste lasten, noodzakelijke uitgaven en luxe goederen en diensten. Onder vaste lasten verstaan we kosten zoals huur, gas en licht, telefoonabonnementen, belastingen etc. Onder noodzakelijke uitgaven verstaan we kosten zoals boodschappen en vervoer. Onder luxe goederen en diensten verstaan we kosten zoals vakanties, kleding, spelcomputers, televisies etc. Geef maximaal 70% van jouw loon hier aan uit. In ons voorbeeld zou dat betekenen dat je maximaal €1400 hier aan uit mag geven. Laat dit ook nooit meer zijn! 

Merk jij nu dat het wel eens voorkomt dat je meer uitgeeft dan 70% van jouw inkomen? Kijk dan waar je op kunt besparen, zonder dat het ten koste gaat van jouw welzijn en geluksgevoel. Vaak kun je besparen op luxe goederen en diensten. 

Neem bijvoorbeeld in de maand wat minder biertjes extra of koop eens goedkopere kleding in plaats van de dure merkkleding. Toch kunnen ook in de overige categorieën flink wat kosten worden bespaard. Heb je wel echt dat dure Iphone abonnement nodig of zou je rationeel gezien het ook wel afkunnen met een Huawei? Door goed te kijken naar jouw uitgaven kun jij al heel wat geld besparen. 

Betaal schulden af

Je hebt inmiddels 80% van het maandelijks loon uitgegeven. Je hebt eerst jezelf uitbetaalt en vervolgens dat deel geïnvesteerd en laten groeien. Ook heb je alle anderen uitbetaalt zoals de overheid doodmiddel van belastingen, de plaatselijke ondernemers doordat je onder andere kleding hebt gekocht en de huisbaas die graag huurinkomsten wilde innen. Toch is er nog een gedeelte die je op den duur zal moeten uitbetalen namelijk de studieschuld. 

Om zo snel mogelijk van jouw schulden af te komen, geef jij elke maand hieraan 20% van jouw loon aan uit. In ons voorbeeld zou dit betekenen dat jij elke maand jouw schulden verminderd met €400. Laten we in ons voorbeeld ervan uitgaan dat je een studieschuld hebt opgebouwd van €30,000. Dit betekent dat jij jouw schulden binnen 7 jaren hebt afbetaald. Het leuke van deze strategie is dat jouw levensstandaard er niet op achteruit is gegaan. Nog steeds kun je het grootste gedeelte spenderen aan leuke uitgaven, maar door deze strategie laat je ook jouw geld groeien en zijn je schulden binnen no time afbetaalt.

Mocht jij nu op den duur geen schulden meer hebben dan betekent dit dat je 20% meer te besteden hebt. Nu kun je ervoor kiezen om jouw maandelijkse uitgaven te gaan verhogen, maar dat is niet slim. Het is wel heel slim om die 20% ook te gaan sparen en investeren. Op die manier zul jij binnen een mum van tijd erg veel geld hebben.  

Kortom deze strategie bevat de volgende drie stappen:

Waarom voor dit plan kiezen?

Overweeg dit plan, omdat het jou niet alleen helpt om snel uit de schulden te komen, maar omdat het jou op de lange termijn ook een welvarend man of vrouw zal maken. Dit plan is namelijk tijdloos. Het plan werkt zelfs zo goed dat het plan al duizenden jaren geleden werd gebruikt door de inwoners van de stad Babylon.

De stad Babylon stond destijds bekend als de rijkste stad ter wereld en dat is niet voor niets. Veel inwoners zijn zo rijk geworden, omdat ze zich structureel aan dit financieel plan hielden. 

Dit financieel plan is daarom ook gebaseerd op de gouden tips die je kunt vinden in het boek genaamd “De rijkste man van Babylon”. Dit boek wordt door velen gezien als één van de beste boeken aller tijden als het gaat om geld zaken. Ben jij nieuwsgierig naar mijn review? Klik dan op de knop hieronder.

Review: De rijkste man van Babylon

Ontdek de waardevolle lessen uit één van de beste boeken aller tijden als het gaat om personal finance en geldzaken!
Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie